Baggrund
Læsetid: 5 min.

Den nye flygtningekrise på grænsen til Polen er en velplanlagt storm mod EU’s pigtråd

Situationen ved grænsen mellem Belarus og Polen, hvor migranter banker løs på pigtrådshegn, og omkring 10.000 vagter forsøger at holde dem ude, ligner efterhånden en regulær flygtningekrise. Det afgørende dilemma er og bliver, hvordan EU både kan stoppe diktator Lukasjenkos afpresning og overholde sine egne humanitære standarder
I månedsvis er tusinder af flygtninge kommet over EU’s ydre grænse mellem Belarus og Polen, hvorfra de i reglen er rejst videre til Tyskland. Men siden mandag har situationen lignet en regulær flygtningekrise.

I månedsvis er tusinder af flygtninge kommet over EU’s ydre grænse mellem Belarus og Polen, hvorfra de i reglen er rejst videre til Tyskland. Men siden mandag har situationen lignet en regulær flygtningekrise.

Leonid Scheglov/EPA/Ritzau Scanpix

Udland
10. november 2021

Billederne taler deres eget fortvivlede sprog: En gruppe migranter banker løs med spader og grene på pigtrådshegnet fra den belarusiske side, mens polske grænsevagter forsøger at skræmme dem væk med peberspray fra den europæiske side.

Over dem cirkulerer en helikopter, og bag dem marcherer hundredvis af flygtninge i retning af grænsehegnet. På andre, måske manipulerede optagelser, ser man flygtninge gå gennem et hul i hegnet. Og på atter andre optagelser råber en flok flygtninge taktfast »Germany, Germany

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Det vel ikke Belarus'skyld flygtninge forsøger komme ind i EU.
En stor del ligger vel hos flygtningene selv, der forsøger komme til land de er forment adgang til.
Havde EU tænkt flygtningene bare kunne blive i Belarus imod flygtningenes vilje? Hvis ikke er der nu alle-tiders chance for at forsone sig med Belarus og i fællesskab transportere flygtningene til nærområderne hvor de kom fra.
Alternativet er at give fanden i grænser og åbne op.

William Mannicke

Man forhandler ikke med kidnappere eller afpressere.

EU burde anmelde Belarus til Den Internationale Domstol for forbrydelser mod menneskeheden.
Det er udelukkende Belarus`s ansvar, at tusinder af flygtninge og migranter, er kommet i denne ulykkelige situation.

Når Belarus har udleveret præsidenten og hans håndgange mænd til retsforfølgelse, kan vi begynde at tage hånd om politiske flygtninge, migranter må rejse tilbage til hvor de kom fra.

Det hårdt og umenneskeligt, men udelukkende Belarus`s ansvar.

Thomas Barfod, Jørgen Munksgaard, Gitte Loeyche, Martin Sørensen, Jan Kauffmann, Flemming Olsen, Per Christensen og Jacob Nielsen anbefalede denne kommentar

@William Mannicke.
Hvis du mener Belarus er "kidnappere og afpressere" når flygtninge strander der fordi de ikke kan komme ind i Polen, hvad så med flygtninge strandet i Tyrkiet eller på små græske øer, gør det tyrkerne og grækerne til kidnappere og afpressere?

Der fremkommer så mange ønsker om fred i verden og nu har vi chancen for række hånden ud til Belarus. Men nej, folk ønsker tilsyneladende ikke fred. Vil hellere leve med konflikterne. Send bare alle de skide perkere og ikke-europæere hjem, så kan vi række tunge af dem på afstand. Vi skulle jo nødig opdage de er magen til os.

Per Christensen

Nils Valla, læste du ikke artiklen? Eller forstod du den ikke?

Gitte Loeyche, Martin Sørensen, Torben Lindegaard, Jacob Nielsen, Jan Kauffmann, Tommy Clausen, Flemming Olsen og Dan Jensen anbefalede denne kommentar

@ Per Christensen.

Nej, jeg har desværre ikke adgang til artiklen.
Følger kun konflikten gennem TV og Aviser. Derfor det meget generelle indlæg.

William Mannicke

Belarus sanktionerer, agenturer/menneskesmuglere, modtager betaling i mellemøsten, arrangerer flyrejse, indkvartering på hotel i Minsk, arrangerer bus eller anden transport til grænserne, Polen, Letland mm. og derefter lader dem gå mod grænsen, efter at have fortalt migranter, flygtninge, at det bare er en form sag at komme over grænsen.

Organiseret med det ene formål at lægge pres på EU.

Præsidenten vil da skide på de mennesker. Og det jo det han gør.
Bruger mennesker, børn, som kugler i kampen mod EU, og mod sin egn befolkning.

Det er statsorganiseret/statssanktioneret menneske smugling/flytning.
Kidnapning/bondefangeri af håbefulde mennesker og afpresning af EU.

En gangster præsident, der burde fængsles for forbrydelser mod sit eget folk og for forbrydelser mod flygtninge, menneskeheden.

En kynisk person uden skrupler.

Asiya Andersen, Martin Sørensen, Torben Lindegaard, Herdis Weins, Jacob Nielsen, Jan Kauffmann, Tommy Clausen og Birte Pedersen anbefalede denne kommentar

I denne umensklige sag , ligger orsagen hos Diktatorn Lukasjenko og hos Diktatorn Putin, de bør drages til ansvar for deres handlinger.

I denne umensklige sag , ligger orsagen hos Diktatorn Lukasjenko og hos Diktatorn Putin, de bør drages til ansvar for deres handlinger.

Per Christiansen

Hvornår åbner Polen for grænsen og lader “flygtningen” rejse til Tyskland som er deres mål.
De “flygtninge” kan ven også bruges af Polen til at afpresse EU?

I denne umensklige sag , ligger orsagen hos Diktatorn Lukasjenko og hos Diktatorn Putin, de bør drages til ansvar for deres handlinger.

jens christian jacobsen

Lad dem rejse igennem Belarus og Polen. De vil til Tyskland, og her mangler de alene i plejesektoren 350,000 medarbejdere inden 2035. Indvandring fra NEMA udgør i øvrig en forsvindende del: Under 35,000 mellem 2017-2020 bortset fra Tyrkiet, der ligger en del højere. Men alt i alt mangler Tyskland både ufaglært og faglært arbejdskraft i langt større udtrækning end fx Danmark. Eller Polen for den sags skyld.

William Manniche

Hvorfra ved du Belarus arrangerer og betaler for flygtningestrømmen?
Syntes du ikke selv det virker som en røverhistorie at et regime helt frivilligt inviterer flygtninge til landet med den ene formål at genere Polen og EU? Flygtningene kan være sultne og uden penge og bliver i såfald et problem for landet de befinder sig i. (spørg bare franskmændene).
At Belarus hidtil har ført flygtninge videre til Baltikum passer er ikke anderledes end Danmark har ført flygtninge igennem til Sverige.

Synes det mere virker som skræmmepropogande vendt imod Belarus. (Ikke sådan forstået at Belarus er et Himmelsk sted)

@William Mannicke

"Man forhandler ikke med kidnappere eller afpressere."

Hvilken planet er det du bor på?

@nils valla

"Det vel ikke Belarus’ skyld flygtninge forsøger komme ind i EU. En stor del ligger vel hos flygtningene selv"

Prøv at læse det igen, og spørg dig selv om du virkelig mener det?

Torben Lindegaard

nils valla 10. november, 2021 - 09:14

Det bliver hurtigt en gang pølsesnak, når alle læsere ikke har adgang til kilden, Mathias Sonnes glimrende artikel.

Men Politico har 2 artikler om samme emne:

https://www.politico.eu/newsletter/brussels-playbook/eu-vs-belarus-tarif...

https://www.politico.eu/article/poland-putin-border-blackmail/

Martin Sørensen

@Per Christiansen

"De “flygtninge” kan vel også bruges af Polen til at afpresse EU?" ?? Nej tværtimod. Polens forhold til EU er anstrengt, og landet har ikke brug for yderligere konflikter. I stedet har Polen har nu en enestående chance for at rette op på sit blakkede renommé, hvis det lykkes for dem at holde flygtningene ude.

Torben Lindegaard

@Morten Balling 10. november, 2021 - 09:48

Jeg er ret enig med William Mannicke i, at man forhandler ikke med kidnappere eller afpressere.
Det er i hvert fald det korrekte principielle standpunkt;
men jeg er selvfølgelig opmærksom på, at vi lever på Jorden og ikke i Himlen.

Begge nils valla's udsagn, "Det vel ikke Belarus’ skyld flygtninge forsøger komme ind i EU. En stor del ligger vel hos flygtningene selv" er helt på Månen.

Selvfølgelig er det Belarus, der er skyld i, at tusindvis af flygninge og migranter sidder fast uden tag over hovedet - eller mad og drikke - i grænseregionen imellem Polen og Balarus i november måned, hvor nattefrosten er begyndt i området.

Det er uantageligt at give flygtningene selv skylden for, at de tror på Aleksandr Lukasjenko's propagangaløgn om, at flybilletten fra Bagdad til Kiev fører direkte videre til Tyskland.
Vi kan diskutere om migranterne selv spiller med på løgnen for at få en chance for at komme til Tyskland.

Politico bringer i øvrigt en artikel om spørgsmålet, hvor den polske premierminister Mateusz Morawiecki citeres for at have udtalt, at Putin står bag flygtningenes ulykke i et forsøg på hybrid krigsførelse i håbet om at genopbygge det russiske imperium !!

https://www.politico.eu/article/poland-putin-border-blackmail/

Per Christensen, William Mannicke og Morten Balling anbefalede denne kommentar
William Mannicke

@Morten Balling:
Jeg vender lige tilbage til planeten Jorden og retter indledningen:

”Man bør vel ikke forhandle med kidnappere og afpressere”

Jørgen Mathiasen

Den endnu embedsindehavende kansler Merkel har per telefon bedt den russiske zar om at gøre sin indflydelse i Hviderusland gældende og få vasallen i Minsk til at ændre adfærd. Hvis det er tilstrækkeligt til at løse problemet, er man fri for at tænke over andre løsninger. Det er der bare ikke særligt sandsynligt.

Tyskland kunne sikkert uden overanstrengelse hente samtlige mellemøstlige statsborgere i Belarus, men det ville naturligvis bare få Lukashenko til at sende bud efter nogle flere, og det vil Forbundsrepublikken ikke hjælpe ham med.
Man må sætte ind et andet sted i kæden.

Nike Forsander Lorentsen

Altså vi lever i Corona tider og smitten stiger, og hvad så med alle disse migranter som er vid den polske grænse nu, og dem som Lukasjenko sender fra Minsk til Polske grænsen? Ingen har vel nogen anelser om disse migranter er vaccineret eller ikke? Det kan jo ikke være helt uden betydelse...eller?

Der er hovedsageligt tale om flygtninge fra Afghanistan. Og der har Belarus jo ført krig i næsten 20 år for at fremme pigeskoler samt hjemmestrik for mænd i uniformer.

@ Torben Lindegaard.

Tak for ajourføringen.

Finder imidlertid ikke Amazon Pollyś rapport særlig troværdig.
Ikke dermed sagt Lukashenko hører til "de gode".
Men som jeg læser igangværende debat handler den om Polens og EU-politikernes fordomme mod både Belarus og Rusland.
At Belarus og Rusland bliver gjort skyldige i flygtningsstrømmen nu forsøger sig fra Øst kan i værste fald ende som selvmål

@ Torben Lindegaard.

Du læser tilsyneladende en masse forskellige artikler fra forskellige steder i EU, og sammenkæder disse historier i en større fortælling.
Men en større historie bringer os ikke nødvendigvis nærmere sandheden.

Per Christensen

Sjovt som nogen altid påpeger at den manglende arbejdskraft i sundhedssektoren og andre steder skal løses med folk fra Mellemøsten og Afrika.

Hvad med at fokusetre på og anvende de arbejdsløse EU medborgere i første omgang?
Der er meget stor arbejdsløshed i bl.a. Spanien - særligt blandt unge.
Personligt har jeg meget gode erfaringer med kollegaer, som kommer fra Spanien og andre Sydeuropæiske lande.

Har forsøgt med en artikelsamling tilbage til august - men tråden begynder ikke rigtig nogen steder; der lægges bare til, lag på lag:

EU forsøger at blive en nation - det går ikke godt med dét
EU og NATOsamarbejdet med USA gavner ikke Rusland
Rusland er blevet "lukket inde" af EU/NATO/USA
EU/NATO/USA har ikke overholdt aftalerne med Rusland, indgået under/efter den kolde krig
EU/NATO/USA har forsøgt at blande sig i Ruslands flådes adgang til Sortehavet
Rusland vil gerne afsætte noget gas, også i disse Grønne tider
Ruslands samarbejde med Kina er så som så, well, i det hele taget er Rusland ikke god til samarbejde, så der arbejdes på mere dominans
Rusland set indefra, så er Putin en stærk leder, der beskytter Ruslands interesser
Det samme mener sikker den almindelige, frygtsomme borger i Belarus
Tyrkiet er pisse træt af de 3.5 millioner flygtninge, der sidder i en lejr ved grænsen til Irak, og af at være stopklods for alle der flygter fra borgerkrig, sult, arbejdsløshed osv osv osv
Tyrkiet er også pissetræt af EU, der forsøger at betale sig fra ikke at tage imod flygtninge.

Hvornår er det begyndt? Den lille dreng med brandslukker siger: "Første gang nogen tegnede en grænse på et kort". Den reelt voksne, derimod? "Det begynder nu, og det begynder i de holdninger, man som voksen ønsker at udvikle og tilbyde alle. "

Skal vi lade migranterne fryse i ingenmandsland mellem Belarus og EU, mellem Litauen og EU? Er det dét, vi vil tilbyde vore efterkommere? Og mens vi tænker, dør de?

HAR vi ikke bedre styr på vore holdninger end dét?

Skal det så forstås således, at blot man kan udtale ordet ”asyl”, at så står alle grænser åbne??

Eller er det kun de europæiske grænser, der skal være åbne??

Det vil jo sige, at Adolf Hitler ikke skulle have angrebet Polen med tanks og fly, han skulle bare være troppet ved grænsen, og så sagt ”asyl” og så var vejen åben fremefter.

"The Refugee Convention builds on Article 14 of the 1948 Universal Declaration of Human Rights, which recognizes the right of persons to seek asylum from persecution in other countries. A refugee may enjoy rights and benefits in a state in addition to those provided for in the Convention"

Retten til at SØGE, ikke nødvendigvis få.

https://en.wikipedia.org/wiki/Convention_Relating_to_the_Status_of_Refugees

Set fra sidelinjen: “den Hvide mands” kultur har skabt samfund i Europa, Vest mere end Øst, hvor balancen stadig øgende velstand, mere af ”det gode” – og det ganske gratis, har gjort vores samfund meget sårbare for ankomst af ”ikke Hvide” indbyggere med en anden mentalitet og andre værdier. Samtidigt vil ”Vi” bestemme hvordan De Anderledes andre, skal indrette deres samfund: fra Cuba, Venezuela, Afghanistan, Iraq, Iran, Tyrkiet, Rusland, Kina. Og vi sender soldater til Afrika for at støtte den til hver tid siddende diktator der vil give os indflydelse. Vi ødelægger med krig og sanktioner livsvilkår for mennesker i store dele af verden. Og så undrer os de flygter hertil? Og det er ”Putins skyld”? OP MED PIGTRÆÅD OG MURE. Om vi slår flygtende mennesker ihjel ved vores grænser, eller i de lande de kommer fra er vel ligegyldigt?

Helt enig Hougaard.

Det startede med interesser.
Den indbyggede grådighed i menneskene gjorde der ingen grænser for grådighed blev sat. Een mand kunne rage langt mere til sig end han havde behov for.
Der burde være råstoffer nok til brødføde 80milliarder mennesker uden problemer for andre arter og klimaet. Men ikke hvis vi alle lever efter vestlig standart.

Kina er i gang med "opgradere" levestandarten, Indien er på vej. Efter dem folkerige nationer som Pakistan, Indonesien og Brasilien.
Nu har Vesten i generationer indhentet "guld og rigdom" fra andre lande. Fremover kan vi så prøve om vi kan overbevise disse andre lande om ikke gå ad den vej og det unyttige i den vestlige levemåde.
Alle "disse" fattige mennesker kan over internettet følge hvor "prægtig" vores vestlige verden tilsyneladende ser ud, al den materialisme hjertet kunne ønske sig.
Intet at sige til flygtningestrømmen er vendt imod Vesten.

Det bliver en uoverkommelig opgave hvis ikke vi i Vesten giver det gode eksempel ved selv at gå forrest i "afmaterielliseringen", hvilket betyder "markedsøkonomi" og penges frie bevægelighed ikke mere kan fortsætte.
Først og fremmest har vi brug for en mentalitets-ændring og en sådan gerne 30år om at brede sig ud. De 30år skal så lægges til beregningerne når der beregnes på hvor lang tid menneskene endnu har med rent vand og luft.

Så ærlig talt, vi er hastigt i færd med at udradere os selv som race og alligevel taler vi om menneskerettigheder og flygtningestrømme som største problemer.