COP26
Læsetid: 6 min.

Olie-, gas- og kulselskaberne har holdt den sorte energi ude af COP-aftalerne i 26 år

De er næsten usynlige på COP26 i Glasgow, men deres lobbyister er til stede i stort antal. Lige siden den første COP har olie-, gas- og kulselskaberne overvåget forhandlingerne og i årtier talt klimatruslen ned, mod bedre vidende. Nu siger de, at Parisaftalen må realiseres – men uden at sige farvel til den fossile energi
Klimaaktivister fra gruppen Ocean Rebellion demonstrerede i forbindelse med COP26 foran et olieraffinaderi i Grangemouth, Skotland.

Klimaaktivister fra gruppen Ocean Rebellion demonstrerede i forbindelse med COP26 foran et olieraffinaderi i Grangemouth, Skotland.

Ben Stansall

Udland
11. november 2021

»Det er ubegribeligt for mig, at i COP’ernes 26-årige historie – 27-årige, faktisk – har der aldrig været nogen omtale af fossile brændsler i teksterne. Det svarer til at skrive en bog om vægttab uden at nævne fødevarer,« siger Juan Pablo Osornio, leder af Greenpeaces delegation på COP26-mødet i Glasgow.

Tag Parisaftalen på 25 sider. Ingen steder i teksten er klimaondets rod – fossil energi, kul, olie, gas – nævnt med et ord. Den store, sorte elefant i rummet, som det hele handler om, er usynlig. Den afgørende trussel mod en bæredygtig fremtid er tabu.

I det første udkast til en sluttekst fra COP26, fremlagt af den britiske COP-formand onsdag morgen, er den fossile energi faktisk nævnt.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Achim K. Holzmüller

Ligesom Arne Astrup var for sukkerindustrien, findes der i alle brancher med et blakket ry nogle videnskabsfolk, der for cool cash taler imod deres egen, bedre viden.

Det har mere med disse menneskers psyke og mentalitet at gøre end med de usande propagerede påstande, der mangler hver form for evidens.

Gert Romme, Peter Høivang og Daniel Joelsen anbefalede denne kommentar

Og i disse 26 år, har politikere, som er demokratiets frontløbere, heller ikke krævet noget væsentlig af den samme industri.
Til gengæld lader de sig transportere til Glasgow i private jet og underholdt med et CO2 aftryk helt ude af proportioner.

Gert Romme, Carsten Munk, Steen Obel, Ruth Sørensen og Per Torbensen anbefalede denne kommentar

De rige lande yder for lidt, siger eksperter. - Alt for lidt faktisk. Og ifølge såkaldte uafhængige eksperter opnår man ikke 1,5 grad målet, med det der er "på bordet".

Faktisk svarer det lovede til cirka 2,4 grader i stedet for 1,5 gradet. Men vanen tro vil der formentlig blive fusket lidt med det lovede, og andre løfter bliver formentlig ignoreret, medens noget endda bliver talt med 2 gange.

Derfor er der heller ingen grund til at være alt for optimistisk med de 2,4 gradet. Og mange delegationer fra udviklingslade tror heller ikke på disse frivillige aftaler med alle deres muligheder for lovlige undtagelser.

I øvrigt er der allerede EU-lande og brancher, der slet ikke vil stå bag de løfter, som EU har givet.

Jeppe Bundgaard

"Og i disse 26 år, har politikere, som er demokratiets frontløbere, heller ikke krævet noget væsentlig af den samme industri".

- det er jo fordi, de ikke er demokratiets frontløbere, men korrupte magtmenneske, der er købt og betalt af den kulsorte industri, til at sørge for at intet ændre sig.

https://m.youtube.com/watch?v=5v1Yg6XejyE