Interview
Læsetid: 6 min.

Pensionsboss om klimatopmøde: Kapitalismen løber fra politikerne

Storkapitalen løber om kort tid fra politikerne, når det kommer til den grønne omstilling, lyder det fra topchefen i pensionsselskabet PKA, Jon Johnsen, ved COP26 i Glasgow. »Vi ser et skifte nu,« siger han og peger på, at topcheferne nu ser den grønne omstilling som »big business«
Jon Johnsen er adminstrende direktør i PKA.

Jon Johnsen er adminstrende direktør i PKA.

Morten Germund

Udland
12. november 2021

Kan de amerikanske storbanker som Blackrock, Citigroup og Goldman Sachs være det bedste bud på at sætte en stopper for klimakrisen ved at hælde astronomiske beløb i den grønne omstilling – simpelthen fordi de kan tjene penge på det?

Eller er der tale om greenwashing og kunstigt oppustede tal, når 450 af verdens største finansielle spillere i netværket GFANZ i sidste uge annoncerede, at de vil lægge 130.000 milliarder dollar i investeringer i det grønne område for at sikre 100 procent ren energi i 2050? 

Mens det politiske niveau ved klimakonferencen COP26 i Glasgow forsøger at enes om fælles regler i en årelang, kompliceret forhandling, så tror den administrerende direktør i pensionsselskabet PKA, Jon Johnsen, at kapitalisterne er ved at overhale politikerne.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Lise Lotte Rahbek

Kan kold, kynisk beregning af profit være en god ting?
Det er vist det, spørgsmålet går ud på.

Steen Obel, Susanne Kaspersen og erik pedersen anbefalede denne kommentar
Svend-Erik Runberg

Taler vi om fattige lande eller fattige befolkninger.
Desværre tror jeg, at mange fattige befolkninger lever i "fattige" lande fordi magthaverne stjæler landets rigdomme for at bruge dem selv.
Kunne man fjerne disse korrupte regimer, og hjælpe befolkningen med at etablere "ordnede forhold", ville meget se andersledes ud.

Peter Beck-Lauritzen, Lillian Larsen og Susanne Kaspersen anbefalede denne kommentar

Alle virksomheder, - også pensionsselskaber. har kun et enkelt, og det er at tilfredsstille indskyderne og aktionærerne bedst muligt. Dem, der ikke lever op til dette, er færdige på markedet, for marked er præcis, hvad det er.

Vi har set det med de store europæiske energiselskaber som RVE, E.ON og Vattenfall, Westnetz og andre. Disse selskaber har absolut intet imod a-kraft, blot de kan forrente indskydernes penge på en tilfredsstillende måde.

Derfor - og kun derfor går de over til vind-energi, der giver flest kW pr investeret kapital-enhed. Det skyldes ikke et ønske om at være grønne.

Og præcis det samme kan siges om pensionsbranchen. Hvis "grønne" erhvervs får stigende efterspørgsel efter deres produkter, får de behov for større investeringer. Denne øgede efterspørgsel på at kunne disponere over andres (pensionskasserne) penge, øger prisen (renten) på de lånte penge. Og derved kan markedet faktisk i en vis grad regulere sig over til "grønne produktioner".

@Svend-Erik Runberg
Der er bare lige det med at fjerne de korrupte regimer. Hvordan gør man det?

Peter Beck-Lauritzen og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar