COP26
Læsetid: 7 min.

Sidste dag på COP26: De rige lande vil stadig ikke betale for 150 års fossil fest

Sårbare u-lande vil have penge til beskyttelse mod de klimaændringer, der allerede hærger. Progressive i-lande vil have skærpede ambitioner for at sikre 1,5-gradersmålet. Store kul- og olielande vil have fjernet enhver omtale af fossil energi. Officielt skal de alle nå hinanden fredag aften, hvis ikke Glasgow-mødet skal gå over i historien som endnu et svigt af fremtiden
Simon Kofe, der er udenrigsminister for østaten Tuvalu, holdt forleden en transmitteret COP26-tale midt ude i Stillehavet i vand til knæene for at udstille, at den lille ø bogstavelig talt risikerer at forsvinde i bølgerne.

Simon Kofe, der er udenrigsminister for østaten Tuvalu, holdt forleden en transmitteret COP26-tale midt ude i Stillehavet i vand til knæene for at udstille, at den lille ø bogstavelig talt risikerer at forsvinde i bølgerne.

Tuvalu Foreign Ministry

Udland
12. november 2021

Det var sigende for nogles desperation på klimatopmødet i Glasgow, da østaten Tuvalus udenrigsminister, Simon Kofe, forleden holdt en transmitteret tale til COP26-deltagerne. Iført jakkesæt stod han i knædybt vand bag sin talerpult ude i Stillehavet for at udstille, at den lille ø bogstavelig talt risikerer at forsvinde i bølgerne.

På den anden side af jordkloden har diplomater og forhandlere i snart to uger kæmpet i døgndrift for at blive enige om den sluttekst, der skal stå som topmødets eftermæle. Et nyt aftaleudkast skulle efter planen være kommet torsdag morgen, men det britiske formandskab måtte omkring middagstid afblæse offentliggørelsen.

I Glasgow udestår altså fortsat flere centrale konflikter om ambitionerne i den internationale klimapolitik, og topmødets officielle deadline fredag aften ser som sædvanlig ud til at blive overskredet.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Det kan vel næppe overraske :-)