Sverige
Læsetid: 10 min.

Med statsministerposten følger ansvaret for et land med én skudepisode om dagen

Langt om længe lykkedes det Magdalena Andersson at sikre sig posten som Sveriges næste statsminister efter den seneste uges politiske stormvejr. Nu venter opgøret med de kriminelle bander, der hvert år begår mange drab i de svenske storbyer. Information tog til Sveriges andenstørste by Göteborg for at undersøge forventningerne til Löfvens afløser

Den 30. juni i år blev en 33-årig politibetjent dræbt af skud i Göteborg-bydelen Biskopsgården. Gerningsmanden var en 17-årig dreng, som menes at have forbindelse til bandemiljøet.

Magnus Hove Johansson

Udland
30. november 2021

»Kan I ikke bare tage et billede af en hvilken som helst telefon?«

Kvinden i den anden ende af røret er skeptisk, men går alligevel med til at lade os mødes med sin kollega ved en busterminal på øen Hisingen i det nordvestlige Göteborg.

Magnus Hove Johansson
Kollegaen – en kvinde, der af hensyn til sin sikkerhed ikke kan stå frem med navn – venter tålmodigt, mens Informations fotograf fotograferer den sorte smartphone på et frostdækket bord- og bænkesæt foran et pizzeria.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Det er jo ikke så mærkeligt. De ligger, som de har redt.

Svenskernes lempelige immigrationspolitik gennem årtier - kombineret med en notorisk berøringsangst og politiske korrekthed overfor indvandrere- har gjort landet til et fluepapir for udenlandsk organiseret kriminalitet.

/O

Bent Nørgaard, Flemming Olsen, Erik Fuglsang, Jacob Nielsen, Lasse Reinholt, Danny Hedegaard, Claus Nielsen og John S. Hansen anbefalede denne kommentar

Giv dem da nogle ordentlige våben og en masse skydetræning, så de ikke rammer uskyldige. Så får de hurtigt udryddet hinanden.

jens christian jacobsen

Ikke alle i de svenske forstæder slutter sig til banderne; det er unge mænd, der ender tidligt ude på gaden på grund af dårlige familieforhold, og banderne er deres nye familie. I Colombia er det naturligt at gøre 'karriere' i bander, men det gælder ikke unge mænd i stærkt katolske familier, hvor forældrene aktivt tager afstand fra bander og fra kriminalitet. Forældrenes normer og religiøse moral bidrager til denne afstandtagen, og forældrene kan sammen med religiøse ledere tidligt udpege andre muligheder for et bedre liv med en anden adfærd.
Unge mænd i svenske bandemiljøer oplever, at mænd i magtpositioner i den svenske samfund er socialt succesrige med store økonomiske ressourcer. Det at have magt og være mand giver magt og status. Det har de unge i Göteborg ikke, men kompenserer ved hjælp af deres fysiske præferencer, barske maskuline karakter og vold. Ved hjælp af disse ressourcer erhverver de ejendele og luksusvarer, der afspejler institutionel magt og økonomisk status.
I sådan et miljø er du en rigtig mand, hvis du kan forsvare dine rettigheder og dit omdømme. Hvis du ikke reagerer på en uretfærdighed, har du tabt kampen, der hersker mellem individer og forskellige grupper. Men ændrede maskuline normer gør, at aggressiv adfærd ikke længere anses for rimelig og attraktivt. Denne indstilling skal understøttes af familien og af det kulturelle og religiøse fællesskab før den kan slå igennem hos den unge.
En mulig vej ud af kriminalitet og bander og ind i mere assimilative normsæt er derfor jf. erfaringerne fra latinamerika at give religiøse ledere i udkantsområderne større myndighed og tillægge deres vurderinger mere betydning. Familierne 'bag' bandemedlemmerne kan sjældent hjælpe.

jens christian jacobsen

@ Gert Romme
'..Den eneste udenlandske indblanding, jeg kan se, det er de danske rockerbander i Sverige, der stort set forsyner markedet med narko og våben.'
Mon ikke bandetrafikken går begge veje, jf. drabsforsøgene i Herlev i 2029 fra de to svenske brødre? Du nævner Malmös borgmester som 'kilde' til din konspirationsteori. Han er gentagne gange, senest af selveste Magdalena Andersson, blevet anklaget for gennem flere år at have ladet stå til over for bandekriminaliteten i byen. Han har brug for afledning og er ikke troværdig.
Og din konspirationsteori fortsætter med et DR-citat fra 2017. Det er sikkert rigtigt citeret. Men indholdet er forkert. Bare fra en enkelt kilde (2020):
'..I Ruhrområdet i västra Tyskland finns fler än 100 släktklaner med högkriminella medlemmar, enligt polisen där.' https://www.svt.se/nyheter/utrikes/sa-bekampar-tysk-polis-klankriminalitet. Der er masser af bander i Tyskland. Og i Sverige. De klarer sig fint uden understøttelse fra Danmark.
Jeg er med på din uforlignelige kærlighed til Sverige, men hvad er egentlig hensigten med din konspiratoriske tildeling af skyld? Er det danskernes skyld, at der findes bandekriminalitet i Sverige? Og i Norge?

Jan Henrik Wegener

Mon vi her kommer ud over det spørgsmål om hvilke liv der regnes for noget og hvilke ikke. Svaret virker nærliggende : for disse bander regnes ingens liv for noget. Ikke i Sverige og heller ikke her. En masse "samfundskritik" af den kendte slags vil vel ikke være til megen hjælp. Men kunne en indsats imod voldsforhærligende "kultur" hjælpe?

@Gert Romme:
"svensk politik er præget af politiske korrekthed.:
Ja og måske de har læst i disse spalter om racistisk forskelsbehandling og afstår fra sådant. WE skriver om Rinkeby mordghettoer forleden: Her er berøringsangsten evident, så det hedder ikke ghetto, for det er" politisk ukorrekt" - Så laissez faire råder. Sverige styres jo efter samme ideale principper, som herværende kommentatorer, og læsere?, bekender sig til - Det er da jo synd , yderligere at straffe misdædererne. Åh, ikke kameraovervågning, Nick Hækkerup. Tryghedspakke, uhha nej da. Lognings lagring; fy skamme, lyder det herinde uden modsigelser.

Sverige er nu blevet skræmmeeksempel, også parlamentarisk; hvor fløjene af princip ikke vil samarbejde.

Kan nogen med hånden på hjertet ønske sigi svenske tilstande i DK?
o

Jan Fritsbøger

en indsats imod voldsforherligende kultur er en god ide af mange grunde,
og det samme ville en indsats imod grådighedsforherligende kultur også være, og ikke mindst magtforherligende,
men er vesten ikke netop gennemsyret af massiv markedsføring af netop grådighed, magt, og vold,
vi bliver tæppebombarderet med actionfilm som "alle" sælger ideen om, at ethvert problem bedst løses af tungt bevæbnede, skydegale og vildt voldelige mænd, (eller kvinder)
og vi bliver tæppebombarderet med "underholdning" som handler om penge og besiddelser, og med udsendelser som sætter magtmennesker op på en piedestal som forbilleder vi bør se op til,
men hvornår har du sidst set noget som generelt problematiserer magten og dens værktøjer, eller bare har fokus på magt som en kilde til undertrykkelse.

Niels Jakobs og Nike Forsander Lorentsen anbefalede denne kommentar

Èn skudepisode om dagen !!! Det er jo helt forrykt !!

Gad nok vide, om Fr. Andersson tør tage et resolut og handlekraftigt opgør med de kriminelle bander, der hvert år begår mange drab i de svenske storbyer.....

Tør hun tage tyren ved hornene, eller ender det (som sædvanligt) i svensk berøringsangst og politisk korrekthed?

Jan Henrik Wegener

Magt er da noget man skal passe på. Men er afmagt et bedre alternativ? Eller opgivelse? Hvis de der for alvor kan gøre noget konsekvent undlader dette af ren bekymring for sat blive beskyldt for magtmisbrug er dette vel ikke bare positivt?

Jan Fritsbøger

afmagt er ikke alternativet til magt, alternativet til magt til de få, er ligeværdig indflydelse til alle,
men det tillader pengemagten ikke og heller ikke den politiske magt, og pengemagten er det samme som undertrykkelse af de økonomisk svage, som holdes helt uden for enhver indflydelse også indflydelse på deres egne livsbetingelser.