SVERIGES REGERING
Læsetid: 3 min.

Sveriges første kvindelige statsminister får den værst tænkelige start

Det blev en yderst kaotisk dag i svensk politik onsdag. Her blev Magdalena Andersson valgt som landets første kvindelige statsminister, men måtte træde tilbage efter bare syv timer, da Miljöpartiet trak sig fra regeringen efter en afstemning om landets finanslov
»Jeg er klar til at lede en regering, som gør det, der kræves,« sagde Magdalena Andersson til et pressemøde, kort efter hun var blevet stemt ind som Sveriges første kvindelige statsminister. Efter syv timer, måtte hun trække sig fra posten.

»Jeg er klar til at lede en regering, som gør det, der kræves,« sagde Magdalena Andersson til et pressemøde, kort efter hun var blevet stemt ind som Sveriges første kvindelige statsminister. Efter syv timer, måtte hun trække sig fra posten.

Erik Simander

Udland
25. november 2021

Hvad der startede som en historisk dag for Sverige, endte med at blive en katastrofe for landets første kvindelige statsminister Magdalena Andersson. På bare syv timer blev hun udnævnt som ny statsminister, måtte se sig slået i afstemningen om landets finanslov, se en regeringspartner udtræde af regeringen og efterfølgende selv gå midlertidigt af.

Magdalena Andersson blev onsdag formiddag stemt igennem den svenske Riksdag som den første kvindelige statsminister nogensinde.

Der var dog ikke noget flertal for udnævnelsen af socialdemokratiske Magdalena Andersson, da 117 stemte for og 174 stemte imod. Men da 57 samtidig stemte blankt, var der ikke noget flertal imod hende, og derfor endte Riksdagen med at godkende den første kvindelige statsminister.

»Jeg er klar til at lede en regering, som gør det, der kræves,« sagde hun til et pressemøde kort efter afstemningen.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Det ligner noget rigtigt rod. Kan man ikke udskrive et ekstraordinært valg i Sverige?

Man kan udskrive ekstra-valg. Men det vil i så fald blive et *ekstra* valg, ud over det ordinære valg som sker september næste år uanset, og det vil man helst undgå hvis overhovedet muligt.
Sverige har faste mandatperioder, så man udløser ikke en ny mandatperiode ved et ekstravalg.