SVERIGES REGERING
Læsetid: 3 min.

Sveriges første kvindelige statsminister får den værst tænkelige start

Det blev en yderst kaotisk dag i svensk politik onsdag. Her blev Magdalena Andersson valgt som landets første kvindelige statsminister, men måtte træde tilbage efter bare syv timer, da Miljöpartiet trak sig fra regeringen efter en afstemning om landets finanslov
»Jeg er klar til at lede en regering, som gør det, der kræves,« sagde Magdalena Andersson til et pressemøde, kort efter hun var blevet stemt ind som Sveriges første kvindelige statsminister. Efter syv timer, måtte hun trække sig fra posten.

»Jeg er klar til at lede en regering, som gør det, der kræves,« sagde Magdalena Andersson til et pressemøde, kort efter hun var blevet stemt ind som Sveriges første kvindelige statsminister. Efter syv timer, måtte hun trække sig fra posten.

Erik Simander

Udland
25. november 2021

Hvad der startede som en historisk dag for Sverige, endte med at blive en katastrofe for landets første kvindelige statsminister Magdalena Andersson. På bare syv timer blev hun udnævnt som ny statsminister, måtte se sig slået i afstemningen om landets finanslov, se en regeringspartner udtræde af regeringen og efterfølgende selv gå midlertidigt af.

Magdalena Andersson blev onsdag formiddag stemt igennem den svenske Riksdag som den første kvindelige statsminister nogensinde.

Der var dog ikke noget flertal for udnævnelsen af socialdemokratiske Magdalena Andersson, da 117 stemte for og 174 stemte imod. Men da 57 samtidig stemte blankt, var der ikke noget flertal imod hende, og derfor endte Riksdagen med at godkende den første kvindelige statsminister.

»Jeg er klar til at lede en regering, som gør det, der kræves,« sagde hun til et pressemøde kort efter afstemningen.

Herefter fulgte en yderst kaotisk dag i svensk politik. For efter indsættelsen af den nye statsminister skulle landets finanslov stemmes igennem efter måneders lange forhandlinger. Afstemningen resulterede i flest stemmer til oppositionens budgetforslag og dermed en stor sejr til Moderaterna, Kristendemokraterna og Sverigedemokraterna.

Samtidig var afstemningen en stor lussing til den socialdemokratisk ledede regering, som det kommende år skal administrere den borgerlige bloks politik.

Centerpartiet stemte for eget forslag

Når der ikke var flertal for regeringens eget budget, skyldtes det, at Centerpartiet, der er regeringens de facto-støtteparti, valgte af fremstille sit eget budget og stemme for det. Centerpartiet ville ikke stemme for regeringens forslag, da det var forhandlet på plads med venstrefløjspartiet Vänsterpartiet.

Det har tidligere i lange stræk været holdt uden for svensk politik, men efter sommerens krise, hvor Vänsterpartiet udløste et mistillidsvotum til daværende statsminister Stefan Löfven, har den nyudnævnte socialdemokratiske leder Magdalena Andersson indlemmet dem i de politiske forhandlinger.

Men den strategi er ikke faldet i god jord hos Centerpartiet, der bryster sig af at tilhøre midten af svensk politik og ikke vil samarbejde med »yderligtgående« partier.

Paradoksalt nok endte Centerpartiets modstand mod Vänsterpartiet med at bane vejen for det første budget nogensinde, som er vedtaget med stemmer fra det højreradikale Sverigedemokraterna.

»Nu har Socialdemokraterna drejet til venstre og lavet en skriftlig aftale med Vänsterpartiet, som handler om både indflydelse, samarbejde og budgetpåvirkende forslag. Moderaterna har indledt et fuldt samarbejde med Sverigedemokraterna. Da bliver det sværere at samarbejde på midten, men vi forbliver der,« lød det fra formand for Centerpartiet Annie Lööf efter afstemningen.

Miljöpartiet melder sig ud af regeringen

Kort efter resultatet af budgetafstemningen stod klart, indkaldte Socialdemokraternas regeringspartner Miljöpartiet til pressemøde. Her bekendtgjorde talspersoner Märta Stenevi og Per Bolund, at partiet ville forlade regeringen.

»Riksdagen stemte et budget igennem, der er forhandlet frem med et højreekstremt parti. Det beklager vi dybt. Vi er overraskede og oprørte over Centerparties ageren,« lød det fra Per Bolund.

Miljöpartiet vil ikke sidde i regeringen og administrere blå bloks budget, der »slagter klimaarbejdet«. Det vedtagne budget indeholder blandt andet en lavere skat på benzin.

De to talspersoner forklarede dog, at de fortsat ville bakke op om Magdalena Andersson som landets nye statsminister.

Dermed stod Magdalena Andersson tilbage med en splittet regering, der er nødsaget til at føre borgerlig politik det kommende år. Hun indkaldte derfor til pressemøde kort efter Miljöpartiet, og her forklarede hun, at hun havde begæret sin afsked som statsminister efter bare syv timer.

»For mig er det et spørgsmål om respekt. Jeg vil ikke lede en regering, hvis legitimitet der kan findes anledning til at stille spørgsmål ved,« lød det fra Magdalena Andersson.

Afgangen som statsminister havde hun meddelt talmannen Andreas Norlén, der er Riksdagens øverste repræsentant. Det er nu hans opgave at tage kontakt til partilederne og diskutere situationen. Og det kan meget muligt ende med en ny socialdemokratisk regering. Magdalena Andersson forklarede på pressemødet, at hun fortsat er interesseret i at lede regeringen.

Meget tyder da også på, at det bliver en socialdemokratisk etpartiregering, der skal sidde på magten frem til september næste år, hvor der skal være valg til den svenske riksdag.

Lederen af den borgerlige blok, Moderaternas Ulf Kristersson, har ikke tidligere i løbet af denne valgperiode kunnet mønstre opbakning til at danne regering, og samtidig meldte både Centerpartiet, Miljöpartiet og Vänsterpartiet ud onsdag, at de fortsat støtter Magdalena Andersson og Socialdemokraterna.

Indtil de nye regeringsforhandlinger er på plads, hedder Sveriges statsminister fortsat Stefan Löfven, eftersom Magdalena Andersson endnu ikke var formelt tiltrådt, da hun trak sig.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Det ligner noget rigtigt rod. Kan man ikke udskrive et ekstraordinært valg i Sverige?

Man kan udskrive ekstra-valg. Men det vil i så fald blive et *ekstra* valg, ud over det ordinære valg som sker september næste år uanset, og det vil man helst undgå hvis overhovedet muligt.
Sverige har faste mandatperioder, så man udløser ikke en ny mandatperiode ved et ekstravalg.