Baggrund
Læsetid: 8 min.

Tekniske standarder gør, at din elpære passer i lampen og skruerne i dit IKEA-bord – nu har Kina opdaget, at de er en magtfaktor

Internationale, tekniske standarder kan lyde megakedeligt, men er smørelse for globaliseringen og har været en europæisk force. De er hidtil blevet vedtaget i fællesskab af eksperter fra teknologiførende virksomheder, men kinesisk statsstyring udfordrer systemet. Beijing har netop offentliggjort en ny strategi
Den kinesiske regering offentliggjorde sidste måned en ny standardstrategi. Den dikterer, at området skal være drevet af markedet, men guidet af staten. Hvor standarder de fleste steder bliver set som en fællesnævner, der gør det muligt for alle at konkurrere på lige vilkår, bliver de i Kina også benyttet til at presse industrien til at hæve det tekniske niveau. Et godt eksempel er inden for 5G-internet.

Den kinesiske regering offentliggjorde sidste måned en ny standardstrategi. Den dikterer, at området skal være drevet af markedet, men guidet af staten. Hvor standarder de fleste steder bliver set som en fællesnævner, der gør det muligt for alle at konkurrere på lige vilkår, bliver de i Kina også benyttet til at presse industrien til at hæve det tekniske niveau. Et godt eksempel er inden for 5G-internet.

Stephen Shaver

Udland
17. november 2021

Standarder er en ofte overset, men ekstrem vigtig del af den globale økonomi. De er overalt omkring os. De får ting til at passe sammen. Det er dem, der gør, at din elpære passer til din lampe. De fastsætter længden på skruerne i dit IKEA-bord, størrelsen af et A4-papir og målene for de containere, der fragter dine varer.

Deres tekniske specifikationer gør det muligt for produkter fra forskellige virksomheder at arbejde problemfrit sammen. Uden dem ville din mobiltelefon ikke kunne ringe til en telefon af et andet mærke. Standarder sikrer, at vi kan bruge teknologi på tværs af landegrænser. At vi kan stole på, at noget virker, uden at have kendskab til, hvor det kommer fra, eller hvem der har lavet det.

For ikke at tale om den internationale handel, der ville bryde sammen uden dem.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

jens christian jacobsen

En efterhånden triviel, men nødvendig kritisk analyse af Informations Kina-dækning. Som sædvanlig er artiklerne og her hos Karner præget af udokumenteret Kina-bashing baseret på lige dele von-hören-sagen, egne vidtløftige scenariefremskrivninger og fremfor alt agitation for en bestemt verdensorden og propaganderen for værdier knyttet til et verdensomspændende marked, hvor individer frit kan agere.
Nogle eksempler fra Karners artikel:'
'...Men typisk vil det mere være et spørgsmål om at følge en linje lagt af nationale industrigrupper (læs: Vesten, USA, EU) end af regeringer (læs: Kina).'
Nationale industrigruppers styring af digitale standarder er bedre end standarder lagt af regeringer. Hvorfor? Det får vi ikke noget at vide om. Er markedet bedre end regeringer?
Så alligevel
'..Den [den kinesiske regering] dikterer, at området skal være drevet af markedet,, men guidet af staten.'
Ja, ligesom i Danmark og i de fleste andre EU-lande, hvor staten også ønsker at sætte nationale standarder for netbaserede informationer. Bakket op af et flertal af FT. Hvad er problemet med Kina, som ikke også findes i Danmark?
Så citerer Karner en forsker ansat ved et tysk-amerikansk forskningscenter for at '..folk fra hele verden sidder omkring det samme bord og diskuterer et givet emne uden at have indgået alliancer på forhånd.'
Det her drejer sig om 5g-teknologi. Af vestlige mdier udråbt til at være teknologier, der bogstaveligt kan se fra verdensrummet, om dit undertøj trænger til at blive vasket. Her har Karner tidligere skrevet om USAs interesse i at dominere 5g-udrulningen i alle lande. I konkurrence med Kina. Når USA konkurrerer er det ok. Når Kina gør det, er det en truende kommunistisk verdensovertagelse.
'..USA frygter at [den nye digitale indfrastruktur] åbner en motorvej af informationer, som den kinesiske stat kunne dykke ned i.'
Som den amerikanske efterretningstjenester allerede gør det, jf. bl.a. den danske regerings spionage af Merkel og svenske topembedsmænd fra kabler i Nordsøen. På USAs opfordring.
Karner slutter artigt med ønsker om, at EU vil stå sig bedre i konkurrencen med BÅDE USA og Kina. Men hele artiklen er - igen-igen - én lang advarsel mod kinesisk doiminans. Det farlige ved Karners artikel er, at markedsideologien i den grad er krøbet ind under huden på os alle. Kritik af denne tendes reserveres avisernes petit-afdeling for venstreorienteret kritik. Imens arbejder Karner og andre ubevidst (?) videre for mere marked, mere USA, større forbrug og mere os >< dem-opdeling af verden.

Ifølge Wikipedia har Kina samme sporvidde som Vesteuropa og Nordamerika.

Kina kan aldrig diktere størrelsen på A4. Det vil kræve ændring af metersystemet.

> De vigtigste tekniske standarder beror på patenteret teknologi. De kaldes standardessentielle patenter, og dem skal andre selskaber betale royalties for at benytte

Hvilket gør, at det kun er de største, der har råd til, at implementere de standarder. Jeg arbejdede en del år i open source miljøet, og det var ofte et problem, at skulle man følge en standard - det være sig f.eks. at decode video eller billeder - måtte man bryde patenter, eller betale ved kasse 1, hvilket små virksomheder ikke har råd til. Magten bliver koncentreret.