Reportage
Læsetid: 8 min.

To år efter cyklon bor folk i Malawi stadig i telt – nu afgøres deres fremtid i Glasgow

På klimatopmødet i Glasgow kræver fattige og sårbare lande kompensation for de orkaner og oversvømmelser, der hærger verden i kraft af klimaforandringer. Emnet er lige nu blandt de mest betændte i global klimapolitik, og indtil videre ser COP26 ikke ud til at kunne løse problemet
Cyklonen Idai har dræbt mere end 1200 mennesker og ødelagde endnu fleres hjem og levebrød i Malawi.

Cyklonen Idai har dræbt mere end 1200 mennesker og ødelagde endnu fleres hjem og levebrød i Malawi.

Andrew Renneisen/Getty Images

Udland
9. november 2021

Den skotske efterårsregn, der buldrer uden for konferencecentret i Glasgow, minder 33-årige Chikondi Chavbuta om de oversvømmelser, hun netop har oplevet i sit hjemland, Malawi.

I de senere år har landet været ramt af klimaforandringernes hærgen i et nærmest bibelsk omfang, hun ikke kan huske at have set før. Ikke så voldsomme, ikke så kort tid efter hinanden.

Først ramte tørkefænomenet El Nino og skabte fødevareusikkerhed for over halvdelen af befolkningen. Så kom cyklonen Idai og dræbte mere end 1200 mennesker og ødelagde endnu fleres hjem og levebrød. Dernæst medførte et pludseligt varmere klima og større mængder nedbør, at skadedyr dukkede op med konsekvenser for landmændenes afgrøder og høst.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Karin Gottenborg

Måske skulle ulande og ilande gå sammen om at sagsøge de fossile selskaber som står bag de store udledninger?
Ligesom man i sin tid sagsøgte tobaksindustrien..

Ete Forchhammer

Gert Romme, ja.. og en tilføjelse, intet sker før der ikke er mere barberbladspigtråd at sælge ud af og julehandlen gi’r underskud.