Analyse
Læsetid: 4 min.

To dage før deadline: Nyt udkast på COP26 udgør lige nu kamppladsen i Glasgow

På klimatopmødet i Glasgow har de britiske værter fremlagt første aftaleudkast. Som noget nyt opfordres landene til at øge deres klimamål allerede næste år og udfase kul. Teksten kritiseres dog også for manglende klimabistand til fattige lande. Nu er spørgsmålet, om den overlever natten
Boris Johnson ankommer til et møde under COP26. Onsdag fremlagde det britiske formandskab for klimakonferencen det første officielle udkast til den aftale, der skal stå som klimatopmødets eftermæle.

Boris Johnson ankommer til et møde under COP26. Onsdag fremlagde det britiske formandskab for klimakonferencen det første officielle udkast til den aftale, der skal stå som klimatopmødets eftermæle.

Yves Herman

Udland
11. november 2021

»Olie har ikke hjulpet Afrika. Det har ødelagt os. Vi skal beholde olien i jorden,« siger aktivisten Phillip foran en olietønde med påskriften »Ingen fossile brændsler. Ikke her. Ikke nogen som helst steder«, som aktivister har opsat ved udgangen fra COP26 i Glasgow.

Mens klimaaktivister onsdag eftermiddag fysisk bar olietønder ind i den blå zone i Scottish Event Campus for at manifestere det tvingende behov for at gøre op med fossile brændsler, diskuterede forhandlerne ved COP26 på livet løs for at forsøge at nå en aftale, som skal undgå katastrofale klimaforandringer.

I den store Action Zone-sal uden for selve forhandlingslokalerne kunne man onsdag eftermiddag observere forhandlere fra ulande og ilande i en klynge af gule lænestole i dyb samtale om de tekniske detaljer, mens unge klimaaktivister tyggede sig gennem veganske burgere, uden at vide, at forhandlingerne foregik få meter fra dem.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her