To dage før deadline: Nyt udkast på COP26 udgør lige nu kamppladsen i Glasgow

På klimatopmødet i Glasgow har de britiske værter fremlagt første aftaleudkast. Som noget nyt opfordres landene til at øge deres klimamål allerede næste år og udfase kul. Teksten kritiseres dog også for manglende klimabistand til fattige lande. Nu er spørgsmålet, om den overlever natten
Boris Johnson ankommer til et møde under COP26. Onsdag fremlagde det britiske formandskab for klimakonferencen det første officielle udkast til den aftale, der skal stå som klimatopmødets eftermæle.

Boris Johnson ankommer til et møde under COP26. Onsdag fremlagde det britiske formandskab for klimakonferencen det første officielle udkast til den aftale, der skal stå som klimatopmødets eftermæle.

Yves Herman

Udland
11. november 2021

»Olie har ikke hjulpet Afrika. Det har ødelagt os. Vi skal beholde olien i jorden,« siger aktivisten Phillip foran en olietønde med påskriften »Ingen fossile brændsler. Ikke her. Ikke nogen som helst steder«, som aktivister har opsat ved udgangen fra COP26 i Glasgow.

Mens klimaaktivister onsdag eftermiddag fysisk bar olietønder ind i den blå zone i Scottish Event Campus for at manifestere det tvingende behov for at gøre op med fossile brændsler, diskuterede forhandlerne ved COP26 på livet løs for at forsøge at nå en aftale, som skal undgå katastrofale klimaforandringer.

I den store Action Zone-sal uden for selve forhandlingslokalerne kunne man onsdag eftermiddag observere forhandlere fra ulande og ilande i en klynge af gule lænestole i dyb samtale om de tekniske detaljer, mens unge klimaaktivister tyggede sig gennem veganske burgere, uden at vide, at forhandlingerne foregik få meter fra dem.

Onsdag fremlagde det britiske formandskab for klimakonferencen det første officielle udkast til den aftale, der skal stå som klimatopmødets eftermæle. Den syv sider lange tekst »anerkender« i højere grad end Parisaftalen behovet for at holde de globale temperaturstigninger på 1,5 grader.

Samtidig »opfordrer« den verdens lande til allerede inden udgangen af næste år at skærpe deres nationale klimamål for 2030. Dermed anerkender teksten det store spænd, der stadig er mellem hvor mange drivhusgasser, der udledes globalt, og hvor meget der er behov for at reducere.

Formuleringen om kun ét år til næste deadline har skabt optimisme på COP26, da det vil forstærke mekanismerne i COP-systemet og presse landene til oftere at genbesøge deres klimamål.

Svag optimisme

For første gang nogensinde »opfordres« landene også til at udfase kul og fossile subsidier, hvilket potentielt kan være et nybrud, da fossile brændstoffers rolle i klimakrisen ikke før er blevet direkte nævnt i en FN-tekst.

Teksten er dermed »et godt udgangspunkt«, som kan sandsynliggøre, at verden bremser temperaturstigningerne ved 1,5 grader, mener klimaminister Dan Jørgensen (S), der er en af topmødets forhandlingsledere og har spillet en central rolle i udformningen af udkastet. Han mener, at udkastet lige nu er »balanceret« og »en succes forstået på den måde, at vi har lagt en meget klar vej foran os«.

Men teksten er netop dét: et udkast. Og spørgsmålet er lige nu, hvad de 191 lande vil kæmpe for – og imod – frem mod den officielle deadline fredag aften. Som så ofte før forventes topmødet at gå over tid, og observatører og embedsfolk, som Information har talt med, tvivler på, at de mest ambitiøse punkter overlever de sidste hårde forhandlinger. Særligt udfasningen af kul og tilskud til fossile energier vil blive mødt af protester fra kul- og olieproducerende lande.

Ingen forpligtende løfter

Udkastet kritiseres desuden for ikke at levere på udviklingslandenes krav om klimafinansiering. Godt nok lægges der op til at fordoble bistanden til klimatilpasning, men der er ingen forpligtende løfter eller datoer om, hvornår det skal ske. På samme måde er teksten stadig alt for svag på ‘tab og skader’, der skal kompensere de sårbare lande for skaderne af klimakatastrofer som tørke, oversvømmelser og orkaner, lyder kritikken.

»Teksten er nødt til at være meget stærkere på finansiering og klimatilpasning,« udtalte Jennifer Morgan, direktør i Greenpeace International, onsdag. »Den er nødt til at indeholde reelle beløb i hundredvis af milliarder samt en plan for rige landes støtte til udviklingslande.«

Organisationernes kritik af manglende klimafinansiering skal ses i en større kontekst. Diskussioner om ‘ambitioner’ og klimafinansiering hænger sammen. Alliancen ‘G77-udviklingslande + Kina’ vil næppe acceptere en mere ambitiøs ordlyd på reduktioner, hvis ikke de rige lande leverer ny og øget bistand til klimatilpasning og ‘tab og skader’.

Meningerne om udkastet er altså delte. »På den ene side af skalaen er der masser om at accelerere CO2-reduktioner,« som Mohamed Adow, direktør i tænketanken Powershift Africa, sagde onsdag: »Men i forhold til nøglekravene fra sårbare lande er der meget lidt.«

Kort sagt: Blandt observatører og embedsfolk har udkastet skabt en forsigtig optimisme og sjælden ro. Der er en mulighed for at lukke en aftale på fredag. Men slaget er langtfra overstået, og den nuværende tekst vil næppe overleve torsdag og fredag. Tværtimod. Den vil mutere, og mange lande vil ønske at blokere for dele af teksten.

De britiske værters opgave er nu at berolige gemytterne og sikre, at kursen mod en aftale holdes, uden at der slækkes for meget på ambitionerne. Folk med kendskab til forhandlingsdynamikken peger på, at briterne hidtil er lykkedes med at holde de normale ballademagere som Saudi-Arabien i ørerne, så der hidtil ikke er skabt større uro på konferencen.

»Opgaven med at færdiggøre teksten bliver svær, men vi kender konsekvenserne, hvis ikke vi lander en ambitiøs aftale,« sagde Alok Sharma, formanden for klimakonferencen, onsdag på et pressemøde.

COP26 i Glasgow

I disse uger samles statsledere og embedsmænd fra hele verden til FN’s årlige klimakonference for at forhandle om, hvordan de i fællesskab løser klimaproblemet. Nogle lande skal have hjælp, mens andre skal presses. Fra den 31. oktober til den 12. november følger Information forhandlingerne om de store beslutninger og små detaljer, som skal gøre det muligt at nå målet i Parisaftalen.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her