COP26
Læsetid: 6 min.

USA og EU’s initiativ mod metangas får bred opbakning på COP26-mødet

Et globalt metan-initiativ taget af USA og EU og lanceret på COP26-mødet i Glasgow modtages positivt af både industri, klimaaktivister og forskere. Mindre metan i atmosfæren vil dæmpe temperaturstigningen på kort sigt, men frygtes at blive en distraktion for hovedopgaven: at udfase fossile brændsler
I ræset om at leve op til det globale metan-initiativ stillede USA først op på startlinjen. Tirsdag i Glasgow fremlagde præsident Joe Biden nemlig USA’s plan.

I ræset om at leve op til det globale metan-initiativ stillede USA først op på startlinjen. Tirsdag i Glasgow fremlagde præsident Joe Biden nemlig USA’s plan.

Yves Herman

Udland
4. november 2021

Over 100 nationer planlægger at reducere den globale opvarmning i 2050 ved at gribe hårdt ind mod den massive lækage af drivhusgassen metan fra den globale olie- og gasindustri, lossepladser og landbrug.

Det fremgår af en erklæring, som 105 lande har sluttet op om onsdag på COP26-mødet i Glasgow. Initiativet, kendt som Global Methane Pledge, blev taget af USA og EU i september og har siden vist sig at være lidt af et tilløbsstykke.

Ved at støtte initiativet lover de enkelte lande at reducere deres udledning af metangas med 30 procent i 2030 med 2020 som basisår for beregningen.

Til forskel fra kuldioxid bliver metangas kun hængende i atmosfæren i omtrent 20 år, men dens drivhuseffekt er op til 80 gange større end CO2. Det er grunden til, at et indgreb mod lækage relativt hurtigt kan dæmpe den globale temperaturstigning, dog kun på kort sigt. Vurderinger af, hvor stor en reduktion aftalen kan opnå inden for de næste 30 år, varierer fra 0,1 til 0,3 grad celsius.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Pis i mismen er intakt, tak!

Forbrænding af methan er altså 80 gange bedre end at lade den udslippe!

(Jeg tror dog Martin B. har ombytte 20 og 80 kvotienterne, så det er 80 års halvveringstid og 20 gange stærkere drivhuseffekt.)

Med påfølgende
Bioenergy with carbon capture and storage:
https://en.wikipedia.org/wiki/Bioenergy_with_carbon_capture_and_storage?...

Kan megen dårlig klimapåvirkning muligvis undgås, hvis man vil opfange udslippene fra tundraen fra isbelagte søer ved luftballon metodologi.