Interview
Læsetid: 7 min.

»Vesten er latterlig. Genåbning af skoler er jo ingenting værd, hvis hele Afghanistan sulter til vinter«

For tre måneder siden interviewede Information en af Kabuls mest respekterede forretningskvinder. Dengang var hun dybt oprørt over USA’s kaotiske tilbagetrækning, som hun mente overlod Afghanistan til Taleban. I dag siger hun, at Taleban har ændret sig, og at verden bør anerkende dem som landets herskere
»Taleban er nu vores stat, for pokker. De penge, Taleban får i statskassen, bruger de på den offentlige sektor. De bygger infrastruktur, de får statsbureaukratiet til at hænge sammen, og de udbetaler løn til de lærere, som skal undervise de små piger, som I jo er så optagede af,« siger Mina Sadat

»Taleban er nu vores stat, for pokker. De penge, Taleban får i statskassen, bruger de på den offentlige sektor. De bygger infrastruktur, de får statsbureaukratiet til at hænge sammen, og de udbetaler løn til de lærere, som skal undervise de små piger, som I jo er så optagede af,« siger Mina Sadat

Zohra Bensemra

Udland
20. november 2021

Da Dagbladet Information under den amerikanske tilbagetrækning fra Afghanistan i august talte i telefon med forretningskvinden Mina Sadat, var hun mildest talt rasende. Hun var – som vi skrev dengang – en vulkan i udbrud, og hun forbandede alle fra præsident Joe Biden til hendes afghanske assistenter i forretningen.

I august var Mina Sadats hus i Kabul omringet af talebankrigere, som tilfældigvis havde opført et checkpoint lige uden for hendes dør. Hun var rædselsslagen ved tanken om, at talebanerne skulle bryde ind hos hende, fordi hun havde drevet forretning under den amerikanske besættelse.

»Men nu skal jeg fortælle dig sandheden,« indleder Mina Sadat, da jeg ringer hende op fra Istanbul præcis tre måneder efter den amerikanske tilbagetrækning.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Birgitte Nielsen

Mange tak Information for denne artikel. Det er sjaeldent at se medier der fokuserer paa hvad der har betydning for befolkningen i et af de lande, der gennem aartier er blevet bombet og oedelagt af Vesten, og heriblandt Danmark.
Som den Afghanske forretningskvinde saa pracist udtrykker det, fokuserer mange i vesten paa om vi kan acceptere et Talebansk styre, og vi undser os ikke fra at insistere paa eller acceptere oekonomiske sanktioner, der rammer alle de almindelige Afghanere.
Dette citat er bl.a. sigende: »Vestlig tankegang er så latterlig. I insisterer på, at piger skal gå i skole, men genåbningen af skoler er jo ingenting værd, hvis hele Afghanistan sulter i løbet af vinteren. Det forbløffer mig, hvor lidt føling vesterlændinge nogle gange har med virkeligheden,«

Niels Borre, Brian Nocis Jensen, Gitte Loeyche, Poul Erik Riis, Torben Skov, Marie E. Rasmussen, John Andersen og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar

Det er godt med positive historier - men svært at afgøre, om vi her har én priviligeret kvindes historie om at være heldig trods sin frygt og forestillinger - hvor søde Talibakrigerne ved hendes dør end er, er landets love fortsat, hvad der kan gennemføres med en kalashnikov og Sharia. Og det er vist efterhånden gammelkendt, at Taliba ikke glemmer.

Men, ja tak, gerne flere gode historier. F.eks. den om, at Vesten har sørget for at betale 25.000 afghanske offentligt ansatte løn for de kommende tre måneder (godt nok frem for at udbetale dem til Taliba, but still).

Ja, som levende i Vesten er jeg også stærkt præget af fordomme og forestillinger om Talibas styre. Stoler ikke en døjt på dem. Men fraregnet frygten, måske den berettigede frygt, for vækst i antallet af muslimske ekstremister, så ER det Afghanistans BEFOLKNINGS egen opgave at få ladet på fode. Ikke Taliban.

landet, altså.

Og Taliban - du bør vist få skiftet det N, Ke..eth ;)

Og ja, man skal huske interviewedes primære fokus som forretningsdrivende: At få økonomien til at rulle ind i Afghanistan.

@Rune Det var sådan set ikke glemsel. Måske er det en misforståelse, men når jeg taler med en afghansk flygtningeven er Taliba GRUPPEN og filosofien, der udgøres af Taliban, medlemmerne, de udøvende.