Bidens og Xis topmøde
Læsetid: 4 min.

Xi mistænker Biden for at videreføre Trumps bestræbelser på at inddæmme Kina og underminere kommunistpartiet

De venlige fraser under tirsdagens topmøde ændrer ikke ved kommunistpartiets grundlæggende mistro over for USA’s intentioner. De har eksisteret i årtier og bunder i en formodning om, at USA’s egentlige hensigt er at inddæmme Kina
Til stor irritation for Xi Jinping og den øvrige kinesiske ledelse har Biden i store træk videreført den hårde linje over for Kina, som Trump indledte.

Til stor irritation for Xi Jinping og den øvrige kinesiske ledelse har Biden i store træk videreført den hårde linje over for Kina, som Trump indledte.

Huang Jingwen

Udland
17. november 2021

Tirsdagens virtuelle topmøde mellem Xi Jinping og Joe Biden bliver i Kina fremstillet som en tilbagevenden til mere normale tilstande. Den officielle kinesiske linje er, at relationerne bør styres efter principperne »ingen konflikt, ingen konfrontation, gensidig respekt og win-win-samarbejde«. Retorikken lægger op til forsoning, men ingen i Beijing gør sig i dag illusioner om, at forholdet mellem verdens to mægtigste nationer vender tilbage til den samarbejdspolitik, der kendetegnede tiden før Donald Trumps præsidentperiode.

Trump lagde ikke bare told på stort set samtlige kinesiske importvarer. Hans regering indførte en kinapolitik, hvor alle dele af forbundsstatsapparatet blev involveret. En politik med udgangspunkt i Kina som en rival og trussel – ikke en partner. Til stor irritation for den kinesiske ledelse har Biden i store træk videreført den linje.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her