Reportage
Læsetid: 10 min.

Et år efter Polens abortstramninger: »Katte og hunde har flere rettigheder end mine søstre i Polen«

Et kontroversielt borgerforslag sendte i begyndelsen af december både aborttilhængere og -modstandere på gaden i den polske hovedstad, Warszawa. Et år efter den seneste stramning skaber abortdiskussionen stadig splid i befolkningen
Sidste års abortstramninger bliver nu fulgt op af nye krav fra konservative kredse og nye protester i befolkningen.

Sidste års abortstramninger bliver nu fulgt op af nye krav fra konservative kredse og nye protester i befolkningen.

Magnus Hove Johansson

Udland
20. december 2021

En konstant babygråd strømmer ud af højttaleren, der er placeret på en bakke et stykke fra scenen foran det polske parlaments underhus, Sejm, i Warszawa. Står man tæt nok på, er lyden så gennemtrængende, at det er svært at høre talerne og musikken.

»Det er bare en provokation. De ved tydeligvis ikke, hvad de snakker om,« siger 16-årige Hannah Chimink om abortmodstanderne.

Hun er en af de hundredvis af aborttilhængere, der denne onsdag aften i begyndelsen af december er mødt op foran underhuset i forbindelse med, at parlamentet skal stemme om et kontroversielt borgerforslag. 

Fra scenen midt i menneskemængden bliver der råbt »abort er et valg« og »abort redder liv«. Flere af de fremmødte står i stilhed med hjemmelavede bannere eller blodplettede plakater med teksten »Spørg ikke efter mit blod, Polen.«

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Det er interessant, at vi i vores "moderne tider" stadig skal kæmpe for kvinders ret til egen krop. I Polen retten til abort, og i Danmark (sikkert også i Polen) retten til ikke at blive seksualiseret og krænket på arbejdspladsen.

Det er sørgeligt, at netop dette emne hele tiden er til forhandling. Endda også af kvinder.

Jeg tror, vi altid skal være indstillede på at kæmpe for vores rettigheder. Det gælder kvinder, mænd, lesbiske, bøsser, transkønnede, handicappede osv. Men hvis man anlægger et historisk syn, så er tendensen da heldigvis, at mennesker får flere og flere rettigheder. Også selv om der sker tilbageslag som her i Polen.