Efter 6. januar
Læsetid: 8 min.

Et år efter stormen på kongresbygningen: Undersøgelse peger på flere spor til Trump

Bidens justitsministerium har tilbageholdt 700 demonstranter og rejst sigtelse mod 200 for angrebet på kongresbygningen den 6. januar, siden et undersøgelsesudvalg i Kongressen i sommer gik i gang med at undersøge sagen. Det er endnu ikke afgjort, hvorvidt der er belastende materiale, som kan føre til, at justitsministeriet åbner en sag mod ekspræsident Trump og hans tætteste allierede
Et undersøgelsesudvalg i Kongressen er i gang med at undersøge, hvilken rolle daværende præsident Donald Trump spillede, da flere hundrede højreradikale den 6. januar stormede den amerikanske kongres.

Et undersøgelsesudvalg i Kongressen er i gang med at undersøge, hvilken rolle daværende præsident Donald Trump spillede, da flere hundrede højreradikale den 6. januar stormede den amerikanske kongres.

Stephanie Keith

Udland
29. december 2021

Var flere tusind demonstranters stormangreb på kongresbygningen i Washington, D.C. den 6. januar 2021 et antidemokratisk kupforsøg organiseret af præsident Donald Trump og højreekstremistiske loyalister?

Eller var demonstranterne dårlige tabere og frustrerede klovne, som naivt troede, de kunne stoppe Kongressens godkendelse af Joe Biden som præsidentvalgets sejrherre ved at lave et spektakel ud af proceduren?

Disse to spørgsmål har et undersøgelsesudvalg i Repræsentanternes Hus været i gang med at besvare siden i sommer. Udvalget består af syv demokrater og to republikanere. De råder over en stab på 40 efterforskere og medarbejdere. Indtil videre har de afhørt 300 vidner og fået adgang til 30.000 sider dokumentation.

Efter planen skal udvalget offentliggøre en rapport inden midtvejsvalget i november 2022, hvor demokraterne risikerer at miste deres flertal. Hvis republikanerne vinder, forventes de at stoppe undersøgelsen.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Det er utroligt, så fodslæbende og sendrægtigt det usanske retsstystem er mht at få undersøgt og dømt nogen, ikke mindst Trump, i så alvorlig en sag som denne. Lad os håbe, at det når at gøre noget effektivt inden 2024

Gitte Loeyche, Tommy Clausen, Steen K Petersen, Ete Forchhammer , Steen Bahnsen, Steffen Gliese, Torben Bruhn Andersen, søren ploug, erik pedersen og Danny Hedegaard anbefalede denne kommentar

Citat fra artiklen " Bidens justitsministerium har tilbageholdt".

Er der flere justitsministerier i USA?

Jeg synes i hvert fald, at det er foruroligende, hvis politikerne selv må eje justitsministerier med magtbeføjelser, der er ligestillet retsikkerhedsopfattelsen i diktaturer.

Det er ikke et demokrati og en retsstat værdig, hvis en enkelt politiker kan eje et justitsministerie.

Hvis det ikke er korrekt, viser det en ret alvorlig fejlopfattelse fra journalistens side om acceptable demokratiforhold.

Tommy Clausen, Ib Christensen og Steen Bahnsen anbefalede denne kommentar

@jan Det er bestemt ikke fodslæbende.

Inkvisitionen kunne fysisk bringe folk til at vidne, men i USA og andre retsstater er det et forhandlet kompromis. Når en person reelt har stor politisk magt, er deres vidneudsagn særdeles værdifuldt, og det er reelt ikke muligt at presse dem, uden først at presse deres lakajer.

Du kan ikke føre heksejagt imod politiske modstandere direkte, men du kan jage rundt med lakajerne, indtil du får skovlen under en lakaj på næste niveau.

Dette spil bliver spillet af en hær af advokater på begge sider, hvor Trump's GOP lakajer har en fast linje: Træk tiden ud, og pres så mange som muligt til ikke at vidne, og til ikke at udlevere beviser. Fuldstændig som i Breaking Bad. Vi beskytter (måske) din familie, hvis du holder kæft. Vi går helt sikkert efter din familie og din karriere, hvis du snakker, og demokraterne vil aldrig belønne dig med andet end fængselsstraf.

Sammenlign med den ultra-racistiske Løkke-regering, der med stor succes begrænsede skaderne (ansvaret) til et enkelt menneskeoffer i ny og næ (Rønne-hornet og Støj-bjerget). Der var for helvede et massivt flertal for forbrydelserne, men stadig magt nok til at klare sagen med et billigt offer, som ingen kommer til at savne.

Den egentlige kamp i USA er om der kan listes en kile imellem moderate republikanere og den ekstremistiske trump-fløj. Det kæmpestore flertal af amerikanere er ikke ekstremistiske, men de yderste fløje af religiøse fanatikere og racister, de har haft stor succes med at samle (ensrette) GOP til en lydig union af trump-supportere.

Jeg ser den langtrukne retssag om angrebet på rigsdagen, som en langtrukken kamp om at fiske moderate republikanere ud på spillepladsen, så der kan skabes politiske kompromiser.

At "midten" så foregår frygtelig langt til højre for den almindelige amerikaner, det er jo ærgerligt, men det er den politiske realitet i et meget reaktionært land.

Steen Bahnsen, Inger Pedersen og Torben Skov anbefalede denne kommentar

"This isn't their Republican Party anymore. This is Donald Trump's Republican Party!"
(Donald Trump Jr speach at cpac)

I USA har ca. 820000 Covid-19 dødsfald. En stor del af disse er blandt Trumps vælgere.

Flemming Kjeldstrup

Jeg kommer altid til at tænke på kravlenisser når jeg ser det billede.

Lillian Larsen, Gitte Loeyche, Ib Christensen, Steen Bahnsen og uffe hellum anbefalede denne kommentar

Det største problem i USA er, at det er ikke så vigtigt at vinde. Det vigtige er at "de andre" taber.
Det var det der slog fejl i 2016. Nogen havde ført Trump frem for, at han skulle tabe.
Det minder lidt om historien om Barabbas. (Kun lidt, havde Hillary vundet tror jeg vi havde haft mange flere krige)

Og det skyggespil gør det farligt for deres allierede.
Vi trækkes stadig rundt i manegen af forgangne skyggespil om farlige usynlige terrorister, vi selv skal sælge våben og sprængstoffer til for, at få en at vise frem i ny og næ. Så gryden holdes i kog.
Altimens teorierne om de farlige terrorister udbredes. Teorier som lokal befolkningerne ender med, at opfatte som normale og ender med at tage til sig.

Problemet med at advare mod dårlige ideer, er at der er nogen der syntes det er gode ideer.

Den Amrikanske demokrati er at har du "dollars" , må du få, ellers kan du gå........