Analyse
Læsetid: 3 min.

Efter årtiers kamp er Merkels evige rival blevet leder af Europas største parti

Efter to tabte formandsvalg er Merkels evige rival, den neoliberale Friedrich Merz, nu endelig blevet leder af det konservative CDU. Nok for sent til at blive kansler, men måske i rette tid til at skabe en slagkraftig opposition
Han blev kørt ud på et sidespor af Angela Merkel, og efter hendes afgang tabte han til Armin Lachet – men nu har Friedrich Merz omsider fået magten over CDU.

Han blev kørt ud på et sidespor af Angela Merkel, og efter hendes afgang tabte han til Armin Lachet – men nu har Friedrich Merz omsider fået magten over CDU.

United Archives / kpa Publicity, via www.imago-images.de

Udland
18. december 2021

Presseopbuddet foran Konrad Adenauer Haus i Berlin sagde en del: Fredag eftermiddag stod her en håndfuld frysende tyske journalister og ventede på, at Friedrich Merz skulle komme ud fra CDU-centralen og give et sejrsord til pressen. Udenlandsk presse var der ikke. Og Merz kom aldrig ud.

Den 66-årige neoliberale fighter, der omkring årtusindskiftet blev kørt ud på et sidespor i partiet af Angela Merkel, har nu ellers endelig opnået det, han har kæmpet for i årevis: formandsposten i Europas største parti, CDU.

Onde tunger siger, at Merz ikke tæller får, når han skal sove. Han tæller de gange, han har prøvet at blive formand: Da Merkel abdicerede som forkvinde i 2018, tabte han knebent til Merkels darling, Annegret Kramp-Karrenbauer. Og da hun faldt, tabte Merz i begyndelsen af 2021 næsten lige så knebent til Armin Laschet. Efter det elendige valg i september smed også Laschet håndklædet i ringen og banede vejen for, at CDU’s 440.000 medlemmer kunne vælge en ny formand til deres slagne parti.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her