EU
Læsetid: 11 min.

Afghanske flygtninge ved EU’s grænse: »Vi bliver tæsket og smidt ud igen og igen, men til sidst vil det lykkes os at komme til Europa«

Afghanske børnefamilier på flugt fra Taleban har samlet sig på muddermarker og i forladte huse ved EU’s ydre grænse og venter på deres chance for at søge tilflugt i Europa. Selv om europæiske politikere understreger, at de ikke er velkomne, og grænsevagter ofte voldeligt holder dem ude, så lykkes det alligevel størstedelen af flygtningene og migranterne at komme ind i EU
Wahab på 15 år, siger tiden er ved at rinde ud for ham og hans søster på 16: »Vi har snart ikke mere tid at studere i. Vi er 15 og 16 år nu. Vi bliver nødt til at komme frem så hurtigt som muligt til Europa, så vi kan nå at gå i skole,« siger han.

Wahab på 15 år, siger tiden er ved at rinde ud for ham og hans søster på 16: »Vi har snart ikke mere tid at studere i. Vi er 15 og 16 år nu. Vi bliver nødt til at komme frem så hurtigt som muligt til Europa, så vi kan nå at gå i skole,« siger han.

Udland
15. december 2021

VELIKA KLADUSA, BOSNIEN – På en pløret mark i Bosnien er Ahmed Saevari i gang med at sørge for, at hans familie får en bare nogenlunde tør og ikke alt for kold nat. Han lægger en tynd spånplade på den fugtige jord og trækker en grøn presenning over en skrøbelig trækonstruktion, han har fået bakset sammen af grene og brædder.

På pladen og under presenningen skal han tilbringe de næste frostkolde nætter sammen med sin kone og deres to børn på tre og syv år.

»Vi skal prøve at genfinde vores kræfter, inden vi igen tager tilbage og gør et nyt forsøg,« siger den 33-årige afghanske familiefar og peger i retning af bakkerne, der ligger få hundrede meter borte. Der går grænsen til Kroatien – og dermed til EU.

»Der vil vi hen,« siger han.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Skulle det lykkedes flygtningene at komme ind i EU, må man håbe de ikke vil bære nag over vores mange miliarder og 20 år med krig for at sikre dem demokrati i Afghanistan.

Christian Larsen, søren ploug, Hanne Utoft, John Andersen og Kurt Nielsen anbefalede denne kommentar

Der var vist ikke meget demokrati over det vesten indførte dernede, Daniel. Det var mere en ond parodi på det.

Daniel Joelsen. Du skriver, at det lykkedes afganerene at komme ind i EU. Så spørger jeg, hvad vil de i EU, når vi er så onde og vantro? Selvfølgeligt kan man ikkei ndføre demokrati i et klansamfund! Det skal gro op nedefra.

Henrik Andersen, Per Torbensen, Flemming Olsen og Jacob Nielsen anbefalede denne kommentar

@Daniel Joelsen

Jeg kan kun svært forestille mig, at disse mennesker, der er drevet på flugt fra deres hjemstavn på grund af en flok fanatikere og som nu sover under en presenning på en mark i Bosnien, er taknemmelige over noget som helst andet end det faktum, at de er i live.

Der må vidst være nogle andre mennesker derude, som har draget mere fordel af alle milliarderne og den lange krig end menneskerne i denne artikel.

Per Torbensen, Christel Gruner-Olesen, Ruth Sørensen, søren ploug og Steen K Petersen anbefalede denne kommentar

Fornem invasionskrig, fornem exit, fornem produktion af flygtningekatastrofer. Naturligvis hverken kan eller vil EU rydde op efter svinerierne; husk flygtningene fra Syrien i 2015 og bestikkelsen af de tyrkiske magthavere. Tak til EU, tak til NATO.

@Gert Romme. Hvad er det du ikke forstår? Indtil fornyligt har NATO være i krig med Taliban i Afganistan. Før det var det Sovjet, der havde ørerne i klemme. Nu er Afganistan blevet befriet fra det onde Vesten - og mange af avisens læsere hader vesten af et godt hjerte :). Så er det jeg antyder, hvad får de mennesker, der nu prøver at komme ind i EU, til at få den tanke at de vantro skulle dem noget godt? I Afganistand gjorde de alt for at få Vesten til at forsvinde. - selvfølge er de i en tragisk situation, som de desværre ikke er ene om. Stedfortrædene krige løser vi ikke her i Europa, selv om nogle mener at Vesten er roden til al ondt. Så længe at der findes shia og sini vil de stedfortrædendekrige forsætte med uformindsket styrke - med tilhørende flygtningestrømme. Det var vel det som NATO prøvede at gøre noget ved i bla Libyen og Afganistan. Nok dømt fra starten af til at mislykkes.

Siden hvornår har migranter haft et retskrav på at krydse grænser uden pas eller visum?

@Bent Nørgaard
At vi er "onde og vantro" i muslimernes øjne, er nok mest noget du digter i de fordomsfulde hoved.