Feature
Læsetid: 11 min.

Agata Adamczuk trodsede som tusindvis af andre restriktiv polsk abortlov. Det har sin pris

Flere danske partier vil hjælpe polske kvinder med at komme til Danmark for at få en abort og dermed trodse Polens restriktive abortlovgivning. Hvert år trodser tusindvis af polske kvinder den allerede blandt andet med hjælp fra organisationer. Information har mødt en af dem

»Da jeg endelig så blodet, var jeg så lettet,« siger Agata Adamczuk om sin abort.

Magnus Hove Johansson

Udland
21. december 2021

Da Agata Adamczuk i 2018 tog til læge med mavesmerter og træthed, var det blot et rutinemæssigt tjek for hendes hormonelle sygdom PCOS. Men lægen havde en anden mistanke, og da Agata Adamczuk kort efter gik derfra, havde hun fået forklaringen på sine symptomer: Hun var gravid i sjette uge.

»Jeg var så bange, for det er jo sådan en situation, man ved, man kan komme i som kvinde. Men når det så sker, hvad gør man så?«

Manden, som Agata Adamczuk var blevet gravid med, havde hun set en måneds tid. Kort efter hun fik beskeden, valgte hun at afslutte forholdet uden at inddrage ham i graviditeten. Beslutningen var taget.

»Fra første sekund var jeg sikker på, at jeg ville have en abort.«

Det blev starten på to uger, som Agata Adamczuk beskriver som »rædselsfulde«.

Nærmest umuligt 

Polen har nemlig en af de mest restriktive abortlovgivninger i Europa. Siden 1993 har det ifølge polsk lov kun været tilladt for læger at udføre en abort i tre tilfælde: Hvis kvinden er gravid som følge af voldtægt, hvis hendes liv er i fare, eller hvis fosteret har alvorlige skader.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Birger Bartholomæussen

Det er simpelthen grotesk. Tidligere rejste danske kvinder til Polen for at få en abort. Nu er det lige omvendt. Suk

uffe hellum, Troels Ken Pedersen, Kim Houmøller, Vibeke Olsen og Inge Lehmann anbefalede denne kommentar

Det er godt at holde fast i at ville leve og forandre forholdene, der hvor man er fra. Det tager jeg hatten af for, og jeg har selv prøvet det som åben lesbisk i Nordjylland i 80'erne og 90'erne. Men man skal også være klar over, at det koster psykisk at skulle kæmpe hele tiden. Men hatten af for det, for der kommer ingen forandring uden.

uffe hellum, Dan Jensen, Troels Ken Pedersen, Vibeke Olsen, Mads Horn og Inge Lehmann anbefalede denne kommentar