Feature
Læsetid: 10 min.

Balkan banker forgæves på EU’s dør: »EU risikerer at miste kontrollen i sit eget nabolag«

Landene på Vestbalkan blev lovet EU-medlemskab, men holdes ud i strakt arm af en udvidelsestræt union. I Albanien skaber det usikkerhed om fremtiden, og der advares om, at når EU vender ryggen til Balkan, kan konflikter blusse op igen, demokratiske fremskridt kan blive rullet tilbage og autoritære kræfter kan rykke ind
Partier på den yderste højrefløj i lande som Frankrig, Holland og Tyskland har begrundet deres modstand mod et albansk medlemskab af EU med en frygt for, at det vil føre til en større strøm af muslimske migranter til EU-landene. Op mod 70 procent af befolkningen i Albanien er muslimer.

Partier på den yderste højrefløj i lande som Frankrig, Holland og Tyskland har begrundet deres modstand mod et albansk medlemskab af EU med en frygt for, at det vil føre til en større strøm af muslimske migranter til EU-landene. Op mod 70 procent af befolkningen i Albanien er muslimer.

Gent Shkullaku/Ritzau Scanpix

Udland
13. december 2021

TIRANA, ALBANIEN – På rundkørslens hullede asfalt kæmper busser, luksusbiler og hestekærrer om pladsen. En ambulance med skrigende sirener sidder uhjælpeligt fast i trafikken. Over virvaret kan man se både kristne kirketårne og muslimske minarettårne. Ved siden af byggepladser er der faldefærdige bygninger fra kommunisttiden og nye, moderne højhuse.

»Det ser måske kaotisk ud, men det her er altså også Europa. Det lugter, det er støvet, og det larmer. Det er hektisk udenfor, men man kan leve et roligt liv inde på cafeerne. Det er muslimsk, og det er kristent,« beskriver Armir Jangulla.

Han sidder på femte sal i en af Tiranas nyeste indkøbscentre og kigger ud af panoramavinduerne på udsigten over Albaniens hovedstad.

»Vi hører til i Europa, og vores fremtid afhænger af, at vi bliver lukket ind i EU,« siger den jurastuderende, mens han fægter rundt i luften med en gaffel med et stykke pandekage med Nutella for enden.

»Jeg kan ikke forstå det. Hvorfor vil I ikke have os ind? Fortæl mig det, er det, fordi de fleste af os er muslimer? Det er det, der er problemet, ikke sandt?«

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Bolette Brødsgaard

Kunne vi ikke tilbyde dem associationsaftaler, så vi fik dem økonomisk bundet til EU. Med et økonomisk intensiveret samarbejde, kunne vi få disse lande knyttet tættere til EU.

Jan Fritsbøger

er det ikke lidt betændt at man vil have kontrol over andre lande, man burde samarbejde med alle uden nogen form for diskrimination,
men selvfølgelig kun samarbejde om at gavne befolkningerne, ikke om at sikre magthavernes kontrol over dem, og det betyder selvfølgelig, at man ikke skal sælge våben til nogen og heller ikke fremstille skidtet til sig selv.
og fri os for alle konstruerede fjendebilleder, og markedsføringen af dem, uanset hvordan man legitimerer dem er det jo forberedelse af KRIG.

"Den meget uheldige Dayton-aftale delta reelt Borna i Hercegovina i 3 dele."

Mere uheldigt var det da vist at amerikanerne, før krigen for alvor brød ud i Bosnien-Hercegovina, indblandede sig i de interne forhandlinger mellem parterne i republikken og lovede Izetbegovic at han ville få amerikansk støtte, hvis han afbrød forhandlingerne og lod krigen komme. Var dette ikke sket, tyder meget på at parterne havde fundet enighed og dermed forebygget krigsudviklingen.

jens peter hansen

Lige nu er USA nok den eneste, der kan hindre løsrivelse og krig på Balkan. Og EU snork sover i øvrigt fortsat.
Skriver Romme
Tjah er det ikke snarere de involverede lande der kan garantere freden. Det ser bare ikke ud til at der vilje til det. Godt at at EU ikke fik endnu flere hypernationalistiske og ustyrlige stater ind i flokken.

Mogens Holme, kjeld hougaard og Claus Nielsen anbefalede denne kommentar

Når jeg læser om denne type konflikter mellem stammefolk, tænker jeg altid først, hvad med dig Kjeld, hvad ville din holdning ha været om du befandt dig i deres situation? I denne sag er det ganske enkelt: dele sig i de stammefolk de er. Skandinaver delte sig – trods religions- og sprog og historie fællesskab – i fire nationer. Danmark desuden i en autonom enhed og en helt forskellig etnisk autonom enhed. Det eneste vi kan enes om, er at uddele en Nordisk litteraturpris, om den over årene bliver ligeligt fordelt. Om Baltiske stammefolk vil dele på sig? Jah – det helt rigtige, eller?

Næste gang EU skal udvides, skal vi bare sikre, at 'Københavns-kriterierne' er opfyldt - og gerne bevist i en 3-4 år.

https://www.eu.dk/da/leksikon/Koebenhavnskriterierne