Interview
Læsetid: 10 min.

Fremtrædende kinakorrespondent: Det bedste, vi efterhånden kan håbe på, er en kold krig med Kina

Kinas ledere troede selv, de var på vej mod mere demokrati, men i stedet drejede de skarpt mod det totalitære. Hvis man vil forstå den udvikling, så skal man forstå, hvor bange kommunistpartiets top er for at blive klynget op i en lygtepæl, siger Jamil Anderlini, en af det seneste årtis mest fremtrædende kinakorrespondenter, der i ny rolle vil oplyse et »naivt, uvidende og grådigt« Europa om den kinesiske udfordring
Kinas strategi over for EU går helt enkelt ud på at svække og splitte EU. De vil ikke have, at EU står sammen som et stærkt kollektiv, der kan skade kommunistpartiet, siger den fremtrædende kinakorrespondent Jamil Anderlini, der her har iført sig en gasmaske, da han dækkede demokratiprotester i Hongkong

Kinas strategi over for EU går helt enkelt ud på at svække og splitte EU. De vil ikke have, at EU står sammen som et stærkt kollektiv, der kan skade kommunistpartiet, siger den fremtrædende kinakorrespondent Jamil Anderlini, der her har iført sig en gasmaske, da han dækkede demokratiprotester i Hongkong

A Hong Kong Citizen

Udland
30. december 2021

»Hvad pokker har I gang i, Europa?!«

Jamil Anderlini slår ud med armene og ryster uforstående på hovedet.

»I må beslutte jer for, hvordan I vil håndtere Kina, for lige nu er det for uklart. Det stikker i alle retninger.«

Vi er kun ganske få minutter inde i samtalen over en Zoom-forbindelse, men Jamil Anderlini behøver ikke varme op, før han ivrigt spurter derudad for at levere sine pointer.

»Mens Kina har en klar strategi om at underminere EU, så forsøger EU at behandle Kina både som en partner, en konkurrent og en systemisk rival. Alle tre på én gang. Det er jo vanvid.«

Anderlini ved om nogen, hvilken størrelse Kina er – og hvilken udfordring landet udgør.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

jens christian jacobsen

Det bliver spændende at følge Anderlini i det nye job som chefredaktør fpr Politico Europe. Jeg tvivler på han kommer til at sidde der ret længe. Politico har betydelig mere nuancerede artiklen fra og om Kina end de rabiate synspunkter, han præsenterer.
I øvrig er han ikke kun New Zealandsk statborger. Han har også amerikansk statsborgersab. Det fortier Information. Og så begynder konturerne af endnu et ideologisk feltttog at aftegne sig.
Et nyt job kunne være indenfor NSA - en af de amerikanske sikkerhedstjenester. Men der er han sikkert allerede på lønningslisten.

Tommy Clausen, Flemming Berger, ingemaje lange, Karsten Nielsen, Per Torbensen, Anders Graae, Mogens Holme, kjeld hougaard, Jakob Trägårdh, Birgitte Nielsen, John Andersen, Hanne Utoft, Torben K L Jensen og Niels Makholm anbefalede denne kommentar
Birgitte Nielsen

Det ville klaede Information at bringe artikler om Kina, der ser paa dette kaempestore land, dets udvikling og dets billioner af mennesker paa en mere pluralistisk og dialektisk facon. Artiklen er som et echo af vestens mest reaktionaere medier. Det kan da ikke passe at der ikke er blot en af jeres journalister der ser mere nuanceret paa denne komplekse sag.

Hanne Utoft, Torben Arendal, Torben Skov, Flemming Berger, Per Dørup, Palle Yndal-Olsen, ingemaje lange, Martin Mortensen, Per Torbensen, Karsten Nielsen, Daniel Santos, Torben K L Jensen, Anders Graae, Peter Beck-Lauritzen, Mogens Holme, jens christian jacobsen og Carsten Munk anbefalede denne kommentar
Birgitte Nielsen

Der skulle selvfoelgeligt have staaet "dets 1,4 billion mennesker" og ikke "billioner"

Michael Gudnæs

Birgitte Nielsen, mon ikke der hellere skulle have stået 1,4 milliarder mennesker? Hvis folketallet skal tælles i billioner, er vi da virkelig på røven!

Ole Olesen, Inge Lehmann, Jan Nielsen, Hanne Utoft, Preben Kristensen, Steffen Gliese, Torben K L Jensen, Peter Beck-Lauritzen og Rolf Andersen anbefalede denne kommentar
Birgitte Nielsen

Sorry, selvfoelgelig. Billions er jo hvad man siger paa engelsk, ikke paa dansk.

Inge Lehmann, John Andersen og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar

Europa skal kun gøre to ting:

1. Vi skal mindske afhængigheden af Kina, for at kunne tage de beslutninger som vi gerne vil, men pt. ikke har råd til af frygt for kinas sanktioner.

2. Vi skal gøre Kina helt klart, at en overdragelse af Taiwan skal ske fredeligt, dvs. helt uden brug at vold. Og hvis Kina alligevel går i krig mod Taiwan, så skal vi støtte øens befolkning også militært, med alle tilgængelige midler, uanset om det betyder WW3. For gør vi ikke det, så overlader vi verden til despoter de næste 100 år (mindst).

Og det er ikke dén verden som jeg ønsker mine børn vokser op i.

Inge Lehmann, Steffen Gliese, Tom Pedersen og Arne Albatros Olsen anbefalede denne kommentar

Jeg slår ud med armene og spørger hvad har USA gang i ?
Svaret er simpelt og lige for - den uendelige krig skal jo fortsætte - så det militærindustrielle kompleks i USA kan fortsætte dets krige - og det sker jo med det nye "forsvarsbudget" på 7.500 billioner. .. eller var det 7.8 tallet er ligegyldigt - vi har klimakatastrofen og vi har USA verdens største svindelnummer hvad mon er farligst... kapitalismen?!
Og Kina er jo den nye fjende - så velbekomme.

Birgitte Nielsen, Jan Nielsen, Hanne Utoft, Torben Arendal, Torben Skov, John Andersen, Flemming Berger, Per Dørup, Palle Yndal-Olsen, Torben K L Jensen, ingemaje lange og Karsten Nielsen anbefalede denne kommentar

Der var engang nogle der uforsonligt råbte "Hellere død end rød!"
Det kan være, at det bliver resultatet. Det hurtige fix istedet for at krepere langsomt af klimaforandringer og kapitalistisk udpining.

Ægte sociale og politiske forandringer kan ikke nås uden en forankring i demokrati, det er svært at drage anden lære af udviklingen.

Det lyder frygtelig unuanceret! EU er ikke et diktatur, men en føderation af frie kapitalistiske stater.

EU går naturligvis ind for alle tiltag, der fremmer verdenshandelen, så EU kan blive endnu rigere.

EUs demokrater går naturligvis imod alle tiltag, der fører Kina i en mere autokratisk retning.

Det fælles fodslag i EU bør være, at begge disse interesser fremmes ved at EU mindsker sin afhængighed ved strategisk at støtte lokal produktion: Fødevarer, plastic-trinkets, electronic trinkets. Hvis vi kan producere en EU-iPhone for fire gange den kinesiske pris, så må og skal vi med føderal støtte sikre, at en vis mindste del af markedet (25%) produceres lokalt, uden afhængighed af kina eller usa.

Hvis man ser på Amazon/Walmart ordrerne, så må man erkende, at folket kræver plastic og elektronisk legetøj. Det skal simpelthen kunne produceres lokalt, uanset, hvad det koster af tilskud. Hvis vi producerer 25% lokalt, så kan vi forøge produktionen og nedsætte forbruget, når Xi Ping eller Trump vil "straffe" os næste gang.

Det er bedre at give fuck-fingeren præventivt, end at falde til patten, når overlord Xi beordrer os til at fjerne Tibet-flag. Jeg støtter IKKE Tibet, men jeg støtter dansk ytringsfrihed, der med al ønskelig pinlighed blev standset af vores små lakajer i danske politiuniformer.

Fy for Satan, at skulle se den såkaldte ordensmagt parere ordre igen. De små afskyelige lus i danske uniformer kastede sig i støvet for diktatoren, præcist som de støttede nazisterne. Det danske politi har en rigtig, rigtig dårlig historie, hvor de stiller sig op til kamp imod danske frihedsrettigheder.

Martin Sørensen

Jacob Nielsen

Der bør være udsigt til padehatte skyer i de kinesiske byer hvis det kinesiske militær sætter en fod på Taiwan.

Og alt snak om en fredelig overtagelse af Taiwan er at sammenligne med kujonen neville chamberlain.. kun en fast hånd overfor CCP kan sikre fred i vores tid.

Det skal stå krystalklart for xi jinping at der er totalt krig hvis han tager Taiwan.

Martin Sørensen, den faste hånd som skal sikre fred lover krig, hvis ikke ...? I sig selv et oxymoron, hvis sagen altså ikke var/er så alvorlig som tilfældet er.

Martin Sørensen

@ Hanne

Der er intet alternativ til en klippefast kompromisløs linje overfor kina.

Det er at være femte kolonne venstreorienteret naivt at tro anderledes. ja at stå som fjolset. Neville Chamberlain efter mødet med Xi Jinpings moralske tvillingebror adolf hitler ellerhans forbilled formand mao. at tro på fed i vores tid når det er på CCP diktaturets nåde.

kun en trudsel om at det er selvmord for kina og gå i krig kan sikre freden. at være høg i denne situation er faktisk og være fredsdue, og nej det er ikke en gentagelse af orwelss War is peace.

Men en logisk strategisk konklusion. om at Teror balancen vil sikre freden taiwan skal ha status som det moderne Berlin og som stain prøvede gentagende gange i den koldekrig. Så vil ,Xi Jinping også fejle. kina skræmmer ikke hverken militært eller økonomisk, er Kina en lille kat der forsøger og se ud som en farlig tiger.

ja det vil medføre en stor økonomisk krise at sige dette for det vil være kritikken af mig efterfølgende, men der er intet alternativ end og gå igennem denne krise der var og er uundgåelig. krisen vil bare ramme Kina endnu hårde den den rammer os. og ccp kan knuses i den krise for det er ikke en konflikt med det kinesiske folk men kun en konflikt med det kinesiske diktatur. uden vesten er kina intet.

Siden kommunisterne i Kina overtog magten har der været et ønske og mål at få Taiwan tilbage og der har gennem årene været mange taler om dette ønske og trusler mod Taiwan men indtil nu er det blevet ved ord.
Er situationen ændret?
Eller er det der er ændret at USA føler sig truet af den Kinesiske økonomiske succes der truer USA's monopol og dominans af verdensøkonomien?
Skal vi følge USA i deres kamp for deres fortsatte dominans, som jeg tror ligger bag det stigende trusselsbillede i forholdet til Kina?
Cuba har en historie der har det til fælles med Taiwan at de også er blevet truet med krig og har oplevet direkte invasion foranlediget af deres store nabo, men her er vores bekymring mindre for at det lille land får lov til selv at bestemme deres fremtid - en underlig dobbeltmoral der findes her - men igen er det vores forhold til USA der spiller ind.. eller?

Gunnar Sørensen

Det var dog en forbløffende villighed til at risikere et atomart ragnarok, som nogle i deres indlæg giver udtryk for.
Jeg husker, at vi i 70'ernes fredsbevægelse også gav plads til det synspunkt, at frihed og demokrati er værdier, som historisk set har været mulige at genskabe.
Man kan ikke genskabe en atombombeødelagt jord - godt nytår!

uffe hellum, Torben Skov og Hanne Utoft anbefalede denne kommentar

@Gunnar Sørensen, det eneste der reelt vil afholde Kina fra tage Taiwan med magt, er totalkrig med de demokratiske lande.

Hvis vi lader Kina tage Taiwan med magt, så er det slut med den verdensorden som vi på godt og ondt har levet i og med siden WW2. Og så er det despoternes tid. Og hvis du tror at vi fortsat kan leve i vores lille hyggelige andedam, mens despoterne regerer verden, så tror jeg at du tager fejl.

Hvis jeg skal vælge mellem at lade mine børn vokse op på en jord der regeres af typer som Xi, Putin, Erdogan og tilsvarende, eller tage tyren ved hornene, og risikere en atombombeødelagt jord, så foretrækker jeg KLART det sidste. Det første er, efter min mening, ikke et liv, der er værd at leve.

Jacob Nielsen vil hellere atombombe jorden bort - end at leve under vilkår, han aldrig har prøvet og kender forfærdeligt lidt til. Det er da topmålet af selvdestruktiv blindhed og uansvarlighed.

Jacob Nielsen, vi er jo forfærdeligt tilpasningsdygtige og fokuserede på fred for næsten enhver pris. Ellers havde Hong Kong været lukket pga. generalstrejke, og de kinesiske ledere havde heller ikke fået lov at sidde.
Men man kan håbe, at den kinesiske ledelse har grund til sin frygt for folket, og at dette på et tidspunkt har fået nok.

@ Steffen Gliese
Jeg kan ikke genkende dit billede af at vi er fokuserede på fred....
Efter min mening er vi fokuserede på at løse alverdens kriser med våbenmagt - siden 2000 har vi været involveret i krige i adskillige lande med kæmpestore omkostninger for danske soldater og de mennesker i hvis lande vi har haft vores soldater..
Tæl selv efter - resultatet er frygtindgydende vi taler om millioner som har mærket vores militarisme... for ikke at tale om døde og sårede.
Og her i tråden er der sågar nu nogen som er fortalere for atomkrig..
Det er utroligt men sandt der er sket en militarisering af vores sind - det er blevet lettere at acceptere krig som en løsning.
Det er som om vi ikke har lært nogen af de sidste hundrede års krige.'
P.G.A. af den teknologiske udvikling er vi nu der hvor en lokal krig på få minutter kan medføre en global krig som vil lægge kloden øde.
Hvor er fornuften blevet af? Skal vi risikere den totale ødelæggelse?
Der er ikke noget glorværdigt ved krig - så lad os ikke i flæng bruge krig som en løsning på vores problemer om det er Kina elle Putin's Rusland.

"Jacob Nielsen, vi er jo forfærdeligt tilpasningsdygtige og fokuserede på fred for næsten enhver pris."

Jeg undrede mig også betragteligt over at dette blev skrevet til en kommentator, som just har erklæret sin sympati for at sprænge hele kloden bort med a-bomber, såfremt en given politisk udvikling fandt sted.