Atomvåben
Læsetid: 7 min.

Den hårde rivalisering mellem USA og Kina kan udløse et ukontrollabelt atomvåbenkapløb

USA er blevet så bekymret over Kinas udbygning af sin atomslagstyrke, at præsident Biden under sit topmøde i november med præsident Xi foreslog at starte en dialog om »strategisk stabilitet«. Atomeksperter i Kina og USA, Information har talt med, frygter en ond cirkel med tiltagende mistro og oprustning
Under et virtuelt topmøde i november foreslog USA’s præsident Joe Biden sin modpart Xi Jinping at starte en dialog om, hvad amerikanerne kalder »strategisk stabilitet«. Hermed menes etableringen af strukturer, der kan medvirke til at undgå fejlkalkulering og mistolkning af den anden sides intention.

Under et virtuelt topmøde i november foreslog USA’s præsident Joe Biden sin modpart Xi Jinping at starte en dialog om, hvad amerikanerne kalder »strategisk stabilitet«. Hermed menes etableringen af strukturer, der kan medvirke til at undgå fejlkalkulering og mistolkning af den anden sides intention.

Doug Mills

Udland
22. december 2021

Den voksende rivalisering mellem verdens to største økonomier, USA og Kina, er på vej til at udløse et nyt atomvåbenkapløb, medmindre ledere i Washington, D.C. og Beijing klargør deres intentioner over for hinanden i en fast dialogform.

Det vurderer atomvåbeneksperter, Information har talt med i Kina og USA.

Under et virtuelt topmøde i november foreslog USA’s præsident Joe Biden sin modpart Xi Jinping at starte en dialog om, hvad amerikanerne kalder »strategisk stabilitet«. Hermed menes etableringen af strukturer, der kan medvirke til at undgå fejlkalkulering og mistolkning af den anden sides intention.

USA frygter blandt andet en utilsigtet konflikt, der involverer angreb med cybervåben, rumvåben eller hypersoniske missiler, der er i stand til at flyve fire gange hurtigere end lyden, og derfor er sværere at overvåge og modvirke med et missilforsvar. Det vides ikke, om Xi tog imod Bidens tilbud.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

jens christian jacobsen

Burcharth og Karner kommer ufrivilligt (?) til at fremstille USA som den krigsmager, landet altid har været. Og Biden vil have 'garantier' for at Kina ikke moderniserer sine atomvåben?
Grotesk.
Kan EU ikke forsøge at lægge pres på USA for atfå landet til at mindske det høje internationale spændigsniveau som den amerikanske våbenindustri ønsker?

Per Dørup, Viggo Okholm, Kurt Nielsen, Vibeke Olsen, erik pedersen, John Andersen, Per Torbensen og Ervin Lazar anbefalede denne kommentar

Kommer der dog ikke snart en voksen?

Per Dørup, John Andersen, Viggo Okholm, Kurt Nielsen, Vibeke Olsen, Hanne Utoft og erik pedersen anbefalede denne kommentar

@Søren Bro - At sammenligne militærbudgetter er useriøst. Kina kan oplyse hvad de vil. Prisniveauet i de 2 lande er usammenligneligt. Det eneste der er sikkert. Kina har den billigste arbejdskraft!

”Under et virtuelt topmøde i november foreslog USA’s præsident Joe Biden sin modpart Xi Jinping at starte en dialog om, hvad der kan medvirke til at undgå fejlkalkulering og mistolkning af den anden sides intention.”

Biden kunne begynde med at overholde en international aftale med Iran, i stedet for at forlange en genforhandling. Det værste med Donald Trumps brud på denne aftale er at USA er blevet kendetegnet som utroværdigt.

”Under et virtuelt topmøde i november foreslog USA’s præsident Joe Biden sin modpart Xi Jinping at starte en dialog om, hvad der kan medvirke til at undgå fejlkalkulering og mistolkning af den anden sides intention.”

Biden kunne begynde med at overholde en international aftale med Iran, i stedet for at forlange en genforhandling. Det værste med Donald Trumps brud på denne aftale er at USA er blevet kendetegnet som utroværdigt.

Karsten Nielsen

Information skal have tak for at bringe emnet om atomoprustningen op. Men det er stadig en ensidig, vestlig analyse, selv om der her er enkelte synspunkter, der kan fremstå som kinesiske. Den kinesiske forsker, der udspørges, er ansat i det amerikanske institut, Carnegie – og det er et spørgsmål for mig, om vi her får en redelig analyse. Jeg husker ikke, om det var den kinesiske udenrigs- eller forsvarsminister, som for nylig sagde noget i retning af:” Jeg ved godt, at USA kan smadre Kina 10 gange – men vi vil være sikker på, at vi kan smadre USA 1 gang”. For mig er der ingen tvivl om, at USA.s og NATOs oprustning er den største trussel mod verdensfreden. Her er kolossale militærbudgetter og vældige omfang af militære installationer og isenkram over hele kloden og her har man været indblandet i de fleste krige og konflikter i mange år og har massiv propaganda med fjendebilleder. Hertil kommer deres nægtelse af at ville fragå first-strike strategi med a-våben, deres missilforsvar (som kan lyde som en beskyttelse – men reelt kunne gøre det muligt at vinde en A-krig – hvilket USA længe har spekuleret i). Denne massive satsning på militær, der langt overgår både Ruslands og Kinas, kan naturligvis kun skabe stor nervøsitet hos den anden part. Til stor fare ved netop misforståelse og uheld på begge sider. Men det er vores såkaldt allierede, USA, der både alene og via NATO presser både Rusland og Kina med våbensystemer og geografiske placeringer, der skaber denne store fare. Det er virkelig på tide, at fred, konfliktnedtrapning, dialog kommer på den politiske dagsorden.

Trond Meiring, Erik Boye, Per Dørup, Viggo Okholm, Allan Vokstrup, Torben K L Jensen, Lars Løfgren, Kurt Nielsen, John Andersen, Vibeke Olsen, jens christian jacobsen og Hanne Utoft anbefalede denne kommentar

"At sammenligne militærbudgetter er useriøst. Kina kan oplyse hvad de vil. Prisniveauet i de 2 lande er usammenligneligt. Det eneste der er sikkert. Kina har den billigste arbejdskraft!"

USA har den største fængselsindustri i verden - og den arbejder nærmest gratis for delstater, staten og i visse tilfælde private arbejdsgivere. Der gives tilmed eksempler på at retspolitikere i amerikanske delstater har holdt benådninger og løsladelser tilbage for at have arbejdskraft til diverse projekter (den nuværende visepræsident er nok den mest navnkundige blandt disse politikere).

Trond Meiring, Torben K L Jensen, Kurt Nielsen, John Andersen og Vibeke Olsen anbefalede denne kommentar

nuværende vicepræsident, altså Kamala Harris.

Karsten Nielsen

En tilføjelse: Der findes et begreb fra psykoanalysen, der handler om en psykologisk tilknytning, der for det meste er ubevidst: "Identifikation med aggressoren". Det er hvad vi - herunder vores socialdemokratiske regering og det meste af pressen - lider under i DK. I den tro at det er til vores bedste.

Per Dørup, Vibeke Olsen og Kurt Nielsen anbefalede denne kommentar

Det er dog betryggende at vide, at verdens to største stater meget målrettet går efter at få udryddet al liv på kloden. Og lykkes det ikke med klimanedlukningen 'dan haben wir andern methoden. (Beklager, men tysk har aldrig været min stærke side).

Artiklen viser nødvendigheden af FN Forbudstraktat mod atomvåben TPNW, der trådte i kraft d. 22. januar i år. Atomnedrustning vedrører hele verdenssamfundet og ikke kun landene, der besidder A-våben. Derfor må FN spille en væsentlig rolle i fremtidige atomnedrustningsforhandlinger. Danske fredsaktiviste må lægge maksimalt pres på den danske regering og folketing for at få ratificeret traktaten. Udenrigsminister Jeppe Kofoed står dog 100 % på mål for NATO’s ’First Strike’ doktrin. Det er svært at se, hvad der skulle kvalificere Danmark som medlem af FN’s sikkerhedsråd.

Dan Jensen, Per Dørup, Viggo Okholm, John Andersen, Hanne Utoft, Vibeke Olsen og Karsten Nielsen anbefalede denne kommentar

Hanne Utoft, 22. december, 2021 - 13:39

Jeg vidste godt fængselindustrien er den hurtigst voksende i Amerika og et godt aktiekøb, - ikke lige så godt som Apple, - men alligevel ganske godt.

Den med udnyttelsen af arbejdskraften fra fængslerne - "benådninger, løsladelser m.v." kendte jeg ikke og har ikke hørt/læst om det tidligere, - men jeg tager det med i min hukommelse.

Kina vil næppe indgå nogen aftale med Amerika via forhandling, de mangler vel troen på Amerika vil overholde den.

Det seneste er jo skrotningen ensidigt af atomaftalen med Iran, - som nu er mere end nogensinde tidligere opsat på at erhverve atomvåben.

Vesten med Amerika i front og deres sanktioner mod Iran, opvejes af Kinas behov for olie, som de køber af Iran der er underlagt vestens enside sanktioner mod Iranske oliekøb for vestlig valuta.

- Kina spørger selvfølgelig ikke Amerika om de må købe billig olie fra Iran, - de gør hvad den stormagt gør - køber olien hvor de har lyst.

Amerikas liberalisme modarbejder(inddirekte) Amerikas politikere, som så samtidig lukker øjnene for ellers kan aktieeventyret på Wall Street ikke fortsætte, - amerikansk arbejdskraft er for dyr - og "billig kinesisk arbejdskraft giver aktieeventyret på Wall Street gyldne vinger"!

Hvem - Amerika eller Kina, der bruger flest penge på militært isenkram er en usikker størrelse at begive ind i at vurdere, - men der bruges virkelig mange penge i såvel Øst som i Vest.

Ligesom Amerika i mange år har spillet stormagts rollen, så gør Kina det nu også til stor fortrydelse for Amerika.

For lige at vende tilbage til Liberalismen så jeg Oliver Stones film "JFK revisited - through the looking glass" og der fremførtes nye /andre bagved liggende aspekter af mordet på JFK, - Der tegnes et særdeles grimt billede af "The Establishment" såvel inden- som udenfor regeringskontorerne, og især indenfor.

Her fremstår ærkekonservative ledere på de højeste embeder, hvor de ser sig selv som gudsbenåede udvalgte, der i oppossition til præsidenten som det lag lige under der vil være politisk forvaltende for landet, og ikke lade en præsident af demokratisk politisk observans bestemme den politiske retning overfor omverdenen, som var forsonende, - hvilket bestemt ikke passede "The Estabslishment" der ville have en hård politisk linje overfor omverdenen.

Det er så budskabet fra filmen, - J. F. Kennedy stod i vejen for en hård politisk linje politisk i Amerika overfor omverdenen, - den linje vi i dag ser og styres af.

Det er ensporet og på niveau med propagande, at næsten alle vestlige medier udelukkende bruger vestlige eksperter i at bedømme, hvad andre lande og stormagter foretager sig eller påtænker at gøre.
Man godtager helt ukritisk ensidigt kritik og analyse, og når det er værst kører man en “afhopper” frem i rampelyset, som derefter frit kan påstå hvad som helst.
Krigen i Irak var et sådant eksempel på denne form for mediestyring, men der er utallige eksempler på denne for for journalistik, som vi andre bygger vores holdninger på. Der skulle en Assange til at fortælle os sandheden.

Vibeke Olsen, Hanne Utoft, Karsten Nielsen, Per Torbensen og Jan Zirk anbefalede denne kommentar

Til de kritiske overfor USA og NATO: hvad skal vi gøre ift. at håndtere pres og politik fra Rusland og Kina, to semi-supermagter præget af en styreform, som vi ikke vil påduttes? Hvordan stå imod deres vilje og initiativer? De har sikkert fundet sammen i et makkerskab om at vælte Vesten af pinden.

Til de kritiske overfor USA og NATO: hvad skal vi gøre ift. at håndtere pres og politik fra Rusland og Kina, to semi-supermagter præget af en styreform, som vi ikke vil påduttes? Hvordan stå imod deres vilje og initiativer? De har sikkert fundet sammen i et makkerskab om at vælte Vesten af pinden.

Hanne Kok, først og fremmest skal vi debattere på grundlag af analyser som tager udgangspunkt i at flere aktører udøver gensidigt pres mod hinanden; allehånde strategiske, økonomiske og politiske hensyn spiller ind. Der findes ikke blot særlige kinesisk/russiske pres - der findes også amerikansk pres; politisk/aktivistisk og militært, også direkte på Kinas og Ruslands dørtærskler. Der findes et politisk og økonomisk pres fra EU.

Læs Daniels Joelsens kommentar kl. 10.24; det er af bl.a. Assange afsløret at Vestens medier ukritisk følger magthavere og myndigheders konfliktfortællinger og ad denne vej skaber samtykke til krigsudviklinger. Vi så det i Irak, i Afghanistan, i Libyen, i Syrien, i Ukraine - og vi har set det mange andre steder. Anerkendte, prisbelønnede og meget erfarne vestlige journalister som John Pilger, Seymour Hersh, Robert Fisk o.a. har længe analyseret og beskrevet den kritiske journalistiks deroute - og nyhedsproduktionens overtagelse, ofte afspejlet i massemediers kolportering af politisk rettede nyhedsprodukter. Det minder i nogen grad om Chomsky og Hermans navnkundige 'manufacturing consent'-begreb ... og det er ofte på denne baggrund du bl.a. på Information kan se kritiske kommentarer til artikler og ledere m.m., som baserer deres dramaer og fjendeafbildninger på antagelser, forlydender og anonyme kilder.

Et demokratisk og socialt/kulturelt ansvarligt synspunkt kunne være at hverken kinesiske, russiske eller amerikanske styreformer skal påduttes Danmark, men noget sådant fordrer altså at hollywood-dramaet om Kina og Rusland som denne klodes store trusler tages ned på jorden og erstattes af en langt mere nuanceret historisk og samtidsorienteret analyse. At falde på maven for Vestens politiske magters fortællinger svarer til at falde på maven for Kinas og Ruslands magters fortællinger. Vi skal slet ikke ud i noget tåbeligt mavefald for nogen, men bevare roen og sagligheden. Det er vel for søren da bl.a. også derfor vi har investeret så meget i akademiske og humanistiske uddannelser i dette yndige land.

"For lige at vende tilbage til Liberalismen så jeg Oliver Stones film "JFK revisited - through the looking glass" og der fremførtes nye /andre bagved liggende aspekter af mordet på JFK, - Der tegnes et særdeles grimt billede af "The Establishment" såvel inden- som udenfor regeringskontorerne, og især indenfor."

JFK revisited - through the looking glass eleverer nogle vidneudsagn og fremviser dokumenter, som er fatale for den officielle forklaring - og afgørende for forståelsen af drabet på især præsidenten, men også hans bror få år senere. Desværre har filmen ikke fået nogen særlig omtale i de vestlige massemedier - og Stones er i establishment-kredse upopulær og forsøgt miskrediteret i en helt vanvittig, paranoid grad.