Klumme
Læsetid: 3 min.

En jomfrufødsel uden samtykke? Drop juletvivlen, og svøm på traditionen

Ritualer og traditioner holder op med at give mening, når man sætter spørgsmålstegn ved dem. Derfor handler julen for mig især om at droppe spørgsmål og tvivl og bare gentage det, som føltes rigtigt sidste år, skriver tysklandskorrespondent Mathias Sonne
Ritualer og traditioner holder op med at give mening, når man sætter spørgsmålstegn ved dem. Derfor handler julen for mig især om at droppe spørgsmål og tvivl og bare gentage det, som føltes rigtigt sidste år, skriver tysklandskorrespondent Mathias Sonne
Udland
16. december 2021

En klumme om en juleepisode? Æh. Øh. Åh. Selvfølgelig har de været der, juleoverraskelserne i vores lille hjem i Berlin. Der var jo den jul, hvor vores ellers strålende gamle brødrister udløste en faretruende brand i køkkenet, så glasset i vinduet sprang. Eller den jul, hvor en døddrukken polak med kærestesorger kom til at skide på underboens dørmåtte for derefter at falde i søvn foran vores dør på fjerde sal med katolsk messemusik kørende på en lille lommeradio.

De begivenheder kunne man sikkert godt skrive en klumme om. Altså om den damage control, der genoprettede den gnidningsfri jul, som gør julefortællingen så arketypisk: paradis, lort/brand, redning, paradis.

Men målt på, hvor små de katastrofer er i en stor verden, skal min pointe være den modsatte: Som socialt fænomen er julen jo groft sagt defineret ved, at den er befriet for uforudsete begivenheder. At den foregår så taktfast og overraskelsesfrit som et kukur. Eller rettere: At den – ofte med børnene som motor – gentager de ritualer, som opstår i de fleste familier.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Dorte Sørensen

Undskyld men jeg kan ikke lade være med den overskrift - "En jomfrufødsel uden samtykke? Drop juletvivlen, og svøm på traditionen " -
Hvor gammel var jomfru Maria - kan hun også kaldes for barnebrud og derfor være adskilt hvis IS havde været minister?

Desuden var der samtykke: "mig ske efter din vilje"