Analyse
Læsetid: 7 min.

Macron vil bruge EU-formandskab som trampolin til valgsejren

Under det franske EU-formandskab vil Macron lave en reform af Schengen og asylpolitikken, stærkere forsvarssamarbejde, ændre EU’s finansielle grundregler og have mere statsstyret industripolitik. Men først og fremmest vil han genvælges som fransk præsident
Den franske præsident Emmanuel Macron fremlagde i denne uge sine planer for det franske formandskab for EU, som starter den 1. januar. Og fredag modtog han Olaf Scholz i Paris, hvor den nye tysk-franske tandem var enige om at søge »fleksibilitet« og komme med fælles forslag til løsninger i spørgsmålet om de finansielle regler.

Den franske præsident Emmanuel Macron fremlagde i denne uge sine planer for det franske formandskab for EU, som starter den 1. januar. Og fredag modtog han Olaf Scholz i Paris, hvor den nye tysk-franske tandem var enige om at søge »fleksibilitet« og komme med fælles forslag til løsninger i spørgsmålet om de finansielle regler.

Gao Jing Xinhua / eyevine

Udland
11. december 2021

Hvis der er én ting, som kendetegner den franske præsident Emmanuel Macron, så er det hans europæiske dna. Derfor er der det næste halve år meget på spil for den 43-årige præsident – og for Europa.

Macron fremlagde denne uge sine planer for det franske formandskab for EU, som starter den 1. januar og finder sted simultant med valgkampen frem mod det franske præsidentvalg i april.

Uden genvalg forsvinder Macrons europæiske ambitioner, og uden europæiske resultater bliver genvalget en del sværere for præsidenten. Summa summarum: De to begivenheder er så tæt vævet sammen, at de reelt er to sider af den samme mønt.

»Vi skal gå fra et Europa, der samarbejder inden for vores grænser, til et handlekraftigt Europa i verden, der er fuldt ud suverænt, frit kan træffe beslutninger og er herre over sin skæbne,« sagde præsidenten under et to timer langt pressemøde torsdag med den franske presse.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her