Baggrund
Læsetid: 7 min.

Nicaragua er blevet frygtens republik, og folk som Amaru Ruiz forsøger at kæmpe imod

Nicaraguas præsident bliver kaldt regionens nye diktator efter netop at have vundet det, mange beskriver som ’et falsk valg’. 31-årige Amaru Ruiz er en af de tusinder af borgere, der er flygtet på grund af vold og trusler fra styret, der slår hårdt ned på de personer, der gør modstand. Nu kæmper han fra sit eksil for at få sit land tilbage
Jeg har fået ind under huden, at naturen er noget, man er en del af, og man skal passe på. Det var min fars kamp, og nu er det min kamp, siger Amaru Ruiz, der er miljøforkæmper og eksilnicaraguaner.

 

 

Jeg har fået ind under huden, at naturen er noget, man er en del af, og man skal passe på. Det var min fars kamp, og nu er det min kamp, siger Amaru Ruiz, der er miljøforkæmper og eksilnicaraguaner.

 

 

Anders Rye Skjoldjensen

Udland
7. december 2021

En formiddag for tre år siden stod Amaru Ruiz i sin hjemby i det sydlige Nicaragua, da rygterne begyndte at florere. Regeringen var i gang med at formulere en anklage mod ham på grund af hans mangeårige arbejde for at stoppe ulovlig skovfældning og tale de oprindelige folks sag.

Samme aften sagde han farvel til sin dengang treårige søn, familie og venner og flygtede i mørket fra sit hjem mod nabolandet Costa Rica. Han kendte grænseområdet som sin egen bukselomme og vidste, hvilke steder der ikke blev kontrolleret, så han kunne snige sig over. Siden har han ikke været tilbage i sit hjemland.

»Jeg efterlod alt det, jeg havde brugt det meste af mit liv på at bygge op og kæmpe for,« fortæller han, da Information møder ham i København, hvor han er på en slags Europaturné for at sætte fokus på, hvad der sker i hans land. Første stop var klimatopmødet i Glasgow, derefter EU-Parlamentet i Bruxelles og nu Danmark.

31-årige Amaru Ruiz er en af de omkring 100.000 nicaraguanere, der de seneste år er flygtet til Costa Rica af frygt for at blive arresteret eller dræbt for at gøre modstand mod den siddende regering med præsident Daniel Ortega i spidsen.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her