Portræt
Læsetid: 9 min.

»Olaf Scholz har ikke en drøm. Olaf Scholz har en plan«

Onsdag slutter Merkel-æraen, når Olaf Scholz, der siges at være fattig på karisma, men stærk på kompetencer, indsættes som tysk kansler. Hans ambitiøse regeringsprogram med grøn omstilling og social retfærdighed er ikke en vag drøm, mener forfatteren bag en spritny Scholz-biografi

Den største fejl ville være at forveksle Olaf Scholz’ generte gemyt med manglende handlekraft. Faktisk har han ry for at være bedre til at tage beslutninger end de fleste andre. Allerede på rådhuset i Hamborg hed det bare »OWD« – en forkortelse for »Olaf will das«. Det kunne lukke alle debatter.

Andreas Chudowski

Udland
8. december 2021

I foråret 2021 huserede der en joke i det politiske Berlin. Den gik sådan her: »Olaf Scholz fra SPD bliver forbundskansler.«

Vi var mange, der måske ikke klaskede os på lårene af grin, men nærmere trak lidt medlidende på smilebåndet: Ak ja, de tyske socialdemokrater har gjort det meste forkert i det 21. århundrede, og nu står de med det ene ben i graven her ved afslutningen på Angela Merkels utrolige 16 år som kansler.

Denne onsdag gør Olaf Scholz joken og smilene til skamme. De tre partier bag ham – hans eget SPD, De Grønne og det liberale FDP – har alle sagt ja til regeringsaftalen, som partilederne har forhandlet på plads. Det er dermed en formalitet at gennemføre kanslervalget i Forbundsdagen i Berlin, der onsdag gør Scholz til den niende tyske kansler siden Forbundsrepublikkens oprettelse i 1949.

Men hvem er Olaf Scholz – og hvad vil han med Tyskland og Europa?

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Han kommer nok til at gå godt i spænd med Biden

/O

Men han står også for en modernisering af den tyske infrastruktur, og her tænker jeg ikke bare på motorveje.

Elektrificering, digitalisering, transport af el på kryds og tværs, ladestandere er områder, der har været forsømt i mange år. Og det på trods af, at den tyske bil-industri forlængst har lagt planer for afvikling af fossil-biler.

Torben Lindegaard

@Mathias Sonne

Jeg så netop overdragelsen af Kanslerembedet på euronews.

Det var helt fint - også set heroppe fra.