Coronavirus
Læsetid: 6 min.

Omikron øger presset for at ophæve vaccinepatenter – men det vil ikke hjælpe, mener eksperter

Efter den nye variant omikron er blevet opdaget, er debatten om at frigøre vaccinepatenter blusset op igen. USA’s præsident og flere ngo’er har gentaget, at det bør ske hurtigst muligt, men at ophæve patenter midlertidigt løser ikke problemet med, at den fattige del af verden ikke har adgang til dem nu og her, mener eksperter
Flere eksperter mener, at hvis man vil løse problemet med nye coronavarianter og vaccinemangel i udviklingslande, skal de rige lande dele mere ud af deres vacciner.

Flere eksperter mener, at hvis man vil løse problemet med nye coronavarianter og vaccinemangel i udviklingslande, skal de rige lande dele mere ud af deres vacciner.

JAGADEESH NV

Udland
2. december 2021

Da nyheden om, at forskere i Sydafrika havde opdaget en ny coronavariant, var USA’s præsident, Joe Biden, hurtig til at melde ud, at der var brug for vacciner til de fattige lande, hvis man for alvor skulle gøre noget ved pandemien og de nye mutationer.

»Dagens nyhed understreger nok en gang vigtigheden af at ophæve patentrettighederne hurtigst muligt,« lød det fra præsidenten.

På det tidspunkt var verdenshandelsorganisationen WTO’s 164 medlemslande og deres repræsentanter ved at gøre sig klar til at deltage i ministermøde i Geneve, hvor man netop skulle diskutere forslaget om midlertidigt at frigøre patentrettigheder på vacciner. 

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Torbjørn Methmann

"Hvis vi giver markedet frit, bliver det meget ineffektivt".
Det plejer at vaere en anden melodi vi hoerer fra oppefra naar det handler om globalisering og WTO..

Stof til eftertanke

Erik Boye, Inger Pedersen, Morten Larsen, Inge Lehmann, Poul Genefke-Thye og Ib Christensen anbefalede denne kommentar

"men det vil ikke hjælpe, mener eksperter"

Men det vil vel heller ikke skade!

Inger Pedersen og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Jesper Frimann Ljungberg

Hvis vi dog bare i Danmark kunne hjælpe… tænk hvis vi nu kunne komme med en mirakel vaccine, der gav årevis af immunitet og kunne opbevares ved køleskabs temperatur.

// Jesper

Derfor fortsætter corona sit kvælertag på menneskeheden: Patentrettigheder skal overholdes fordi milliardærerne sidder på magten

Millioner af mennesker dør rundt omkring i verden. Men de rige lande har ikke bare hamstret vacciner, hvilket medfører, at med den nuværende hastighed vil det tage 57 år, før alle i verden er vaccineret, de ti rigeste lande har aktivt opbakket medicinfirmaerne for at beskytte disses milliard overskud. Vi taler end ikke om at give vaccinerne gratis, men om at beskytte patenter. Milliardærerne ville stadigvæk tjene milliarder på vaccinerne.

I 14 måneder har de fattige lande kæmpet for at få lov til at producere vaccinerne lokalt til eget brug. Men bl.a. EU inkl. Danmark har blokeret for denne mulighed. Dette har allerede resulteret i hundrede tusind dødsfald, hvilket kunne have været undgået, hvis producenterne i de ti rige lande, som har fået vaccineret en stor del af deres befolkning - hvis ikke de 19 nye corona-milliardærer forhindrede udflytning af produktionen.

Producenterne i de rige lande kan ikke selv producere nok vacciner til hele verdens behov, men i 14 måneder har milliardærernes lobbyister omringet de politikere der har beslutningret til en udflytning af produktion til de fattige lande. Dette er et kynisk spil, hvor hundrede tusinde er døde, der fortæller alt om, hvad det er for et sygt system vi lever under.

Først nu starter WHO med at skabe de første faciliteter i Sydafrika, således at de der kan producere vaccinerne selv. Men stadigvæk vil det tage næsten et år før produktionen starter.

Når de rige lande ikke har villet frigive patenter på corona-vacciner, hvilket håb er der så for de fattigere lande, at de rige lande vil frigive teknologi og finansieringen til at håndtere klimapåvirkningerne, så de fattige lande bliver i stand til at komme væk fra den fossile brændstoføkonomi?

Vi svømmer rundt i vacciner, som vi ikke vil have, samtidigt med at regulære humanitære kriser udspiller sig for millioner mennesker i fattige lande, der ikke kan få lov til at producere vacciner lokalt pga. patentrettigheder. Er det ikke på tide at stoppe dette vandvid? Deling af vaccinepatenter er på kort sigt den eneste humane løsning. Hvis ikke det sker hurtigst muligt, vil resistente mutationer fortsat udvikle sig, hvorefter vaccinerne intet er værd. Der er stadigvæk håb, men praktisk talt alle lande har fejlet, og alt for mange er døde pga. dette.

De nuværende producenter er essentielle medspillere for at gennemføre produktionen, men de er i høj grad også medskyldige i de humanitære kriser. I oktober 2020 forsøgte sundhedsmyndighederne i de fattige lande at få lov til at producere lokalt, men ikke gratis. Vaccinefirmaerne kunne simpelthen ikke levere hurtigt nok, og selv nu, midt i den værste indiske humanitære krise, bekæmper de rige lande fortsat muligheden for at få vaccineproduktionen flyttet ud til de fattige lande. Dette er den store skandale.

Intet ændres i de rige lande, hvor der fortsat produceres for fuld kapacitet. Virksomhederne kommer til at kunne tjene rigeligt på produkterne, faktisk tjener de dobbelt op, hver gang de sælger en vaccinedosis. De kommer stadigvæk til at tjene mellem 120 - 150 milliarder kr. hver, ligesom før. Noget helt andet er, at vaccinefirmaerne fik stillet milliarder til rådighed samt al forskning fra universiteterne, de har ikke haft nævneværdige udviklingsomkostninger.

Den politiske kamp kommer desværre til at tage lang tid, før de fattige lande overhovedet får lov til at producere vacciner. Derefter skal informationerne om vacciner og produktionsprocesser overføres. Så vil der gå yderligere måneder før vaccinerne ruller ud af fabrikkerne. Billedet af at patenter bliver annulleret og at firmaerne lider overlast passer simpelthen ikke, tværtimod.

Lasse Reinholt, Asiya Andersen, Erik Boye og Kasper Lorentzen anbefalede denne kommentar

Man kunne starte med at sørge for at mennesker i fattige lande fik en ordentlig ernæring. Det er en forudsætning for et velfungerende immunforsvar.

Peter Olsen: Det hedder "billionære" i dag (i danske kroner). 1000 milliarder kroner.

Ja, det er falske toner, at det går ud over udviklingsviljen og forskning hos medicinalgiganterne, hvis patenter i nødstilfælde bliver frigivet.
Det skete f.eks. ikke ved HIV behandlingen. Og alle ved, at patenter kun bliver frigivet ved nødsituationer, ud over det bliver medicinalgiganterne beskyttet.

Og det er en nødsituation vi har!

Men det kræver specialuddannet personale og produktion. Vi taler år og ikke måneder. Derfor gik det heller ikke så hurtigt med udbygningen af vaccineproduktionen i de vestlige lande.

Det kræver også infrastruktur til specialfryserne inklusive stabil strømforsyning. Har man den udenfor storbyerne i Afrika? Samt infrastruktur generelt.

Hvordan ville I f.eks angribe logistikken i Nigeria, DR Congo, Sudan, Mozambique etc. hvis i havde alle de mRNA vacciner i kunne ønske?

Og i Nigeria har de haft problemer med at få brugt alle vacciner før de blev dårlige. Vi er jo unge og corona er ikke farligt for unge. Desuden angriber vaccinerne fertiliteten. SoMe er også udbredt i Afrika. I
Tanzania eksisterede corona ikke før præsidenten døde osv.

Hvis man kigger på TV2s tabel over antal stik per 100.000 borgere er der mange lav og mellemindkomstlande, der vaccinerer godt og stabilt. Brasilien har f.eks. vaccineret flere end både EU eller USA, trods Bolsonaro.
Så hvad adskiller Afrika fra alle andre lande?

Jeg tror ikke, hvad end det er, at det løses af patentfrigivelse.

Men et sted, der er vigtigere, at gribe an nu, er kontraktklausulerne, som vaccineproducenterne har lagt ind. De lægger forhindringer i vejen for, at dem der har overskydende vacciner ikke bare, kan forære dem videre.
Landende med overskydende vacciner, har valget med, at destruere dem eller betale samme pris for hver enkelt vaccine oveni i den allerede betalte pris, de har betalt.
Disse vacciner ville hjælpe de lande, der har infrastrukturen til at vaccinere hurtigere eller give boostere til sundhedspersonale og sårbare.

Se det er grådighed, der vil noget og som man politisk burde kunne gøre noget ved, der ikke går ud over de hellige patenter.
Hvis medierne ville gå ud med det som breaking News, ville man hurtigt kunne få vendt folkestemningen.

Men ja, vores politikere og medier er desværre mentalt stadigt fanget i markedslogikken og new public management, som er en vigtig hindring, i at løse problemet.

Suk