Omstilling
Læsetid: 8 min.

Nogle vil rejse til Mars for at skaffe fremtidens mineraler. Andre vil rejse til havets bund

På 4.-6.000 meters dybde i blandt andet Stillehavet findes de metaller, som skal bruges til elbilernes batterier, vindmøllerne og solcellerne. Så nu er store selskaber klar til at gå helt til bunds for at sikre den grønne omstilling og nye indtægter. FN-myndighed diskuterer dilemmaet i disse dage – miljøorganisationer, forskere, store virksomheder og Europa-Parlamentet råber i kor på et moratorium
Dybhavet absolut ikke er livløst, men befolket af sårbare livsformer – både flora og fauna – karakteriseret ved lave vækstrater, lange levetider, lav fertilitet og tæt kobling til andre dele af økosystemet, anfører Verdensnaturfonden.

Dybhavet absolut ikke er livløst, men befolket af sårbare livsformer – både flora og fauna – karakteriseret ved lave vækstrater, lange levetider, lav fertilitet og tæt kobling til andre dele af økosystemet, anfører Verdensnaturfonden.

Science Photo Library

Udland
8. december 2021

Nogle vil rejse til Månen og til Mars for at skaffe ressourcer til fremtiden. Andre vil rejse til havets bund.

Deep sea mining, minedrift på havets bund, er for flere internationale selskaber den ny forretningsmodel, der skal skaffe dem indtjening ved at hente værdifulde mineraler og råstoffer op af oceanernes dybeste lag. Selskaber som canadiske The Metals Company, belgiske Global Sea Mineral Resources og UK Seabed Resources italesætter ligefrem minedrift til havs som forudsætningen for at realisere den grønne omstilling med elbiler, solceller, vindmøller og cirkulær økonomi.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Niels-Simon Larsen

Deepwater Horizon er det glemt?

Eva Schwanenflügel, Peter Beck-Lauritzen og erik pedersen anbefalede denne kommentar
Leanette Nathalia Chresta Jensen

Mindre forbrug, genanvendelse, dele. Ikke mere rovdrift.

Ib Christensen, Torben Arendal, Erik Winberg, Espen Torgersen, Eva Schwanenflügel, Morten Balling, Steen K Petersen, Rolf Andersen, Henning Kjær, Carsten Munk, Niels-Simon Larsen, Peter Beck-Lauritzen, Kirstine Knudsen og erik pedersen anbefalede denne kommentar
Niels-Simon Larsen

“ Det betyder, at forbruget må sættes ned, at brugen af endelige ressourcer må undgås hvor muligt, at materialeforbruget må reduceres, og at ressourcer skal finde nye anvendelser og genanvendes, før man skiller sig af med dem«.

erik pedersen, Eva Schwanenflügel, Malene Wiinblad, Morten Balling og Steen K Petersen anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Det er en monstrøs og rædselsvækkende plan at minedrifte i dybhavet.

Den fortsatte, såkaldte 'vækst' er en flatterende omskrivning af rovdrift, og det skal bare stoppes, før det går igang.

Steen K Petersen, Hanne Utoft, Ib Christensen, Lillian Larsen og erik pedersen anbefalede denne kommentar

Minedrift i storskala i havet har længe været en forudsætning for den grønne kapitalisme - og man behøver ingen universitetsgrad (måske snarere tværtom) for at forstå at det er komplet uholdbart.

Steen K Petersen, Ib Christensen, Carsten Troelsgaard, Daniel Joelsen, Carsten Munk, erik pedersen, Erik Winberg og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Mars skal altså sikre den grønne omstilling?

Eva Schwanenflügel

@ Niels Jacobs

Minedrift på asteroider og Månen kommer snart, Mars har derimod lange udsigter:

https://videnskab.dk/miljo-naturvidenskab/minedrift-pa-asteroider

https://videnskab.dk/miljo-naturvidenskab/dansk-forsker-vi-gar-i-gang-me...

Ny og banebrydende forskning vil også spille en stor rolle, fx som her, hvor svampe kan anvendes istedet for træ, rense drikkevandet, og eliminere plastforureningen:

https://videnskab.dk/forskerzonen/naturvidenskab/saadan-kan-svampe-redde...

Men vigtigst af alt er at bremse den eskalerende vækst, og igangsat seriøse CO2 reduktioner.

Det ville nok hjælpe en del at begrænse rigdommen hos fåtallet, da de rigeste 10% står for halvdelen af CO2 udledningerne:

https://videnskab.dk/kultur-samfund/den-rige-del-af-verdensbefolkningen-...

Hanne Utoft, Ib Christensen, Sean Mac Manus, Steen K Petersen, Peter Hertz og erik pedersen anbefalede denne kommentar
Jens Jørn Pedersen

Det er jo ikke en omstilling til vedvarende energi. Der skal hele tiden anvendes ressourcer, der ødelægger for meget i naturen.

Hanne Utoft, Steen K Petersen, Eva Schwanenflügel og erik pedersen anbefalede denne kommentar

Man kunne starte med at forbyde designet levetid. (eller retter designet uholdbarhed)

Og gøre noget for at lette genanvendelighed. De forskellige råvare i produkter skal nemt kunne skilles fra hinanden. Så f.eks. en træplade ikke er limet sammen med en plastic plade, så det kan sorteres i træ og plast. I stedet for som nu hvor det kun kan ende som brændbart.

Og fjern økologi mærker fra vare pakket ind i plastik, og/eller transporteret den halve klode rundt.

Niels Jacobs, erik pedersen, Niels-Simon Larsen, Steen K Petersen, Eva Schwanenflügel og Claus Nielsen anbefalede denne kommentar
Malene Wiinblad

Kære Jørgen Steen Nielsen, tak for gang, på gang, på gang at levere fremragende artikler på forkant med udviklingen på energi, miljø og klimaområdet.

Må jeg tillade mig at foreslå opfølgende artikler, som udforsker hvor meget af de forskellige metaller, der er brug for, for at gennemføre den grønne omstilling?, hvor langt kan man komme videre med genbrug af metallerne, som jeg forstår er omkring 70% og med genbrug af bilbatterier til vindmølledrift? Kan man substituere metallerne med andre materialer? Hvad med brintbiler? Hvad gør bilproducenter for at bekæmpe børnearbejde fx ved udvinding af kobolt i Congo og for at mindske miljøbelastning ved metallerne i det hele taget?

Niels Jacobs, Niels-Simon Larsen og erik pedersen anbefalede denne kommentar