Klimasorg
Læsetid: 8 min.

I stedet for at tale om klimaangst, skal vi tale om sorg – det er noget, man kan arbejde sig igennem

I Stefanskirken i København vil en sorggruppe skabe et samtalerum for unge om afmagt, vrede og håb i forbindelse med klimakrisen. Ambitionen er at styrke den fælles modstandskraft ved at bearbejde sorgen sammen, siger initiativtageren. Information var med til et møde
Fem unge kvinder i 20’erne er mødt op til sorggruppemødet.

Fem unge kvinder i 20’erne er mødt op til sorggruppemødet.

Magnus Hove Johansson

Udland
15. december 2021

Det er svært ikke at bemærke det. Foran Stefanskirken på Nørrebrogade i København hænger et stort, hvidt banner spændt ud mellem to træer omkranset af lyskæder.

»Åbent rum for unge. Klimasorggruppe. Tirsdage en gang om måneden,« står der med farverige versaler.

Det er sent tirsdag eftermiddag, og fortravlede og forfrosne cyklister driver i hastig fart forbi kirken. Enkelte kaster et blik på banneret i forbifarten, men ingen stopper op.

Inde i kirken står en lille gruppe mennesker samlet foran et rullebord, der er stillet frem med fire karafler vand og en bunke papkrus.

»Jeg tror ikke, vi bliver flere,« siger 29-årige Sarah Strunge Albertsen og bevæger sig hen til cirklen af stole, der står foran alteret. Den lille gruppe følger trop.

Det er anden gang, der afholdes klimasorggruppe i Stefanskirken. Det er klimaaktivist Sarah Strunge Albertsen, der har taget initiativ til gruppen og fået sognepræst Thomas Høg Nørager med på ideen. Formålet er at skabe et rum for unge, hvor der er plads til at tale om de mange svære følelser, som klimakrisen afføder.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Kære Thomas Høg Nørager

Tak for at støtte dette initiativ, der må være særdeles velanbragt! - og selvfølgelig også en stor buket roser til jer, der står for den praktiske udformning.
Gid, der var flere af jeres slags :-)

Hilsen
Inger Pederen, fhv. pædagog i Astas børnehave :-)

Den LIGEGYLDIGHED som mange oplever i vores tid - er naturligvis angst-provokerende.

Når eliten , de ansvarlige som har indflydelse på udviklingen ikke viser forståelse og ikke tager klima-problemet alvorligt og ikke viser den nødvendige vækst-begrænsning - vil en naturlig reaktion være angst - især de unge som ikke har mulighed for at ændre de stive vedtagne "regler" som de gamle konservative kræfter bestemmer, vil reagere med opgivelse og angst - andre med opråb og provokation.
Reaktionen er forskellig for os alle, nogle får det bedre som aktivist, ved at vise protest - det er en udmærket modreaktion.
Når børn og unge reagere med angst, er det en god ide at mødes og opleve at de ikke er alene, de har nu vist at de er skrøbelige og bange for en fremtid med et usikkert klima - men også at de vil høres. De unger vil gerne gå ned i det forbrugs ræs, som de lever midt i.
Nu oplever vi at de unge også kan stille krav og det skal respekteres - deres styrke er at være sammen.
Greta Thunberg og mange andre børn og unge har med deres stærke argumenter mod markeds-kræfterne, vist, at de ikke lever op til konventionerne og den generelle forventning til et barn eller ungt menneske.

De voksne konservative politikere, som kalder de unge i teenage alderen for "klima-tosser" har ikke vist respekt for børnenes rimelige krav for at blive taget alvorlige !!!
Dem som ikke selv var så fremmelige /begavede i deres teenage år, føler sig vældig provokeret, det er et velkendt fænomen.

Når de unge udskammer og afslører eliten, de uhæderlige og de ansvarlige - så vil reaktionerne komme.

Tak til Greta Thunberg for den ærlighed og alvor som har været igang-sætter for ungdoms /aktivist-bevægelser verden over -
PROTEST MOD LIGEGYLDIGHEDEN