Nekrolog
Læsetid: 5 min.

Den sydafrikanske ærkebiskop Desmond Tutu forandrede ikke blot Sydafrika, men hele verden

En af Sydafrikas ikoniske skikkelser er død i en alder af 90 år. Desmond Tutu brugte det meste af sit liv på at kæmpe mod racisme og forsvare menneskerettigheder og modtog i 1984 Nobels fredspris for sin kamp mod apartheidstyret i Sydafrika. Men han vil også huskes for sit bidrag til klimakampen og kampen for homoseksuelles rettigheder
Den sydafrikanske ærkebiskop Desmond Tutu spillede en helt afgørende rolle i helingen af Sydafrika efter afskaffelsen af apartheid-systemet. Han modtog i 1984 Nobels Fredsprid.

Den sydafrikanske ærkebiskop Desmond Tutu spillede en helt afgørende rolle i helingen af Sydafrika efter afskaffelsen af apartheid-systemet. Han modtog i 1984 Nobels Fredsprid.

MIKE HUTCHINGS

Udland
27. december 2021

Desmond Tutu havde et kortfattet motto, han havde lært af sin far:

»Man skal ikke hæve stemmen. Man skal forbedre sin argumentation.«

Det levede han efter i de mange årtier, hvor han kæmpede for et bedre Sydafrika, men også for en bedre verden. Søndag døde den berømte ærkebiskop og utrættelige menneskerettighedsforkæmper i en alder af 90 år i Cape Town, hvor han boede det meste af sit liv. 

Desmond Tutu var med til at skrive historie med sin kamp mod det politiske apartheidsystem, der fra Anden Verdenskrig og op til 1990’erne adskilte racer på alle niveauer i det sydafrikanske samfund. 

Han var en af de mest respekterede skikkelser og blev verdenskendt for sin ikkevoldelige modstand mod apartheid op gennem 1970’erne og 80’erne, hvor han side om side med den ikoniske Nelson Mandela forsøgte at vælte styret. En kamp, han blev belønnet for i 1984, da han modtog Nobels fredspris. 

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Jeg syn's ikke han virker lunefuld, - snarere fuld af lune

Michael Friis, Ib Gram-Jensen og Jette Wied anbefalede denne kommentar

Mon ikke lunefuld er en enkelt smutter i artiklen?
Bare verden dog havde flere af hans slags så ville menneskeheden blive bedre eller få det bedre.

Gitte Loeyche, Pietro Cini, erik pedersen, Ete Forchhammer , David Zennaro, Eva Munck og Erik Karlsen anbefalede denne kommentar

Æret være hans minde. Jeg har selv personligt kendt mennesker, som kæmpede mod apartheid, og det er ufatteligt, hvad de mennesker havde gennemgået af vold og tortur. Det satte han sig for at hjælpe folk til at komme videre i livet ved sandhed, tilgivelse og forsoning. Det var nemlig vigtigt, at der også var sandhed. Man kan ikke som bøddel få tilgivelse, hvis man ikke ærligt angrer sine forbrydelser/fejl. Og man kan heller ikke komme videre som offer, hvis man ikke får anerkendt sine overgreb og tilgiver sin bøddel.

Det har også været overraskende at se ham kæmpe for LGBT'eres rettigheder på trods af hans baggrund i sin kirke, som bestemt ikke har været venlig stemt over for os. Sydafrika er det land i Afrika, som hurtigst gav LGBT'ere rettigheder, og det er ikke kun hans fortjeneste, men han var en del af det.

Gitte Loeyche, Pietro Cini, Estermarie Mandelquist, Freddie Vindberg, erik pedersen og Viggo Okholm anbefalede denne kommentar