Opioidkrisen
Læsetid: 13 min.

USA’s opioidkrise slår rekord: »Dør én af en overdosis, vil du have fat i hans pusher. Han har ’good shit’«

100.000 amerikanere dør nu om året af en overdosis – det højeste tal nogensinde – mens millioner af liv rives i stykker af misbrug. Information er taget på reportage for at skildre afhængigheden af opioider, der rammer såvel samfundets bund som den amerikanske elite – til trods for retssager mod medicinalvirksomheder og politisk bevågenhed
De tre mænd i cellen - Jodi Jones, Desmond Crane og Christopher Godwin - sidder alle inde for stofrelaterede forbrydelser.

De tre mænd i cellen - Jodi Jones, Desmond Crane og Christopher Godwin - sidder alle inde for stofrelaterede forbrydelser.

Osie Greenway

Udland
18. december 2021

Jodi Jones rækker et foldet stykke papir ud gennem jerntremmerne. »Sherif, kan du hjælpe mig med at komme herhen. Please! Jeg sværger! Denne gang er jeg klar!«

På papiret står en åben invitation til et nyt rehabiliteringscenter, men Sherif Brandon Boone hverken nikker eller ryster på hovedet af Jodi Jones’ bøn. Han har hørt den uendelig mange gang før – både dengang for otte år siden, da han skar lagnet ned fra fængselsloftet, som Jodi Jones hang og gispede i, og de utallige gange den nu 48-årige far har siddet inde både før og efter da.

»Der er kun én mand, der kan redde dig herinde, og det er dig selv,« konstaterer 29-årige Desmond Crane fra underkøjen – halvt til Jodi, men mest til sig selv, og hiver op i bukserne på sin orange fangedragt. »Så længe du har den djævel i dig, vil den en eller anden dag tage alting fra dig.«

Hans stemme runger mellem betongulvet og de gråmalede stenmure, mens han kradser sine benede, tatoverede hænder. Henne i hjørnet bruger cellens tredjemand, Christopher Godwin, toiletkummen som stol, mens de tre mænd spiller kort.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Hvilke dæmoner driver millioner af amerikanere ud i misbrug? Det lader ihvertfald til at det kapitalistiske klasse- og massesamfunds produktion af bl.a. social deprivation, fremmedgørelse og forbrugerisme udgør én af dem. Og det kan vel næppe overraske at retssager og politisk bevågenhed ikke løser misbrugsproblemerne (som i mange tilfælde har strukturelle årsagssammenhænge og derfor med fordel kan iagttages som symptomer).

Torben Arendal, Ninna Maria Slott Andersen, Espen Bøgh, Olaf Tehrani og Arne Albatros Olsen anbefalede denne kommentar

Kære Hanne. Hvad er så forklaringen på den mandlige befolkningens druk i , før Sovjet, nu Rusland? Det kan vel næppe være neokapitalismens? Selv om den får skyld for meget.

olivier goulin, Hans Schjørmann og Andreas Lykke Jensen anbefalede denne kommentar

Kære Bent, jeg lod med ordlyden i min kommentar underforstå at der findes flere forklaringer på misbrugsproblemerne - og i Sovjet udviklede man (i nogen grad Lenin et al, men specielt Stalin et al) med overvejende statskapitalistiske strukturer også et klasse- og massesamfund, som siden 1980'erne (måske vil nogle hårdnakket fastholde 1990'erne) i stigende grad har udviklet en kapitalistisk blandingsøkonomi (som Jeltsin-regeringen reformerede i retning af rendyrket markedsøkonomi, men som efterfølgerne, særligt Putin-regeringen og dens nationalkonservatisme, gennem de seneste par årtier har bremset op).

Uden at være hverken psykolog eller tilsvarende:

Når et samfund havner i en tilstand, hvor mange/de fleste har intet håb for fremtiden, såe...

Uanset om det er USA, Sovjetunionen, Grønland, Danmark eller Storbritannien

Ninna Maria Slott Andersen, Naja Abelsen, Steen K Petersen, Arne Albatros Olsen, Inge Lehmann, Claus Nielsen og Torben Arendal anbefalede denne kommentar
Mads Kjærgård

Hvad er et misbrugsproblem? Det er jo defineret af samfundet! Hvad nu hvis du boede i et samfund, der mente at forbrug af ilt var et problem. Med det siger jeg, at stofrelaterede forbrydelser ville forsvinde, hvis vi bare lod være med at blande os i vore medborgeres forbrug. Du kan frit forbruge et af verdens mest farlige stoffer nemlig alkohol, på den baggrund virker det en anelse hyklerisk! Forsøg med Heroin har vist at lod man være med at kriminalisere det, så døde det ud af sig selv!

Bent Nørgaard, 19. december, 2021 - 19:15

Hvorfor vil du dog lige netop underholde med "mandlige befolkningens druk i , før Sovjet", hvorfor tage så langt væk, vi har haft på vores eget dørtrin, såvel i iblandt by- som landbefolkningen.

Det elendige socialøkonomiske forhold i datiden parret med livsynet om manden ret til at stå over kvinden, og den pligt til forsørgelse der også var indeholdt heri, - men var så svær at opfyld grundet de socialøkonomiske elendige forhold, - drev desværre mange til flasken for at dulme mangelen på opfyldelse af manden forsørgelsepligter - men også samfundet undertrykkere - herremændene.

Mangelen på individets frihed stod også i vejen for en udvikling - så længe det overhovedet kunne lade sig gøre.

I Amerika solgte / byttede man skind og huder med spiritus til "de vilde rødhuder", og ødelagde hele samfund af den oprindelige race.

@Espen Bøgh. Nu forholder jeg mig til nutiden - det samme som artiklen gør med det amerikanske narkproblem. Og så kunne jeg da ikke dy mig, da ALT herinde er en modsætning mellem det onde USA og det hjertens gode SOVJET/RUSLAND. Derfor den fordrukne rusiske mand. For det kunne næppe være neokapitialisternes skyld.