Baggrund
Læsetid: 7 min.

Verden over kæmper kolonitidens ofre for retfærdighed: For belgiske Monique er en undskyldning ikke nok

Mens den koloniale fortid er på vej op til overfladen i mange vestlige lande, måtte fem belgiske kvinder i starten af december tage sig til takke med en undskyldning, da de tabte den sag, de havde anlagt mod staten. Men kampen fortsætter, og det er ikke tilfældigt, at opgøret med fortidens forbrydelser sker netop nu, mener ekspert
Simone Ngalula, Monique Bitu Bingi, Lea Tavares Mujinga, Noelle Verbeeken og Maria-Jose Loshi tabte i december den sag, de havde lagt an mod staten for forbrydelser mod menneskeheden.

Simone Ngalula, Monique Bitu Bingi, Lea Tavares Mujinga, Noelle Verbeeken og Maria-Jose Loshi tabte i december den sag, de havde lagt an mod staten for forbrydelser mod menneskeheden.

Francisco Seco

Udland
20. december 2021

Monique Bitu Bingi var tre år gammel, da hun blev fjernet fra sin congolesiske mor.

I sine første leveår havde hun ellers haft en tryg opvækst med moren, flere søskende, tanter og sin bedstefar. Men Monique Bitu Bingi så anderledes ud end dem – hendes far var fra Belgien, og da de belgiske myndigheder en dag bankede på døren, oplevede familien at blive presset til at overgive hende til dem.

Ligesom tusindvis af andre børn af blandet race blev Monique Bitu Bingi flyttet til en katolsk institution i Congo i forsøget på at ’sikre den hvide races forrang’, fordi børn af hvide fædre og sorte mødre blev anset som en trussel mod den skarpe opdeling af racer. Her voksede hun op hos nonner langt fra familiens hjem, og moren fik kun lov at besøge hende en gang om året.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Den vide mands (m/k) overlegne intelligens er også den, der står bag klimaproblematikken, så lad os endelig holde fast i den.