Naturkatastrofe
Læsetid: 4 min.

Weekendens tornadoer i USA har været ekstremt ødelæggende. Men skyldes de global opvarmning?

Fredag nat til lørdag morgen raserede et dødeligt tornadoudbrud i en række delstater i Midtvesten. Med en tornado af denne her kaliber tyder det på, at global opvarmning har spillet en rolle, mener eksperter
Hjem ødelagt af tornadoer i Mayfield, Kentucky.

Hjem ødelagt af tornadoer i Mayfield, Kentucky.

Scott Olson

Udland
13. december 2021

Fredag blev en dødbringende nat i USA, da tornadoer hærgede delstaterne Arkansas, Tennessee, Indiana, Missouri og Kentucky. Alene i Kentucky har mindst 70 mennesker mistet livet, og det forventes, at dødstallet vil stige.

Den tragiske nyhed fik USA’s præsident, Joe Biden, til at kæde global opvarmning sammen med ekstreme vejrfænomener. Men selv om der endnu ikke er fastlagt en sammenhæng mellem tornadoer og global opvarmning, er det ikke usandsynligt, at menneskeskabt global opvarmning har spillet en rolle, vurderer klimatolog ved DMI John Cappelen, der har forsket i netop tornadoer i USA.

»Det er ikke almindeligt, at man ser så ødelæggende tornadoer. Vi må regne med, at niveauet på intensiteten bliver løftet af den globale opvarmning.«

Tornadoer er dog ikke et ukendt vejrfænomen i USA, og særligt ikke i Midtvesten, som også kaldes tornado alley, forklarer klimatologen.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Der har været tornadoer igennem mange år i USA, så hvorfor lige denne her skulle være aktiveret af klimaændring, skal nok forklares lidt mere detaljeret.

arne tørsleff, John S. Hansen og Ulrik Bjørn Jeppesen anbefalede denne kommentar

Læg mærke til at bygninger opført for hundrede år siden ikke er kollapset, medens nyt papkasse byggeri ligger i ruiner. At Amazon er ligeglad med sine slave medarbejdere, medens direktøren leger astronaut kan enhver nu se.

Torben Arendal, Jan Troelsen og erik pedersen anbefalede denne kommentar

Papkasse byggeri (OSB og let tømmer) er faktisk noget af det mest modstandsdygtige overfor jordskælv. Overfor blæsevejr er der sikkert mange faktorer, især højere pris og tungere materialer.

Men de fattige "interior states" med DF-vælgere, som spøgefuldt kaldes "inferior states" af middelklassen på vestkysten, de har ikke penge til ordentlige bygninger til de fattigste.

Det er svært for os at forstå, i områder med høje grundpriser og tradition for hundredeårige bygninger, men i mid-west er grundpriser meget lave, og de billigste slavearbejdere har en meget, meget kort tidshorisont, ligesom de republikanske politikere, som de stemmer på.

Når de bliver ved med at bygge i Louisiana, selvom det hele skyller væk i blæsevejr, og føderale tropper skal redde dem (igen), så kan man rystes over at tosserne bliver ved med at stemme på de lokale udgaver af V og DF. Men de har simpelthen ingen langtidshukommelse.

Spørgsmålet beror den klassiske "økologiske fejlslutning": at man udfra et generelt fænomen (den globale opvarmning) tror at man kan sige noget om et individuelt fænomen (en tornado). Tornadoer har der som bekendt altid været. Når de optræder skyldes det nogle konkrete situerede forhold. Så selvom kraftige tornadoer bliver hyppigere (på grund af den globale opvarmning), kan man ikke sige at netop én tornado skyldes global opvarmning. Til gengæld kan man godt sige, at hvis fænomener som er utænkelige under bestemte forhold (den gamle klimanormal), pludselig optræder uventet (fx at store ismasser på Grønland eller Antarktis sætter sig i bevægelse), så må det skyldes en ændring i de generelle faktorer.