Analyse
Læsetid: 9 min.

2022 bliver året, hvor Europa må flytte sig. Her er unionens fem udfordringer

Den pressede europæiske økonomi skal genopfinde sig selv. EU’s grønne omstilling truer med at blegne. Og Europas sikkerhed hænger i et slidt amerikansk slæbetov, mens vi prøver at skræmme flygtninge væk. 2022 bliver et år, hvor EU er tvunget til at flytte sig. Informations europakorrespondenter giver et bud på udfordringerne – og ser på deres mulige løsninger
Gerald Knaus, lederen af tænketanken Europæisk Stabilitetsinitiativ, var ikke i tvivl, da Information spurgte ham i slutningen af 2021: Polen og Ungarn er det største problem for EU. Og det store opgør kommer i 2022.

Gerald Knaus, lederen af tænketanken Europæisk Stabilitetsinitiativ, var ikke i tvivl, da Information spurgte ham i slutningen af 2021: Polen og Ungarn er det største problem for EU. Og det store opgør kommer i 2022.

Grega Valancic

Udland
8. januar 2022

Kampen om retsstaten: »2022 bliver beskidt, møgbeskidt«

»Den største trussel mod EU kommer ikke udefra. Den kommer indefra – fra undermineringen af retsstaten i Polen og Ungarn, der ødelægger EU som værdifællesskab og undergraver EU’s troværdighed som økonomisk fællesskab.«

Gerald Knaus, lederen af tænketanken Europæisk Stabilitetsinitiativ, var ikke i tvivl, da Information spurgte ham i slutningen af 2021: Polen og Ungarn er det største problem. Og det store opgør kommer i 2022.

Siden 2017 har EU’s Venedigkommission advaret mod den polske PiS-regerings politisering af domstolene. Konflikten brød ud i lys lue i oktober 2021, da den polske forfatningsdomstol udfordrede EU-domstolens legitimitet med budskabet: Vi står over europæisk ret.

Den 22. december kom EU-Kommissionens julegave til Polen: En officiel retsstatsproces, der kan blive ganske smertefuld. Alene fra Genopretningsfonden kan EU tilbageholde 270 milliarder kroner, svarende til syv procent af Polens BNP. Men Polen kan også rammes på de regulære EU-midler.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

kjeld hougaard

Fra en tysk bog 1900: ” a copper-coloured Polish peasant deplores the ‘white invaders with yellow hair’. "the white invaders, er igen i farten

Tak for en god og nuanceret artikel, med en god beskrivelse af EU's udfordringer og løsninger til samme i 2022.