Feature
Læsetid: 8 min.

Antiglobaliseringsaktivister: Vi fik ret i, at globalisering ville føre til miljøødelæggelser og sociale problemer

Da antiglobaliseringsbevægelsen for 20 år siden råbte, at globaliseringen ville trække spor af miljøødelæggelser og sociale problemer efter sig, blev de afvist som ekstreme. I dag lyder et ekko af kritikken fra alle hjørner af det politiske spektrum. Men hvordan ser en venstreorienteret globalisering ud? Det er en ’øm tå’, siger Enhedslistens Pelle Dragsted, der var med dengang
Amerikanske stålarbejdere protesterer under WTO-topmødet i Seattle i 1999. Under topmødet var 40.000 mennesker samlet i protest mod det, de opfattede som en globalisering på kapitalens præmisser

Amerikanske stålarbejdere protesterer under WTO-topmødet i Seattle i 1999. Under topmødet var 40.000 mennesker samlet i protest mod det, de opfattede som en globalisering på kapitalens præmisser

John G. Mabanglo

Udland
17. januar 2022

I december 1999 var der WTO-topmøde i Seattle. Indenfor forhandlede landene om de næste skridt mod friere handel og mere åbne markeder. Udenfor var 40.000 mennesker samlet i protest mod det, de opfattede som en globalisering på kapitalens præmisser. En af dem var 35-årige Kenneth Haar, der husker den 2. december 1999 som en vidunderlig dag.

»Et folkeligt gennembrud,« fortæller han. »Alle var samlet på gaden. Indiske bønder, amerikanske miljøaktivister, en gevaldig regnbue af en forsamling, som på de store linjer talte med en stemme. Den samme grundlæggende kritik af den internationale orden, der var under etablering.«

Dagene op til var præget af hårde gadekampe mellem demonstranter og politi, som siden fik navnet The Battle of Seattle. Med begivenhederne trådte antiglobaliseringsbevægelsen frem. Et oprør mod det, de selv kaldte ’nyliberalismen’. Mod institutioner som IMF, Verdensbanken, OECD, G8 og EU, som i deres øjne faciliterede en global udvikling i den uhæmmede kapitalismes navn.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Rolf Andersen

Vi mennersker bor allesammen på én, fælles klode, og hvis ikke vi kan finde ud af at arbejde sammen for fælles velstand, velfærd og klodens klima ... ja så véd jeg snart ikke .

Vi har tilsyneladende brug for meget mere græsrodsaktivisme. Extension rebelion har erkendt at tale ikke er nok. Der skal synlig folkelig modstand til, for at kloden og deres beboere bliver hørt.