Fiskekvoter
Læsetid: 7 min.

Ballade om fordeling af kvoter til grønlandske fiskere viser, hvor sårbar Grønlands økonomi er

Grønlands regering har fra i år ændret på kvotesystemet for, hvor meget den enkelte grønlænder må fiske. Det øger riskoen for overfiskeri og vækker bekymring blandt fiskerne, fordi fisk udgør rygraden i Grønlands økonomi. Fiskerikommissionen advarer om kollaps og opfordrer til at begrænse antallet af kvoter
På grund af attraktive afsætningsmuligheder er alt for mange grønlændere de senere år gået ind i fiskeriet, og det er blevet til et politisk pres for at hæve kvoterne, siger Torben M. Andersen, der er mangeårig formand for Grønlands Økonomiske Råd. »Der er nogle af dem, der i dag fisker, som skal lave noget andet. Der er for mange fiskere og for mange små både.«

På grund af attraktive afsætningsmuligheder er alt for mange grønlændere de senere år gået ind i fiskeriet, og det er blevet til et politisk pres for at hæve kvoterne, siger Torben M. Andersen, der er mangeårig formand for Grønlands Økonomiske Råd. »Der er nogle af dem, der i dag fisker, som skal lave noget andet. Der er for mange fiskere og for mange små både.«

Tine Sletting

Udland
18. januar 2022

»Så er der ikke til at betale regningerne til december.«

Sådan siger Knud Markussen, der er fisker fra Ilulissat, til DR Nyheder i Grønland.

Årsagen til hans bekymring var, at den grønlandske regering, Naalakkersuisut, fra januar i år har ændret på tildelingen af kvoter til det kystnære fiskeri af blandt andet hellefisk i fangstområderne Diskobugten, Uummannaq og Upernavik.

Siden 2014 er kvoterne til det kystnære fiskeri blevet tildelt på månedsbasis for at undgå rovdrift på kvoterne, men fra i år har de grønlandske myndigheder frigivet alle kvoter til kystnært fiskeri allerede i januar. Det minder de grønlandske fiskere om tiden før 2014, hvor kvoterne ligeledes blev tildelt for ét år ad gangen med store problemer til følge.

»Jeg kan huske, da fiskeriet blev stoppet i juli, og vi ikke kunne fiske resten af året og derfor kom bagud med regningerne. Jeg havde håbet, at vi ikke skulle opleve det igen,« siger Knud Markussen til DR i Grønland.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

David Zennaro

Nu bliver jeg nysgerrig efter at høre, hvilke områder der mangler arbejdskraft.

Carl-Aage Skovaa

David Zennaro: Der mangles arbejdskraft i bl.a. byggebranchen, sundhedsvæsenet, fiskeindustrien og uddannelsessektoren.

Han hedder altså Aqqaluaq B. Egede med 3 a'er i alt, og så er han ikke minister for fangst, men Naalakkersuisoq for fiskeri og fangst. Ordene Naalakkersuisut (som bliver brugt rigtigt i artiklen) og naalakkersuisoq er indlemmet i danske lovtekster da Grønland fik Selvstyre i 2009.
https://naalakkersuisut.gl/da/Naalakkersuisut/Medlemmer-af-Naalakkersuisut