Danske soldater
Læsetid: 3 min.

Danmark dropper mission i Mali. Jeppe Kofod peger på mulig russisk indblanding

Regeringen har besluttet at trække de danske soldater hjem fra Mali efter en proces, som udenrigsminister Jeppe Kofod kalder »et beskidt spil«
Efter at Mali onsdag gentog, at de danske styrker ikke var velkomne, var der ikke grund til at udsætte beslutningen om tilbagetrækningen af de danske soldater. De vender nu tilbage til Danmark efter kun ti dage i det vestafrikanske land. 

Efter at Mali onsdag gentog, at de danske styrker ikke var velkomne, var der ikke grund til at udsætte beslutningen om tilbagetrækningen af de danske soldater. De vender nu tilbage til Danmark efter kun ti dage i det vestafrikanske land. 

Udland
28. januar 2022

Tres danske soldater fra Jægerkorpset nåede at få ti dage på jorden i det afrikanske land Mali, inden regeringen onsdag meddelte, at alle danske styrker øjeblikkeligt skal trækkes ud af landet igen.

Beslutningen om at trække styrkerne ud kom efter en turbulent uge med forhandlinger med Malis kupregering om den danske tilstedeværelse.

»Demokratiets spil er rykket ud i det åbne rum, og man kan undre sig over den måde, det er foregået på, hvor man ikke fra Malis side afventer svar fra Danmark, men kommer med en relativt aggressiv offentlig udmelding,« siger Signe Cold-Ravnkilde, der er seniorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS).

Processen afspejler den vrede, som Malis regering har over for især Frankrig, der leder missionen, forklarer seniorforskeren. I Mali ser man missionen som en krænkelse af landets suverænitet. Der har været et stort ønske om at så splid mellem landene i missionen, og det har så ramt Danmark.

Folketingets udenrigspolitiske nævn blev ved et møde torsdag orienteret om beslutningen. Efter mødet forklarede udenrigsminister Jeppe Kofod (S) ved et pressemøde, at Malis kupregering har forsøgt at så tvivl om en ’klar invitation’ fra Mali til Danmark.

»Det finder vi os ikke i. Derfor har vi også besluttet, at vi trækker vores soldater hjem,« sagde Jeppe Kofod ved pressemødet.

»De forsøger at skabe splid og fjerne opmærksomheden fra de problemer, de har ved blandt andet at rette opmærksomheden mod Danmark. Der er en opildning af befolkningen mod tilstedeværelsen af soldater i Mali.«

Udenrigsministeren pegede på, at Rusland potentielt kan have haft en finger med i spillet i forhold til at skabe uro og så splid om missionen.

»Der er ingen tvivl om, at der foregår et beskidt spil. Kupgeneralerne arbejder med Rusland og russiske lejesoldater, som er dernede. Derfor skal vi sammen med vores europæiske allierede se på, hvad der er det klogeste træk.«

Legitim mistanke

Seniorforsker Signe Cold-Ravnkilde forklarer, at der godt kan være indicier for en russisk indblanding, og at det er en helt legitim mistanke, udenrigsministeren rejser. Formålet med en sådan indblanding kan være at delegitimere særligt Frankrig i forhold til Mali.

»Men man skal ikke kun tilskrive det her russisk indblanding, for de antifranske følelser i Mali er reelle nok,« siger Signe Cold-Ravnkilde.

Det danske bidrag var udsendt til Task Force Takuba, som ti andre lande, herunder Frankrig, deltager i. Mali har to gange i denne uge erklæret, at de danske soldater ikke var velkomne. Udenrigsministeriet fastholder, at der foreligger en officiel invitation fra Mali. 15 europæiske lande har i en fælles erklæring bakket op om Danmarks udlægning.

I første omgang havde Danmark givet Mali en frist til søndag aften midnat til at bekræfte, at der foreligger en invitation, men efter at Mali onsdag gentog, at styrkerne ikke er velkomne, var der ikke grund til at udsætte beslutningen om tilbagetrækningen.

Imod antiterrormissionen

Enhedslistens forsvarsordfører Eva Flyvholm er glad for beslutningen om tilbagetrækningen.

»Det er helt rigtigt at trække sig ud. Men helt ærligt, det her kaos kunne have været undgået, hvis regeringen og de øvrige partier havde tænkt sig om fra starten af. Det blev vedtaget i Folketinget dagen efter, at der havde været militærkup,« siger Eva Flyvholm.

Danske soldater har i flere år ydet forskellige militære bidrag i Mali under ledelse af Frankrig. Kun Enhedslisten og Nye Borgerlige stemte imod den seneste beslutning om at deltage i antiterrormissionen i Mali.

Eva Flyvholm forklarer, at Enhedslisten fra start har været betænkelig ved, at Danmark skulle samarbejde med Malis regering på den måde, som der blev lagt op til med missionen i Mali, og at missionen var tilrettelagt i strid med alle erfaringer fra tidligere danske missioner, heriblandt Afghanistan-missionen, der brat blev afsluttet med Talebans magtovertagelse i 2021.

»Vi står sammen med sikkerhedsstyrker, som har mange flere civile liv på samvittigheden end terrorgrupperne har, der er et samarbejde med russiske lejesoldater, og det er en kupregering.«

Ud over de 60 jægersoldater har Danmark nogle stabsofficerer, et kirurghold og et støtteelement i Mali, i alt 105 personer. Kirurgholdet ankom den 12. januar, jægersoldaterne den 17. januar. Det er de styrker, der nu hurtigst muligt vil blive hentet ud af landet igen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Inger Pedersen

Når man spiser kirsebær med de store, risikerer man at få sten i øjnene...

Jamen HVOR naive kan danske politikere - ministre eller ej - dog være???

John Andersen, Peter Mikkelsen og Niels Makholm anbefalede denne kommentar
Peter Beck-Lauritzen

Der er et stort potentiale i Wagner-gruppen, nemlig alle de steder, hvor der er despoter!
De arbejder under de samme "konventioner", som den amerikansk hær, når den er udstationeret!
Retsforfølgning af begge, er ikke muligt!

John Andersen, Peter Mikkelsen og Elisabeth From anbefalede denne kommentar
Jan Fritsbøger

militarismen er et beskidt spil ingen tvivl om det, og militarismen lever af fjendebilleder og dæmonisering,
desværre er der en del mennesker som bakker op og puster til ilden, men det fatter de åbenbart ikke selv,
de tror de kæmper for en bedre verden, lige som USA bilder os ind at de gør.

Lars Løfgren, Birgitte Nielsen, John Andersen, Peter Mikkelsen, Nike Forsander Lorentsen, Carsten Munk, Hanne Utoft, Espen Bøgh og Anders Graae anbefalede denne kommentar
Bent Nørgaard

@Jan Fritsbøger. Fred i vor tid, 1938. Fresduen Putin, 2022. Er det den vej, at din verden skal gå? Ikke min!

Såvel overskriften som indledningen(DIIS) siger meget om artiklen og de holdninger der afsløres hertil fra de forskellige sider.

"Jeppe Kofod peger på mulig russisk indblanding", igen møder vi kommunistpsykosen, som vi har adopteret fra "høgene og corporate Amerika" i Amerikansk udenrigspolitik, - psykosen om vi altid er i fare for kommunistisk fremmarch i vore lande, og via vort medlemsskab i NATO hvor man også har adopteret samme synspunkter som leveregel.

"Demokratiets spil er rykket ud i det åbne rum, og man kan undre sig over den måde, det er foregået på, hvor man ikke fra Malis side afventer svar fra Danmark, men kommer med en relativt aggressiv offentlig udmelding".

Sikke en svada vi her får fra DIIS der helst af alt skulle være upolitisk, og - endelig hvis noget neutral for en dansk opfattelse, - men også samtidig en opfattelse der ikke indeholder den skjulte koloniherretale til "de sorte bæster"(undskyld udtrykket, som skal forstås i slavehandlersproget fra den tid som koloniherrer).

Vi har ikke noget som helst at gøre i Mali - ud over nødhjælp og hjælp til udvikling i rolige tider, - hvem der regerer er ikke op til os i vest at afgøre, og heller ikke i Øst.

Igennem århundrede har vi i europa selv ført brutale krige på forskelligt grundlag, og det afspejler sig i dag som den inddeling af landene i Europa som vi ser i dag, - og sådan må det også være for andre steder rundt om på kloden, - og sikkert for mange af disse krige -hvor forfærdelige de end måtte være, landenes egen sag uden indblanding udefra.

Må jeg her bringe i erindring et nyligt udsagn fra NATOi forbindelse med det vi oplever i dag omkring Ukraine; "det er op til ethvert land selv at bestemme hvem de vil tilslutte sig i alliance med"!!

Er Rusland og Wagner-gruppen så indblandet - muligvis, - men det er Amerika vel også, men lige nu er der så andre der har overtaget, - er der så nogen der er mere berettiget til at blande sig end andre?

Amerika har også haft deres grupper indblandet i andre landes affærer - Irak, "Black-water" - vilde cowboys der skød vildt omkring sig som var det er skydetelt på bakken, og det gør det jo ikke bedre.

Om det er deres eller vores korrupte ledere der ender i præsidentpaladset er vel egentlig ligegyldigt, - det er stadig folket der ender som "sorteper", uden demokrati!

Det så vi i Vietnam og senest i Irak og Afghanistan.

Den store forskel ligger i hensigten som skal udbasuneres til egne borgere i vesten, - "vi er de gode og de andre er de onde", og her især ordet kommunisme flittigt brugt, fra den ekstreme højrefløj, - det til trods for Europa næsten er kommunistfrit politisk fordi kun et lille mindretal stadig tror på kommunismen, - men det vægter ikke "over there hvor storebror bor, hos de ekstreme kommunisthadere, der ingen nuancer ser"

uffe hellum, Mikael Velschow-Rasmussen, Birgitte Nielsen, erik pedersen, Peter Mikkelsen, Nike Forsander Lorentsen, Anders Graae og Jan Fritsbøger anbefalede denne kommentar
Jan Fritsbøger

er du dum Bent ? for hvor i noget som helst jeg har skrevet finder du belæg for dit opgylp ?
og måske husker jeg forkert men "fred i vor tid" er det ikke noget man talte højtideligt om efter 2 verdenskrigs afslutning ? men uanset så er fred nu engang en langt bedre ide end krig.