Ny rapport
Læsetid: 7 min.

Det var ikke de fattige og dumme fra det mest konservative USA, der stormede Kongressen

I en ny, omfattende rapport tegnes et statistisk portræt af de mennesker, der angreb Kongressen sidste år, og de godt 21 millioner amerikanere, som opfatter voldelig kamp mod regeringen som legitim modstand. Og de minder forbavsende meget om almindelige amerikanere
En ny rapport viser, at de amerikanere, som er sigtet for at have stormet Kongressen den 6. januar 2021, ikke var de QAnon-galninge i bar mave og pelshue og voldsparate veteraner, som der blev taget mange fotos af.

En ny rapport viser, at de amerikanere, som er sigtet for at have stormet Kongressen den 6. januar 2021, ikke var de QAnon-galninge i bar mave og pelshue og voldsparate veteraner, som der blev taget mange fotos af.

Kent Nishimura/Getty Images

Udland
14. januar 2022

Den 6. januar sidste år stormede cirka 2.000 mennesker Kongressen i Washington. Trængte igennem afspærringer, angreb politiet og smadrede sig gennem demokratiets hellige haller. Midt i virvaret lignede de vilde, og i dagene efter blev den ængstelige offentlighed da også præsenteret for et bizart persongalleri, som pegede i den retning.

Galninge som QAnon-shamanen i bar mave og pelshue, voldsparate veteraner som Larry Rendall Brock Jr., der løb rundt med plastikstrips i hånden på jagt efter den demokratiske politiker Nancy Pelosi, og arrige mænd med skudsikker vest og forbindelser til højreradikale militser med sælsomt gruopvækkende navne som Oath Keepers.

Øjensynligt bekræftede det blot fornemmelsen af at have været vidne til et tossernes teater, en lille, spraglet hær af outrerede udskud.

Sådan var det bare ikke. Sandheden er mere skræmmende. Forskere ved The University of Chicago har kigget nærmere på samtlige 716 sigtede i sagen og tegner i en omfattende rapport, som er udgivet i forbindelse med etåret for stormløbet mod Kongressen, et overraskende billede af uromagerne.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Dorte Sørensen

Er det ikke ved folkeoplysning og en udvidet undervisning i demokrati osv, der skal til. Lærer folk at de skal orienterer sig i flere medier osv...........

Dorte Sørensen

PS: "pæne kontorjob som revisorer, " - skal det forstås som at andre kontorjob ikke er pæne? I min ungdom sås en lærerplads på et kontor og i en butik næsten bedre end en lærerplads i et håndværkerfag. Men sådan er der så meget.

Mogens Holme, Jes Thomsen, Inge Lehmann og David Zennaro anbefalede denne kommentar
erik pedersen

Man behøver jo ikke være dum fordi man er fattig.

De der har mest, har mest at miste og kæmper for at undgå at dele . Det er heller ikke nødvendigvis dumhed; blot social ignorance . ?

Mvh Hanne Pedersen

Henriette Bøhne, Inge Lehmann, Martin Mortensen, Steffen Gliese og johnny volke anbefalede denne kommentar
Jesper Frimann Ljungberg

De her strømninger er også i Danmark....
// Jesper

Peter Andersen, Henriette Bøhne, Inge Lehmann, Inger Pedersen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

Den "almindelige amerikanere" , er langt dårligere uddannet, end den almindelige dansker. Derfor er grobunden for konspirationsteorier lange bedre i USA end i Danmark.

Det samme kan siges om rigtig mange andre lande, hvor disse "frihedskæmpere" tramper rundt i gaderne, for at kvæle demokratiet og påtvinge os andre deres verdensbillede.

Jan Damskier, Peter Krogh, Inge Lehmann og Ron Levy anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Mon ikke aldersgruppen også betyder en hel del? Det er jo konkret, at årgangene bliver mindre i den vestlige verden efter 1964, hvilket er det, der frygtes på især de europæiske arbejdsmarkeder i fremtiden.
Problemet består jo tydeligvis i USA i en indgroet separatisme, hvor etnicitet betyder alt for meget i et land, hvor der ikke burde være - og næppe heller er - de store kulturelle forskelle mellem indvandrer i første til xte generation, med små marginale forskydninger.
Det interessante er her, hvordan man altid prøver at fremstille sine fordomme som objektivt begrundede - vi vil have svært ved at forstå, hvorfor det skulle være et problem for hvide amerikanere, at andre hvide amerikanere fra Latinamerika kommer i flertal, som demografien vist tilsiger. I bund og grund er det, den er gal med her, derfor en klassekamp forklædt som racisme, ligesom her: man forestiller sig en kamp om ressourcer, som imidlertid har en anden grobund: at kapitalismen forfordeler sociale grupper efter jungleloven.

Jørn-Erik Rasmussen

"Det var ikke de fattige og dumme ....."
Ok - det var måske ikke de fattige - men det var nok "de dumme"

Måske er det klassikeren om uddannelse uden dannelse?

Mogens Holme, Kim Houmøller, Carsten Munk, Henriette Bøhne, Inge Lehmann, Rolf Andersen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Jens Thaarup Nyberg

“ »Det Demokratiske Parti forsøger at erstatte de nuværende vælgere med nye mennesker, med mere lydige vælgere fra den tredje verden,« “

Det ligner lidt vores fagbevægelses klage over erhvervslivets ønske om arbejdskraft.

Ganske almindelige mennesker …
Fascismen i Italien og nazismen i Tyskland var også massebevægelser. Befolket af ganske almindelige mennesker. Ganske almindelige mennesker kan sagtens være antidemokrater.

Magnus Fischer, Mogens Holme, Ruth Sørensen, Marianne Jespersen, Lillian Larsen, Jørgen Larsen, Kim Houmøller, Eva Schwanenflügel, Inger Pedersen, Anders Reinholdt, Inge Lehmann, Jørn-Erik Rasmussen, Steffen Gliese, Jesper Sano Højdal og erik pedersen anbefalede denne kommentar
Morten Bøttzauw

Det er tydeligt at republikanerne har læst vælgerundersøgelser der viser at vælgere uden Highschool uddannelse i højere grad stemmer på dem.
Det får dem (Republikanerne) til at gøre det dyrt og svært at få en uddannelse i USA og derfor får de selv flere vælgere.
For et stykke tid siden tilbød nogle store hightech virksomheder i nordvest USA at betale en extra skat hvis den blev brugt på at undervise i matematik og andre naturvidenskabelige emner. De havde nemlig brug for kvalificerede medarbejdere. Denne frivillige skat blev afvist af Republikanerne !! De ønsker tydeligvis en uoplyst vælgerbefolkning.
Venlig hilsen
Morten B.

Lillian Larsen, Inger Pedersen, Kim Houmøller, Eva Schwanenflügel, Inge Lehmann, Sven Elming og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese
Jens Thaarup Nyberg, Eva Schwanenflügel og Morten Bøttzauw anbefalede denne kommentar
Marius Bredsdorff

"De ligner mere et repræsentativt udsnit af amerikanerne"

Ikke rigtig repræsentativt, vel? For at det skulle ligne et mere repræsentativt udvalg af amerikanerne, skulle der eksempelvis have været en del flere kvinder og minoritetspersoner iblandt, end der faktisk var.
Hvad det var, var et repræsentativt udsnit af *konservative* amerikanere.

Mogens Holme, Ruth Sørensen, Lillian Larsen, Steffen Gliese, Inger Pedersen, Søren Dahl og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Thomas Tanghus

Jeg læste en tilsvarende analyse med samme konklusion en gang i sommer, så "et overraskende billede af uromagerne." er det vel næppe.
Kan desværre ikke huske, hvor jeg læste det.