Baggrund
Læsetid: 8 min.

Kasakhstans blodige revolte har været længe undervejs

Massedemonstrationerne i det centralasiatiske land blev udløst af prisstigninger, der trådte i kraft ved nytår, men de var kun den sidste gnist. Den folkelige vrede over et autoritært styre, der ses som gennemkorrupt, har ulmet i årevis
Videoer fra Almaty, der er Kasakhstans største by og kommercielle hovedstad, har vist bevæbnede soldater rykke frem til fods, mens de affyrede chok- og tåregasgranater og skød med skarpt på demonstranter. Her har soldater taget opstilling på byens centrale plads.

Videoer fra Almaty, der er Kasakhstans største by og kommercielle hovedstad, har vist bevæbnede soldater rykke frem til fods, mens de affyrede chok- og tåregasgranater og skød med skarpt på demonstranter. Her har soldater taget opstilling på byens centrale plads.

Mariya Gordeyeva

Udland
7. januar 2022

Siden nytårsskiftet har Kasakhstan oplevet de værste uroligheder i sin korte historie.

Det centralasiatiske land, der først blev til en selvstændig nation ved Sovjetunionens sammenbrud for 30 år siden, er kastet ud i et voldskaos efter flere dages landsomspændende optøjer. Landets ledelse har indkaldt militærhjælp fra Rusland og andre allierede lande for at slå massedemonstrationerne ned. 

»Dusinvis af angribere« blev »elimineret« af sikkerhedsstyrkerne, da de forsøgte at storme regeringsbygninger og politistationer, udtalte Saltanat Azirbek, polititalskvinde i Almaty, Kasakhstans største by og kommercielle hovedstad, torsdag til flere nyhedsbureauer om de seneste blodige uroligheder, der kulminerede natten til torsdag.

Allerede tirsdag var mindst 12 politifolk og nationalgardister fra de kasakhiske sikkerhedsstyrker meldt omkommet under nedkæmpelsen af demonstrationerne. Nyhedsbureauet AP oplyser, at ifølge lokale myndigheder blev en dræbt politisoldat fundet med afskåret hoved.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Bent Nørgaard

Så er der sat kaffe og kage over. Først står Rusland med 100000 mand og panzer ved grænsen til Ukraine. Så, ud af den blå luft er er Rusland rykket ind i Kasakhstan for at hjælpe landet, mod befolkningen, som åbenbart er blevet for svær for den udemokratiske leder at styre.

Tommy Clausen

Tænk at folket ikke vil finde sig i de korrupte diktatorer, det er før dåligt! Stakkers
Putkin , Ergodan, Sissi, samt de arabiske, asiatiske, afrikanske bødler. Samt ikke minst den syge ex- prisedent fra Amerika.

Prisstigninger er betegnet som årsagen til opstanden, men læg så mærke til pressen lige tilføjer, prisstigninger var den sidste "gnist". På den måde kan pressen jo fortælle historien som de lyster.

@Bent Nørgaard.
Ifølge dem selv, skyldes optøjeret bevæbnet militante grupper.
Lidt interessant du så oversætter "militante grupper" til "landets befolkning" !
(fortæller meget om dine personlige synspunkter)

Thomas Bindesbøll

niels valla,

Vil anbefale dig at læse dette:

"Kazakhstan: Widespread violation of basic rights spurred unprecedented protests - Amnesty International" https://www.amnesty.org/en/latest/news/2022/01/repression-kazakhstan-bas...

@Thomas Bindesbøll.

Jeg har læst det.

Amnesty kan være en nyttig instans. Men glem ikke de stadig kun er et "synspunkt" med egen dagsorden, og med kilder som er part og involveret.

PS.
Hvis virkelig vi gerne vil være rets-samfund bør vi altid høre og prøve at forstå begge parter i en konflikt ellers ender "folkedomstolen" altid tage parti for dem som ligner os selv mest.