Baggrund
Læsetid: 8 min.

Kina har nydt godt af globaliseringen, men kan nu være med til at underminere den

Globaliseringen har været en kæmpe gevinst for Kina, og landets kommunistiske ledere fremstiller sig som globaliseringsbegejstrede – men landet er samtidig ved at miste tiltroen til globaliseringen og vender sig mere indad i et forsvar mod stadigt større pres fra USA og Europa. Det kan sende globaliseringen til tælling, lyder en tese. Men virksomheder og investorer vil noget andet
Pandemien har har givet næring til bekymring for den fortsatte globalisering, men den ikke fået virksomheder til at forlade Kina i massevis eller sat gang i en egentlig afvikling af globaliseringen.

Pandemien har har givet næring til bekymring for den fortsatte globalisering, men den ikke fået virksomheder til at forlade Kina i massevis eller sat gang i en egentlig afvikling af globaliseringen.

Roman Pilipey

Udland
8. januar 2022

En kommunist, der giver sin absolutte støtte til frihandel og den liberale økonomiske verdensorden. Ja, som ligefrem hyldes som noget nær globaliseringens frelser. Det var scenariet, da Kinas præsident, Xi Jinping, i 2017-versionen af World Economic Forum gik på scenen foran publikum i den schweiziske alpeby Davos.

Hvis man lukker sine grænser med protektionistiske tiltag, sagde partichefen, »så er det ligesom at låse sig selv inde i et mørkt rum. Man vil måske kunne holde vind og regn ude, men så kommer der heller intet lys eller luft ind«.

Hans ord var som balsam for sjælen for den globale magtelite, der med nervøsitet kunne se en stadigt voksende skepsis i vestlige lande over for globaliseringens dyder.

Især efter finanskrisen i 2008-2009 er nekrologen over globaliseringen forsøgt skrevet flere gange. Økonomisk krise, en sløv verdenshandel, Trumps handelskrig og økonomisk nationalisme havde fået mismodet til at brede sig, og siden har coronapandemien med dens lukkede grænser sendt globaliseringen til tælling.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

USA's demokrati synes ikke at være særlig solidt, og Kina's samfundsorden har vi vist ikke rigtig noget klart og upartisk billede af.
Men de klarer sig jo godt, de kinesere - med deres ældgamle kulturbaggrund.
Hvordan er det at leve i Kina, sammenlignet med at leve i Danmark - og i USA?
Jeg ved det ikke, men ville gerne vide det.

Peter Beck-Lauritzen

Holder Xi ikke netop vind og regn ude (udenlandske virksomheder fra det kinesiske marked) og sidder tilbage i et mørkt rum uden lys og luft (udenlandske virksomheder vil ikke dele deres viden og teknologi med kineserne)?
Xi kan tilbyde billige produktionsfaciliteter og det var vestens virksomheder tiltrukket af, men afsætningsmuligheden på det kinesiske marked udeblev!