Coronavirus
Læsetid: 10 min.

Er Kinas coronastrategi ved at slå fejl? Landet er nu sårbar over for »sindssvagt hurtig smittespredning«

Et lavt antal coronadødsfald ses i Kina som en sejr for det autokratiske system. Men omikronvarianten er nu kommet til Kina og truer med at nedbryde Beijings kompromisløse nulsmittestrategi, og efterlade kineserne uden naturlig immunitet og med ubrugelige kinesiske vacciner. Kommunistpartiet tør ikke ændre strategi af frygt for, at landets leder kan tabe ansigt – og fordi Vinter-OL står for døren
I Kina tager de fortsat ingen chancer, og målet er at eliminere coronavirussen fuldstændigt. Her er gadefrisør i Beijing, der tager alle forholdsregler.

I Kina tager de fortsat ingen chancer, og målet er at eliminere coronavirussen fuldstændigt. Her er gadefrisør i Beijing, der tager alle forholdsregler.

Roman Pilipey

Udland
11. januar 2022

Lad os først kigge på et par nylige snapshots af Kinas nultolerancestrategi over for COVID-19.

I oktober var et højhastighedstog på vej fra Shanghai til Beijing, men bremserne blev hakket i halvvejs, og alle 211 passagerer blev tvunget til at forlade toget og gå i hotelkarantæne. Det havde nemlig vist sig, at en fra togpersonalet dagen forinden havde befundet sig på samme tog som en person, der senere testede positiv for corona.

I november blev Shanghai Disneyland lukket ned, og næsten 34.000 besøgende skulle alle testes på stedet, inden de fik lov til at tage hjem, da en gæst dagen før viste sig at være smittet.

Den 23. december blev samtlige 13 millioner indbyggere i byen Xi’an tvunget i karantæne, efter der var registreret 150 smittede. Næsten tre uger senere sidder befolkningen fortsat indespærret i deres hjem, en del er stadig mere desperate på grund af mangel på mad og medicin.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

jens christian jacobsen

Hvis Gøttske havde læst engelsksprogede kinesiske medier, ville han have kunnet læse, at den kinesiske nultolerence skal ses på baggrund af omverdens mere tilfældige og mange gange lempfældige tilgang til Covid-bekæmpelse, hvor nedlukninger og oplukninger kombineret med ud- og tilbagerulninger af teststrategier baseret på frivillighed har været normen. Det har bl.a. betydet, at der hele tiden har været pools af modtagelige befolkningsgrupper rundt om i verden, hvor Covid-varianter har kunnet udvikle sig. Derfor har Kina skønnet, at indtil omverden har udviklet såkaldt naturlig immunitet kombineret med vaccinationsimmunitet, vil Kina ikke lukke op for omverden. Så det er faktisk omverdens strategier, der har tvunget Kina til at fastholde den strikte nultolerence.
Og så lige en oplysning til Gøttske, der kan sætte kritikken af de kinesiske vacciner i perspektiv: SSI oplyser at Pfizer har en effekt overfor omikronvarianten, der ligger på et interval mellem 23.5 og 73.7%, mens Modernas effekt ligger i intervallet -69.9 til 76.4%. Heller ikke imponerende.

Birgitte Nielsen, Torben K L Jensen, Vibeke Worm, ingemaje lange, Anne-Marie Krogsbøll og John Andersen anbefalede denne kommentar
Michael Hullevad

Kejser Xi kan ikke tåle at tabe ansigt! Man kan få adgang til bedre vacciner end de "hjemmelavede", men her gælder det også om at bevare troen på den store leder.
Det vil nok ende med en forsyningskrise der er langt værre end det vi har oplevet ind til nu. Stalinisme uden Stalin, godt de har Xi!

Jes Balle Hansen , Kim Houmøller og Gert Romme anbefalede denne kommentar
Arne Albatros Olsen

Kina under CCP's ledelse er bare på lidt længere sigt en total tabersag.

CCP's selvopfattelse som fuldent og perfekt i enhver henseende, og alle deres kontrolpsykotiske tiltag for at opretholde denne illusion med vold , magt og digital overvågning er så kontraproduktiv, som den kan være.

De er allerede ved at fare vild i alle deres løgne, og i den kommende tid kan en større økonomisk krise udspille sig for fuld kraft.

Ejendomsmarkedet er ved at falde sammen, og ingen kender de nøjagtige tal for de store gældsposter , som skal indfris her, men som ikke bliver det, for
bare at tage et eksempel.

Strategien for at inddæmme omicron er ligeledes helt håbløs og utidssvarende.

I mine øjne har de for længst tabt ansigt.

Om Omikron overvinder Kina, om Kina lykkes med at fremstille en egnet vaccine til en ny effektiv massevaccination og om de nye lægemidler til Omikron-syge i tilstrækkelig grad tager brodden af denne pandemi - det er altsammen - foreløbig - helt uafklaret.

Omikron er så relativt ufarlig, så det går nok.

For ellers må Vesten donere vacciner, iøvrigt til gavn for international afspænding og globale økonomi.
Ja sandsynligt er det, at en gang international skadefryden sig, kan få slemme konsekvenser for de 2 nævnte forhold.
Jeg synes DK skal stille sig forrest for at donere eller udleje licenserne til Kina !