Interview
Læsetid: 11 min.

Laleh Khalili: Sandheden om vor tids kapitalisme skjules i havnene og på havene

Hele verden hørte i begyndelsen af pandemien om de rige turister, der blev smittet og ikke kunne forlade deres cruiseskibe. Men vi hørte ikke så meget om de arbejdere på skibene, der blev tvunget til at sejle rundt i to år uden at se deres familie eller få løn for det, fortæller den iransk-amerikanske forfatter Laleh Khalili, som har undersøgt den maritime kapitalisme

Jesse Jacob

Udland
22. januar 2022

Der er to havne i den sydfranske by Marseille. Den ene er synlig og åben for alle, som kommer til byen og går på opdagelse. Den anden ligger langt uden for byen og er usynlig for alle andre end dem, som har arbejde der.

Den ene er den historiske havn, der engang var beskidt, kaotisk og farlig om natten, men som i dag er forvandlet til et dejligt område med mondæne hoteller, attraktive restauranter og et lille marked, hvor man kan købe de fisk, som små fiskekuttere kommer ind med hver morgen. Der er forlystelser, små cruiseskibe og hyggelige gammeldags færger, som sejler turister til Korsika og Nordafrika fra havnen midt i Marseille. 

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Steffen Gliese

Og det er jo her, kapitalismen fejler fuldkommen! Tiden er løbet fra den, for der er intet, der forhindrer os i at skabe ordentlige arbejdsforhold i havnene, ligesom der heller ikke er nogen reel mangel på forbrugsgoder, som gør en gammeldags hierarkisk fordeling nødvendig.
Problemet er, at det er denne hierarkiske fordeling, der overhovedet gør en masse produktion og distribution attraktiv: det at kunne skille sig ud i kraft af formue.
Hvor mange af denne verdens sjældne og eksotiske varer ville ikke ophøre med at blive produceret, hvis det var noget, vi bestemte demokratisk?! Simpelthen, fordi deres tillokkelse forsvinder i det øjeblik, hvor de skal stå for sig selv, uden særskilt status - og måske oven i købet være lidt perverse i deres fremstillingsmetoder.

nils valla, Kurt Nielsen, Klaus Lundahl Engelholt, Peter Beck-Lauritzen, Lise Lotte Rahbek, johnny volke, Susanne Kaspersen og Carsten Munk anbefalede denne kommentar
Lise Lotte Rahbek

Tak for at rette opmærksomheden på denne problematik.

Christian Mondrup, ingemaje lange, Torben Skov, Karin Gottenborg, Klaus Lundahl Engelholt og Peter Beck-Lauritzen anbefalede denne kommentar

Interessant vinkel på et alvorligt problem, men der mangler en del faktacheck. Jeg er bange for at journalistens manglende faglige viden, desuden har ført til fejloversættelser.
Det er synd, da det er et emne der fortjener en ordentlig behandling og netop en langsom samtale.

Langsom samtale er vist ikke lige Laleh Khalili. Hun har meget at øse af, og kort tid at øse i.

Må jeg anbefale en film der engang blev vist på DR2. Det er fortællingen om, at havene og det marine miljø betaler dyrt for at vi kan købe billigt.

"Freightened- the real price of shipping" :

https://youtu.be/kMOnooJ1Ydc

Beklager det link ikke viser filmen i fullscreen. Den findes vist ikke nogen steder. Her er traileren: https://vimeo.com/162357846