Ungarn
Læsetid: 5 min.

Orban håbede på en nem udfordrer. Nu gør oppositionen fælles front med en outsiderkandidat fra højre

Seks oppositionspartier peger nu på en fælles modkandidat til Ungarns mangeårige illiberale premierminister: Péter Márki-Zay er konservativ og kristen, og værdipolitisk gør det ham til en ubekvem modkandidat for regeringspartiet
I den kommunistiske tid var Orbán stadig med i den kommunistiske ungdomsbevægelse, mens jeg gik i kirke hver søndag, siger Péter Márki-Zay.

I den kommunistiske tid var Orbán stadig med i den kommunistiske ungdomsbevægelse, mens jeg gik i kirke hver søndag, siger Péter Márki-Zay.

Marton Monus

Udland
4. januar 2022

Ungarns nye oppositionsleder, Péter Márki-Zay, var kort før nytår på besøg i Bruxelles og benyttede lejligheden til god politisk reklame:

Han lod sig fotografere i den gade, hvor et europaparlamentsmedlem fra Viktor Orbáns regeringsparti, for et år siden flygtede fra en politirazzia mod et ’bøsseorgie’, der stred imod de belgiske nedlukningsrestriktioner. Fidesz-politikeren havde taget flugten via et kloakrør.

Den flygtende politiker, som siden måtte gå af i vanære, havde ellers været chefarkitekt for den tilføjelse til Ungarns forfatning, der definerer ægteskabet som en heteroseksuel institution.

Ideen med Márki-Zays fotosession var oplagt: Her kunne Orbáns nye rival på en gang udstille regeringspartiets hykleri og samtidig understrege sin mere frisindede holdning til LGBT+-rettigheder, som han fint formår at forene med sit i øvrigt borgerlige livssyn.

Med markeringer som denne har Márki-Zay totalt overrumplet Fidesz, som ikke havde forventet, at det kommende forårs ungarske parlamentsvalg ville byde på modstand fra den kant.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

kjeld hougaard

Jeg kan intet om Ungarns politik. Har jeg forstået det rigtigt: Seks oppositions partier gå til valg på seks forskellige bud på hvad der er den bedste samfundsudvikling = betydelig fragmentering af holdninger. De skal danne en seks-parti regering, hvor alle skal se en del af deres politik blive til virkelighed. Regeringen skal ledes af en ”neutral” højreorienteret religiøs leder? Lyder det det lovende?

"Márki-Zay Péter, som han oprindeligt hedder"

Gert, hvis du fastholder den ungarske navnerækkefølge, bør du jo også kalde Viktor Orbán for Orbán Viktor (i øvrigt med k og ikke med c).

Det der med at gøre noget for - eller "indtænke" - ungarere uden for Ungarns grænse er ikke noget Orbán har fundet på. Jeg har mødt ungarere, der betegnede sig selv som rumænere af nationalitet, men ungarske af oprindelse og sind. Det skyldes ikke Orbán Viktor.
Jeg vil tro, at det er samme problematik, som at sydtirolere ikke i deres egne øjne er italienere.

"Regeringen skal ledes af en ”neutral” højreorienteret religiøs leder? Lyder det det lovende?"

Kjeld, jeg vil tro, at det mest lovende er at fratage Orbán magten og føre Ungarn tilbage til resten af EU, og det lyder i sig selv lovende.