Valg i Portugal
Læsetid: 6 min.

Portugals socialdemokratiske stjerne risikerer at miste magten. Det kan blive højrepopulisternes chance

Portugals premierminister António Costa er blevet set som en stjerne blandt Europas socialdemokrater, men kort før søndagens parlamentsvalg har hans parti sat føringen over styr. Det åbner for, at højrepopulister kan få indflydelse et af de få steder i Europa, hvor de indtil nu kun har været et randfænomen
Indtil for ganske nyligt har Portugals premierminister António Costa som leder af partiet PS, et af de mest succesfulde centrum-venstre-partier i Europa de senere år, nydt en popularitet, som socialdemokratiske ledere andre steder på kontinentet ellers kun har kunnet drømme om.

Indtil for ganske nyligt har Portugals premierminister António Costa som leder af partiet PS, et af de mest succesfulde centrum-venstre-partier i Europa de senere år, nydt en popularitet, som socialdemokratiske ledere andre steder på kontinentet ellers kun har kunnet drømme om.

Patricia de Melo Moreira

Udland
28. januar 2022
LYT ARTIKLEN
Vil du lytte til artiklen?
Prøv Information gratis i en måned og få fuld digital adgang
Kan du lide at lytte? Find vores seneste lydartikler her

I disciplinen vaccineudrulning er Portugal europamester og helt oppe i toppen på verdensplan. Omtrent 90 procent af landets ti millioner indbyggere er vaccineret mod COVID-19.

Og i et forsøg på at sikre portugiserne en sund balance mellem arbejde og fritid, nu hvor så mange er begyndt at arbejde hjemmefra under coronanedlukningerne, har regeringen i november fået vedtaget en ny lov, der gør det ulovligt for arbejdsgivere at kontakte ansatte uden for arbejdstiden. Der vanker simpelthen en bøde, hvis der så meget som lander en e-mail i indbakken på den forkerte side af fyraften.

Portugal kandiderer til at være et foregangsland, når det kommer til at værne om befolkningens helbred i en coronatid – både det fysiske og det mentale. Og den socialdemokratiske premierminister António Costa er under pandemien blevet rost for stærk handlekraft.

Som leder af partiet PS, et af de mest succesfulde centrum-venstre-partier i Europa de senere år, har Costa nydt en popularitet, som socialdemokratiske ledere andre steder på kontinentet ellers kun har kunnet drømme om.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her