Kommentar
Læsetid: 4 min.

Professor i politisk økonomi: Genopfind priskontrol som våben mod inflation

For at undgå stærk inflation efter Anden Verdenskrig anbefalede førende amerikanske økonomer strategisk priskontrol – i pandemiens, nedlukningernes og de brudte forsyningskæders tid er deres overvejelser igen blevet relevante
Pandemien og nedlukningen har ført til flaskehalse – her i et supermarked i Springfield i Virginia, USA. For at undgå at inflationen stikker af, bør man indfører priskontrol på udvalgte varer.

Pandemien og nedlukningen har ført til flaskehalse – her i et supermarked i Springfield i Virginia, USA. For at undgå at inflationen stikker af, bør man indfører priskontrol på udvalgte varer.

Alex Wong

Udland
21. januar 2022

Inflationen har nået sit højeste niveau i hele 40 år. Og flere centralbanker verden over lover nu at gribe ind med modtræk.

En vigtig kritisk faktor, der driver priserne i vejret, overses dog stadig: Profitraterne er eksploderet. I 2021 nåede de ikkefinansielle overskud i USA op på niveauer, hvor de ikke har befundet sig, siden tiden umiddelbart efter Anden Verdenskrig.

Det er ikke spor tilfældigt. Med krigens afslutning opstod der brat behov for at omstrukturere produktionen, og det førte til flaskehalse, ganske som dem, pandemien og nedlukningerne har forårsaget. Dengang som nu har virksomheder med stor markedsstyrke udnyttet forsyningsvanskelighederne som chance til at skrue priserne i vejret og skaffe sig ekstraordinære profitter.

Nu vil Federal Reserve (USA’s centralbank, red.) og andre centralbanker så stramme op, men at skære ned på monetær stimulans (opkøbsprogrammer, red.) kan ikke i sig selv bringe de velfungerende forsyningskæder tilbage.

Hvad vi i stedet har brug for, er seriøse drøftelser om strategisk priskontrol – fuldstændig som efter Anden Verdenskrig.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Claus Bødtcher-Hansen

20/jan/2022

Altså, nu skriver jeg noget vildt ...

Gud skabte Universet, Livet og Kærligheden :-) ...

Fanden blev rasende og skabte
Grådighed, Magtbegær og Grusomhed :-( ...

Men hvem fanden skabte Fanden ?

Med bekymret hilsen
Claus

Eva Schwanenflügel

@ Claus Bøtcher-Hansen

De der skabte Fanden profiterede af frygten.

Den tidlige kristenhed var fri, også kvinder prædikede (talte frit) og var profeter.
Det har dokumenter afsløret.

Claus Bødtcher-Hansen, Lillian Larsen og Peter Beck-Lauritzen anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

"Idéer der gik tabt: Kvinder og mænd var ret lige i den tidlige kristendom"
https://videnskab.dk/forskerzonen/kultur-samfund/ideer-der-gik-tabt-kvin...

Eva Schwanenflügel

Heraf følger,at Fanden eksisterer udelukkende som en menneskelig metafor over hvordan man ikke lever op til idealerne, og beskylder andre for éns egen uformåen.

Lillian Larsen, Claus Bødtcher-Hansen og Peter Beck-Lauritzen anbefalede denne kommentar
jens christian jacobsen

Der er flere værktøjer fra den ældre, nationaøkonomiske værktøjskasse.
Genindfør dytridsreguleringen, hvor Danmarks Statistik udregnede stigninger i pristallet ud fra index, og hver gang tallet steg 3 procentpoint, udløste det en dyrtidsportion. Det blev afskaffet officielt med den begrundelse, at det var som at hælde bezin på inflationsbålet: Højhere løn -> højere riser -> højere løn osv. Nok ikke hele sandheden...
Som andre har foreslået det i dette spor, beskat gevinster fra fortjenester fra nøglesektorer i samfundet, der ikke kan begrundes ved stigende råvarepriser, fx visse energiderivater, tjenesteydelser (banker) og luksusvarer (flyrejser, alkohol, tobak osv)
Andre beskatningsformer fx af SUVer, der mere og mere fylder op allevegne, skat på salg af jord og fast ejendom. Statens rolle er at omfordele, så de rigeste betaler mest, de fattigste mindst.
Endelig kunne fagforeningerne vågne af deres Tornerosesøvn og forsøge at blive til det de var engang nemlig kamporganisationer der forsvarer lønmodtageres interesser. Strejk.

Marianne Jespersen og Peter Beck-Lauritzen anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

@ Peter Olsen

Ja, overførselsindkomsterne burde sættes op, eller i det mindste reguleres efter stigningen i løn og priser.

Men det modsatte er en realitet.
Dagpengene, kontanthjælpen og førtidspensionen er fastfrosset i de kommende år.
Det samme er det, der før kaldtes integrationsydelsen, nu benævnt hjemrejseydelsen.

Det er hér, hunden ligger begravet i overført betydning, for når vi taler om 'udlændinge', (læs: muslimer) så er konsensus i Folketinget stor; et flertal vil kæmpe med næb og klør for at forhindre, at ydelserne til 'de fremmede' sættes op.
Og derfor må hjemmefødingene også lide.

Bare de dog kunne forstå det hang sådan sammen, dem der stemmer DF, NB, V, R, LA, S eller K, selvom de netop tilhører en af grupperne på overførselsindkomst.

Den udlændingepolitiske signalering er altid vigtigst.