Baggrund
Læsetid: 8 min.

Rivaliseringen mellem USA og Kina svækker WTO. Og det går ud over de små

Medlemskab af WTO gjorde Kina til en handelsmastodont, men rivaliseringen mellem USA og Kina har skabt en ny global virkelighed, hvor handel er blevet sikkerhedspolitik. Både i Beijing og Washington er tilliden til WTO i frit fald. Resultatet er mere fragmenterede handelsmønstre, hvor de store nemmere kan tryne de små
Kina er den suverænt største handelsnation i verden. Omkring 15 procent af al handel er kinesisk. Her er det en stålfabrik i det sydlige Kina.

Kina er den suverænt største handelsnation i verden. Omkring 15 procent af al handel er kinesisk. Her er det en stålfabrik i det sydlige Kina.

The New York Times

Udland
11. januar 2022

Hvert andet år er de største medlemslande i Verdenshandelsorganisationen, WTO, forpligtet til at stå skoleret i Genève. Det er en slags evaluering, hvor andre lande kan komme med indsigelser og kritik. Normalt er det lidt af en rutine.

Men da turen for et par måneder siden kom til Kina, tog den australske WTO-ambassadør, George Mina, ordet og kastede sig ud i en tirade af kritik rettet mod »politisk motiverede« kinesiske handelsangreb på Australien.

»Ved at underminere aftalte handelsregler underminerer Kina det multilaterale handelssystem, som alle WTO-medlemmer er afhængige af,« udtalte han.

Den australske opsang bundede i, at Kina det sidste halvandet års tid har indført restriktioner på en lang række australske eksportvarer som byg, kul, sukker, vin og oksekød. Kinesiske diplomater og talspersoner har ikke lagt skjul på, at det skyldes dyb utilfredshed med de politiske prioriteter i Australien.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her