Feature
Læsetid: 8 min.

I Sankt Petersborg tror man ikke på krig med Ukraine: »Her i Rusland har vi stadig hjerner«

Mens omverdenen frygter for en russisk invasion af Ukraine, undrer indbyggerne i det vestligtsindede Sankt Petersborg sig over Vestens aggressive fremfærd og deres egne politikeres stridslyst
Fem studerene fra Statsinstitut for Scenekunst stopper velvilligt op, da Information spørger dem ind til den russiske optrapning ved grænsen til Ukraine, på gaden i Sankt Petersborg.  

Fem studerene fra Statsinstitut for Scenekunst stopper velvilligt op, da Information spørger dem ind til den russiske optrapning ved grænsen til Ukraine, på gaden i Sankt Petersborg.  

Anders Rye Skjoldjensen

Udland
19. januar 2022

Mørket har sænket sig over Sankt Petersborgs gader, og store snefnug falder sporadisk ned over de forbipasserende. Opstandelseskirken også kendt som Blodskatedralen tårner sig op i mørket. Den er rejst på det sted, hvor tsar Alexander II af Rusland blev snigmyrdet af en nihilist i 1881.

Projektører oplyser kirkens ikoniske løgkupler, mens fem studerende fra det nærliggende Russiske Statsinstitut for Scenekunst spadserer hjemad og lader sig velvilligt stoppe af Information, der gerne vil vide, hvordan den almindelige russer ser på den russiske optrapning ved grænsen til Ukraine, efter en uges frugtesløse forhandlinger mellem Rusland, NATO og USA.

Risikoen for en konflikt er absolut ikke blevet mindre. Tværtimod har hackerangreb på Ukraine og amerikanske efterretninger om en planlagt såkaldt false flag-operation – en mission, der har til formål at skjule, hvem der reelt står bag, og som efterfølgende kan bruges som undskyldning for et angreb – i løbet af den forgangne uge gjort fremtidsudsigterne endnu mere uberegnelige.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Det er da et opmuntrende interview og viser med al tydelighed at det kun er kapitalen magthavere samt militær ,som ønsker konflikt. Desværre kan det gå galt med mindre almindelige mennesker siger nej.

Steen Piper, Søren Dahl, Peter Beck-Lauritzen, Per Dørup, uffe hellum, Mogens Holme, Alvin Jensen, Ole Olesen, Arne Albatros Olsen, Lars Løfgren, Steen K Petersen, Brian Nocis Jensen, Claus Nielsen, David Zennaro, Carsten Munk, Anders Graae, John Andersen, Karsten Nielsen, Nike Forsander Lorentsen, Jens Voldby Crumlin, Hanne Utoft, Jørgen Tryggestad og Kurt Nielsen anbefalede denne kommentar
Jørgen Tryggestad

Ja, lad endeligt alm. borgere i Rusland og Ukraine få plads i medierne. Jo flere, desto bedre.

Jeg har en stærk tro på at 55-årige Oksana Petrovna i Skt. Peterborg har meget ret når hun siger:

"Det hele handler om penge. Jeg har en lille bod og tjener selv få penge, men amerikanerne ønsker at tjene store penge på militær teknologi i Ukraine. Samtidig ønsker ukrainske politikere og businessmænd at modtage de amerikanske dollar".

"Follow the money." Dette gælder ikke mindst når det handler om krig og politiske konflikter. Og Ukraine - og Rusland - er som bekendt ekstremt korrupte lande. Og militære konflikter og krige er som bekendt ekstremt profitable scenarier for mange aktører indenfor den industrielle, finansielle og politiske elite.

https://en.wikipedia.org/wiki/Corruption_in_Ukraine

Søren Dahl, Peter Beck-Lauritzen, Karsten Nielsen, Daniel Santos, Mogens Holme, Alvin Jensen, Ole Olesen, Arne Albatros Olsen, Anders Graae, Steen K Petersen, lars pedersen, Hanne Utoft, Claus Nielsen, David Zennaro, Per Torbensen, Nike Forsander Lorentsen og Jens Voldby Crumlin anbefalede denne kommentar
Karsten Nielsen

En fin udtalelse af russeren: "Her i Rusland har vi stadig hjerner". Man kunne så tilføje: Her i vesten har vi kun NATO.

Steen Piper, Søren Dahl, Peter Beck-Lauritzen, Per Dørup, Jan Zirk, Alvin Jensen, Flemming Berger, Ole Olesen, Michael Gudnæs, Anders Graae, Lars Løfgren, Brian Nocis Jensen, Hanne Utoft og Jens Voldby Crumlin anbefalede denne kommentar
Jens Voldby Crumlin

Når vestlige leder snakker om kampen for vores værdier som begrundelse for at støtte Ukraine mod Rusland så må man igen, som i alle de andre konflikter vesten har blandet sig i, spørge hvordan støtte til ekstremt højreorienterede grupper som i sidste ende vender våbnene mod vesten kan være forenelige med vestlige værdier. https://solidaritet.dk/traener-cia-en-nazistisk-terrororganisation-i-ukr...

Anne Bruun, Peter Beck-Lauritzen, Per Dørup, Daniel Santos, Jan Zirk, Mogens Holme, Alvin Jensen, Steen K Petersen, Brian Nocis Jensen, Hanne Utoft, Jette Kjældgaard, Anders Graae, Nike Forsander Lorentsen, Karsten Nielsen og Jørgen Tryggestad anbefalede denne kommentar
Jørgen Tryggestad

Jens Voldby Crumlin: En meget interessant artikel som du linker til der...

Bl.a. dette afsnit i artiklen tyder på at den skal tages seriøst:
“En række fremtrædende medlemmer af højreradikale grupper i USA og Europa er begyndt aktivt at opsøge den ekstreme højrefløj i Ukraine, særligt inden for Nationalgarden og den tilknyttede milits, Azov-bataljonen“, som der står i en rapport fra 2020 fra det amerikanske militærakademi, West Point."
https://ctc.usma.edu/the-nexus-between-far-right-extremists-in-the-unite...

Som det også står i artiklen:
"Trods Bidens kamp mod højreradikal terror, har tre forskellige [USA-] regeringer – herunder hans egen – altså valgt at forsyne våben, træning og udstyr til den selvsamme højreradikale bevægelse, som inspirerer og oplærer de hjemlige nazister.

Peter Beck-Lauritzen, Per Dørup, Jan Zirk, Mogens Holme, Alvin Jensen, Ole Olesen, Steen K Petersen, Hanne Utoft, John Andersen, Jens Voldby Crumlin, Anders Graae, Nike Forsander Lorentsen og Karsten Nielsen anbefalede denne kommentar
Jens Mose Pedersen

Tænk hvis der kom rusiske soldater i Mexico eller Canada?

Anders Hüttel

Jeg glemmer ikke at warszawapagten havde tro kopier af danske byer i baltikum under den kolde krig. Her trænede spetsnaz og KGB side om side.
I Sankt Peterborg var der mere end 20 uddannelsessteder hvor man lærte dansk.

En spetsnaz enhed har to hovedopgaver: Fjendeopklaring og sabotage og undergravning (Især i åbningsfasen). Spetsnaz har to hovedgrene: hjemme efterretning og dem i udlandene. Udover likvideringsekperter, sprængning, kommunikation og sanitet er der altid en tolk i deres patruler som taler landenes sprog som de indfødte. Typisk vil de angribe energikilderne og kommunikationen samt likvidere eller fjerne "nøgle-personer". Hvis et land har masseødelæggelsesvåben vil de også være et mål.
Disse enheder er bedst egnede i forberedte aktioner: og de har haft år til at forberede det som måske folder sig ud.
Dette var en fortælling fra min egen fortid som nemt kunne blive fremtid.

Anders Hüttel

Jeg fik en bog med posten idag, fra en person jeg ikke kender. Den handler om forskelle mellem Islam og os. Jeg overvejede at smide den i brændeovnen.
Men det er nok også klogt at vide noget om!

Klaus Brusgaard

Ved konstant at hive i bjørnens næsehår sikres et vedvarende fjendebillede. Den oppiskede situation i Ukraine kunne meget let "hjælpe" europas befolkning til at forstå nødvendigheden af oprustning svarende til det der tidligere er krævet af den alierede part fra den anden side af dammen.

Steen Piper, Søren Dahl, Peter Beck-Lauritzen, Inger Pedersen, Mogens Holme, Alvin Jensen, Hanne Utoft og Karsten Nielsen anbefalede denne kommentar
Arne Albatros Olsen

Utroligt som medierne taler konflikten op, samtidig med at de selvfølgelig kalkulere med, at hvis den skulle komme i udbrud, så er det skam helt og holdent den anden parts skyld.

Jeg går udfra, at noget tilsvarende sker i de russiske medier.

Og eftersom "diplomatiet " på begge sider synes at være mere powerplay end diplomati, så kan alting ske, desværre.

Men jeg håber det virkelig ikke, fordi en konflikt i Ukraine vil være endnu en disruptions faktor i en virkelighed , som i forvejen kæmper med corona, inflation, og en mulig kommende finanskrise.

Søren Dahl, Ture Nilsson, Inger Pedersen, Mogens Holme, Alvin Jensen og David Zennaro anbefalede denne kommentar
Torben Lindegaard

Rusland har flyttet tropper ind i Belarus -
formålet er at afholde en fælles øvelse med belarussiske styrker.

Alexander Lukashenko har beklaget sig over, at Ukraine har flyttet
tropper op imod grænsen til Belarus - det er en provokation.

Rusland har tropper også i Transnistien, så Ukraine kan nu angribes
på 4 fronter på een gang.

I den situation kan man glæde sig over, at UK har forsynet Ukraine
med lette anti-tank våben med en rækkevidde på et par hundrede meter.

Det er dog for mig som ikke-militær kyndig at se som et selvmordsvåben.

Skytten skal vente indtil panserkolonnen er på skudhold - ca. 200 meters
afstand - og så affyre sit skud.

Den russiske tank T-14 Armata har en rækkevidde på 8 km !!

Hvis vi har våbensystemer her til lands, som kan bedre medvirke til
Ukraines forsvar, så skal våbnene sendes nu -
hvis vi ellers tør for russerne.

Peter Hansen, Bent Nørgaard og Niels Clausen anbefalede denne kommentar
Anders Thornvig Sørensen

@ Gert Romme 19. januar, 2022 - 10:11

De russiske krigsskibe er ved at være sejlet syd om England. Imidlertid har jeg ikke kunnet finde klare angivelser af deres bestemmelsessted. Sortehavet er kun en blandt flere muligheder. En anden er Det indiske Ocean, hvor Rusland afholder militærøvelser.

Det foregår temmelig åbenlyst og langsomt, så jeg tror mest på, at det er en aflednings- og forvirringsmanøvre, men der kan jo også være tale om en helt uskyldig udsendelse af krigsskibe, hvis angrebet udebliver.

Inger Pedersen

Lige nu får jeg - undskyld mig - associationer til DRs serie om ubegavede og særligt farlige med en behandlingsdom:

https://www.dr.dk/drtv/se/de-saerligt-farlige_-frihed_294426

Stort set alle på begge sider af hegnet er utrygge ved den anden parts mulige hensigter og er nødt til at sikre sig i hoved og røv!
Hegne sig inde inde med sikkerhedslåse, lade som man forstår Systemets regler - og bevæbne sig med alskens udstyr. Mentalt og/eller fysisk.
Som af ejerne betegnes som sikkerhed - af den anden part som enten provokation eller angreb...

Forståeligt.

Løsning på problemet?

Jeg aner det ikke.

Men tænker ærlig talt, det er RET problematisk, hvis Vesteuropas/Ruslands ageren kan give associationer til dømte, indespærrede udviklingshæmmede - farlige for freden...

Jørgen Mathiasen

Inden det hele forsvinder i larm, er det værd at notere, at Rusland endnu engang har erklæret, at det ingen planer har om at angribe Ukraine.
“I am confident that there is no risk of a large-scale war that could break out in Europe or somewhere else. We do not intend to take any aggressive steps,” Ryabkov said. “We have no intention of attacking, staging an offensive on or invading Ukraine.”

Godt at vide, ikke?

Det koster kassen at holde sådan en hær opretstående og operationel, så hvis Putin ikke vil bruge den til noget, så er det en meget dyr foranstaltning at holde i gang.

Husk også at krigen har været i gang i 8 år i mellem Ukraine og Rusland og det koster kassen for alle parter, så måske satser russerne på at "afslutte" krigen ved endeligt at "befri" hele Ukraine og alle ukrainerne, som jo, efter Putins udsagn jo bare er russere og derfor bør høre under moderlandet.

Jeg er sikker på at han for sådan en befrielse vil blive elsket og husket mange generationer frem af de nu forenede russere, og så får vi helt sikkert et stabilt Europa mange år frem på den konto eller noget.

Peter Beck-Lauritzen

Hvordan er det lige med begrebet " wage war"! Nogen fik en plads på bænken i Nürnberg for det! Hvem skal ned og sidde der?
Rusland er mere troværdig og sårbar, end de vestlige stater. Fordi, deres resourcer er mindre og deres økonomi/olighaker er dybt engageret i vesten, ligeså "guldet"/energileverancerne. Vesten er bundet op på "Carlylie"/det militære kompleks i USA, som vil tjene penge, mange penge=ligegyldighed overfor aftaler og mennskers ve og vel!
Håber EU, med den lange krigserfaring på egen jord, kan "gyde olie" på det krigeriske NATO!

Torben Lindegaard

@Peter Beck-Lauritzen 20. januar, 2022 - 21:10

"Håber EU, med den lange krigserfaring på egen jord, kan "gyde olie"
på det krigeriske NATO!"
citat fra læserbrev

Præmissen er helt skæv - og dit håb er helt til Månen.

Jeg er så eurofil, som de kommer; men EU kan slet ikke håndtere en så
kompleks situation. De 27 lande bliver aldrig enige om noget som helst.

Nato kan måske gøre en indsats, hvis USA tager Têten;
men heller ikke Nato vil sætte noget på spil for Ukraine
i form af f. ex. leverancer af militært udstyr -
indsats af tropper fra Nato-lande på ukrainsk område er allerede udelukket,
så det ved Putin godt.

F. ex Tyskland vil hellere have, at gasleverencerne fortsætter
uden ophold end f.ex. udelukke Rusland for Swift afregningssystemet ....
for slet ikke at lukke for gassen fra Rusland !!
Det kommer slet ikke på tale.

Peter Beck-Lauritzen

TL: vi ses på månen!
Enig i at EU ikke bliver enig. Uenig i, at USA vil vores bedste. De optræder altid, som en elefant i en glasbutik! Sanktioner mod gas og oligarker vil virke, den erkendelse kommer også til tyskerne. Annektion af Ukraine vil nok minde tyskerne om en gammel historie: da gik det godt med Rhinlandet, Sudetertyskerne, - du kender resten. Og det gik jo ikke. Ejheller for Putin.

Torben Lindegaard

@Peter Beck-Lauritzen 21. januar, 2022 - 08:54

Du laver lige en rask stråmand dér ....
jeg har aldrig sagt eller troet, at USA vil "vores" bedste.

USA og Biden administrationen vil det bedste for USA,
og hvis det ellers harmonerer med at støtte Ukraine imod Rusland,
så vil USA gøre det - ellers ikke.

Biden gav i sin pressekonference grønt lys for en behersket agression
fra Ruslands side .... det kunne nok gå an !!
og i øvrigt er Nato-landene uenige om det rette svar på en russisk agression,
fik han lige fortalt hele Verden incl. Putin

Man tror det er løgn, at en amerikansk præsident leger politisk kommentator
i et TV studie.

Carsten Troelsgaard

»Her i Rusland har vi stadig hjerner«

Vi bryster os ikke af at forstå russerne særlig godt, og måske af god grund.
At forstå andre mennesker kræver en indforstået kontekst.
Journalistikken i Rusland bliver mere og mere snæver og meningsdannelsen følger med, konformiteten bliver større.
Det kan godt være specielt for så stort et land som Rusland, at der simpelthen er meget stor forskel mellem folk, alene pga. de store afstande. Hvad vil det sige at være national "Russer" for to personer i hver ende?

Hvor jeg bor er der mange nuancer i den lokale dialekt, og jeg kan sætte kompasset ret præcist imod en persons oprindelse og et stykke hen ad vejen osse en implicit kontekst som jeg forstår andre med - og samtidig være blank på, hvordan forståelsen er den modsatte vej. Afhængig af humør kan der komme grin eller ballade ud af dét.

Man kan bogstavelig talt drikke sin hjerne væk. Vi kender historien og med Putin er der et nyt kapitel. Godt det. Omtanke kræver plads og rum og er en russisk national-karakter skat, så der er en slags dobbelt-tydning i artiklens titel, og pigens udsagn. Jeg tror ikke på forfatterens tolkning af udsagnet som et modstykke til, hvad vi er i vesten (uden hjerner).

Jelsins druktur skal repareres, og det er ikke færdig endnu. Et spørgsmål om ædruelighed. Og, spørgsmålet til sidst er så ... om hans egen plads på tronen osse var en fordrukken gave fra Jelsin.

Carsten Troelsgaard

Jeg skriver
"Vi kender historien" ... "Jelsins druktur skal repareres"
Jeg gør åbenbart ikke. Det var Khrusjitjof der 'forærede' Krim til Ukraine.

Torben Lindegaard

@Carsten Troelsgaard 22. januar, 2022 - 12:25

"Det var Khrusjitjof der ’forærede’ Krim til Ukraine."
citat fra læserbrev

.... og det var Jeltsin, der garanterede Ukraines grænser med
Budapest Aftalen i 1994 mod at få udleveret Ukraines atomvåben,

Putin løber fra begge aftaler, så han kommer nok til at levere
ukrainernes atomvåben tilbage igen !!