USA i Europa
Læsetid: 6 min.

Ukraine-krisen viser, at USA ikke har opgivet Europa, selv om Kina trænger sig på

Selv om Europa ikke har samme betydning for USA’s sikkerhedsinteresser som under Den Kolde Krig, har præsident Joe Biden alligevel valgt at prioritere en løsning af Ukraine-krisen højt, pointerer amerikanske sikkerhedsanalytikere. Det til trods for at andre brændpunkter i verden trænger sig på
Flere eksperter undrer sig over, hvorfor USA vælger at kaste så mange ressourcer efter Ukraine-krisen. Den 21. januar mødtes udenrigsministrene fra henholdsvis Rusland og USA, Sergej Lavrov og Antony Blinken, billateralt i Genève.

Flere eksperter undrer sig over, hvorfor USA vælger at kaste så mange ressourcer efter Ukraine-krisen. Den 21. januar mødtes udenrigsministrene fra henholdsvis Rusland og USA, Sergej Lavrov og Antony Blinken, billateralt i Genève.

Udland
27. januar 2022

I en situation hvor USA’s globale indflydelse bliver udfordret af Kina og Nordkorea i Østasien, af Iran og Yemen i Mellemøsten og af Ethiopien i Afrika, har krisen i Ukraine stillet det amerikanske lederskab af NATO på en hård prøve.

Det siger amerikanske sikkerhedspolitiske eksperter til Information.

»USA’s militære engagement har i dag en lavere prioritet end under Den Kolde Krig. Dengang skulle Sovjetunionen hindres i at få overherredømmet i Europa. I dag er Rusland ikke i stand til at dominere Europa,« siger William Wohlforth, som er professor i international politik på Dartmouth College og mangeårig ekspert i russisk sikkerhedspolitik.

Ikke desto mindre er Europa i kraft af sin store økonomi og placering nær Rusland en enormt vigtig brik for et USA, der under præsident Joe Biden søger at styrke sine alliancebånd rundt omkring i verden med henblik på at modgå et opstigende Kina, mener Wohlforth.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Daniel Joelsen

Ukrainekrisen viser med al tydelighed at EU og medierne i den grad spiller med på USA's russerskræk, hvor vel 80% af befolkningen stadig ser dem som kommunister.

I stedet for at løse en konflik med en langtrukken intern borgerkrig, en annekteret halvø for to nabolande, der ligner hinanden mere i sprog og kultur end noget andet land i EU kan matche, buldrer man istedet på krigstrommerne.

Der er som en grim skilsmisse, hvor dommeren åbelyst holder med den ene part.

Anders Graae, Hanne Utoft, Karsten Nielsen og Søren Dahl anbefalede denne kommentar

Det er Putin, som i dén grad truer Ukraine og som forfølger sine drømme om at genskabe det russiske imperium. Manden lider af storhedsvanvid. Truslen fra Rusland mod Ukraine opleves meget reelt af Ukrainerne - med god grund!!!

Der er ingen i Europa, som truer Rusland eller kunne finde på at angribe Rusland. Det er noget vås. Rusland har et kæmpe arsenal af a-våben og har en meget stærk konventionel hær. Desuden er Europa interesseret i at købe gas fra Rusland og Rusland er interesseret i at sælge gas til Europa. Det vil være vanvid at angribe Rusland. Det vil kun give tabere.

Putin taler om, at Ruslands sikkerhed er truet - det er den ikke,. Det er derimod en påstand, som kan bruges til at retfærdiggøre hans imperiale ambitioner og fjerne fokus fra de mange indenrigspolitiske problemer i Rusland.
Men hvad med Ukraines sikkerhed?