Reportage
Læsetid: 7 min.

Ukrainske grænsesoldater: »Vi er klar, uanset hvad der sker«

I Tjongar, en landsby i marskområdet op til det russiskkontrollerede Krim, markerer et blågult ukrainsk flag, hvor grænsen går – fjenden er ikke til at få øje på, men jævnlig motorlarm fra kampvogne minder om, at de russiske styrker ikke er langt væk
En ukrainsk soldat i en skyttegrav ved separationslinjen til de prorussiske oprørere i Mariupol i Donetsk-regionen. Ukraine har 261.000 soldater og 400.000 reservister foruden jord til luft-missiler og de nye panserværnsvåben, der kom fra Storbritannien i sidste uge, påpeger Serhyi Kuzan, formand for det Ukrainske Sikkerheds- og Samarbejdscenter.

En ukrainsk soldat i en skyttegrav ved separationslinjen til de prorussiske oprørere i Mariupol i Donetsk-regionen. Ukraine har 261.000 soldater og 400.000 reservister foruden jord til luft-missiler og de nye panserværnsvåben, der kom fra Storbritannien i sidste uge, påpeger Serhyi Kuzan, formand for det Ukrainske Sikkerheds- og Samarbejdscenter.

Andriy Dubchak/Reuters/Ritzau Scanpix

Udland
24. januar 2022

TJONGAR – Mykolo Tjekman spejder ud i terrænet gennem sin kikkert. Så udpeger han broen, der forbinder Ukraine med det russiskkontrollerede Krim. »Det er ikke første gang, halvøen har været besat,« siger han. Og tilføjer: »Krim har oplevet rigtig meget krig.«

Tjekman – en ukrainsk hærfotograf – står i en diminutiv slotstårnlignende udkigspost i, hvad der engang var en turistcafé. Bygningen rummer nu en militærforlægning af ukrainske grænsesoldater, der har blikket konstant rettet mod deres usynlige russiske kolleger, der befinder sig på den anden side af en solglitrende flade af vand og laguner fulde af ænder.

Den forladte bygning ligger i Tjongar, en lille by med 1.400 indbyggere i Ukraines sydlige Kherson-provins. En ukrainsk kontrolpost med blåt og gult flag markerer grænsen. Det russiske territorium begynder ifølge Moskva ved en klynge forfaldne huse på broens modsatte side.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Uhyggelige synspunkter og primitive ud over alle grænser. Slagte medmennesker som kvæg og en ide om de der er russere ikke er mere værd. Gad vide om det er. de samme holdninger man møder hvis det var russerne man snakkede med..
Tragisk at der stadig findes den slags synspunkter hos mennesker. Artiklen bruger ordet fjender og ja det var/er det som soldater indoktrineres med.

Per Dørup, Palle Yndal-Olsen, Søren Dahl, Steen K Petersen, Christian Mondrup og Brian Nocis Jensen anbefalede denne kommentar
Bjørn Pedersen

Der er da intet "tragisk" eller "primitivt" over at ville dræbe fjendtlige soldater, der selv er ude på at slå dig ihjel alene fordi de vil stjæle dit land? En russisk soldat ER ikke mere værd end kvæg når han følger Putins fascistiske invasionsordrer.

Er det "primitivt og tragisk" at forsvare sig, og at ønske at forsvare sig effektivt mod folk, vil bryde ind i dit hjem for at slå dig ihjel og tage alt du ejer?

Det er vel nok let at tale om at mennesker i nød, er "primitive" fordi de af andre er tvunget til at kæmpe for at overleve, hvis man selv tilhøre en forkælet, privilegeret middelklasse der aldrig har været nødt til at forsvare sig selv, men kun krævet at andre skal forsvare dem. Det er let at tro på "civilisation", hvis man altid selv har fået sine egne rettigheder beskyttet, sit eget liv beskyttet som en selvfølge.

Rolf Andersen, Peter Hansen og Lasse Schmidt anbefalede denne kommentar
jens christian jacobsen

Russerne kommer!
Russerne kommer altså!
Russerne kommer - det ved vi helt sikkert!
Russerne kommer...
Ikke?

Flemming Berger, Jeppe Bundgaard, Palle Yndal-Olsen, Steen K Petersen, Christian Mondrup, Anders Graae, John Andersen, Brian Nocis Jensen og Hans Aagaard anbefalede denne kommentar
John Andersen

Jens Christian Jakobsen, Ja hvis vesten bliver ved med at optrappe ved at sende våben og krigerisk retorik, så får du uden tvivl ret. De slemme Russer, vil åbenbart helst ikke have Amerikanske angrebsvåben ved deres grænse tæt på Moskva. Den situation ville Amerikanerne forståeligt nok heller ikke have, da Russerne forsøgte at placer raketter på Cuba. I det tilfælde truede Præsident Kennedy med krig. Resultatet blev at Russerne trak deres raketter tilbage. Jeg håber at Amerikanerne vil være lige så kloge.

Per Dørup, Jeppe Bundgaard, Mikael Velschow-Rasmussen, Søren Dahl, Nike Forsander Lorentsen og Viggo Okholm anbefalede denne kommentar

Bjørn Pedersen:
Jeg havde såmænd forventet en bandbulle for min naive pacifisme, og det lever jeg med. Jeg hverken kan eller vil anerkende den terminologi som du her fremfører uanset at verdens magthavere med deres undersåtter har bildt os ind at der er fjender overalt, så derfor skal der være våben til millioner af medmenneskers lidelse, hvor de fleste af de magthavere forsøger at gemme sig trygt i bunkers, som det har kostet milliarder at bygge. I min optik er alle mennesker potentielle medmennesker selv en taliban kriger og Putin! Men derfor kan det trods alt godt være en prøvelse at tænke sådan!

Per Dørup, Brian Nocis Jensen, Palle Yndal-Olsen, Mikael Velschow-Rasmussen, Søren Dahl, Steen K Petersen, Christian Mondrup og Jens Larsen anbefalede denne kommentar
Bjørn Pedersen

Der er ikke fjender "overalt". Men fjender eksisterer og folk der vil slå dig ihjel fordi de vil stjæle dit land er simpelthen "mindstekravet" på hvad man kan kalde en fjende.

At Putin også er et menneske er der sgu ingen, der benægter. At du tror at det at have fjender, er det samme som at benægte deres menneskelighed er kun udtryk for din egen privilegerede arrogance. At forsvare sig selv er ikke "primitivt", at se ned på en fjende der netop benægter at du er deres ligeværdige er ikke "primitivt".

Du forsvarer ikke "fred". Du forsvarer de magtfuldes ret til at dominere de svage, den stærkes ret, du er som Folketingets politikere der klandrer de vrede borgere hvis rettigheder de taget fra dem, at det er "dårlig tone" at være vred på politikerne. At være vred over magtmisbrug, arrogance, lovpligtig diskrimination. Hvis danske politikere tog det næste skridt og simpelthen gassede de fattigste og ikke-vestlige, og disse greb til våben i forsvar.... skal vi så også forvente din slags komme staten, de magtfulde, de "civiliserede", til undsætning og kalde dem "primitive"?

Det er kun dem der gør voldelig modstand nødvendig, det giver mening at tale imod. Og end ikke Putin bliver "primitiv" af den grund. Den slags tale hører kolonialismen til. Moral er et spørgsmål om civilisation kontra barbari, vold eller ikke-vold.

jens christian jacobsen

@John Andersen
Jeg må lære at udtrykke sarkasme tydeligere. Du misforstår mit lille vers med Russer.ne kommer...
Jeg mener IKKE, at russerne kommer. Hvorfor skulle de?
USA har opnået, hvad de ville: En proxy-krigstilstand i Europa. Det er lykkedes at opskræmme store dele af Europas politikere og offentlighed orkestreret af mainstream-journalistikken. Herfra tager vores egne helte bl.a. Jeppe Kofod over, de svenske paranoide drone-spejdere og EU-etaten, der øjner endnu en chance for mere føderalisme. Ingen tror på, at russerne kommer, alle har deres egen agenda under dække af gammel kommunistforskrækkelse.
Nu sal vi snart have en EU-hær, 'samordnet' sundhedspolitik, 'koordineret' lånoptagelse og 'tilpassede' borgerrettigheder i de europæiske lande.

John Andersen, Nike Forsander Lorentsen, Viggo Okholm, Per Dørup, Brian Nocis Jensen, Flemming Berger, Mikael Velschow-Rasmussen, Søren Dahl og Steen K Petersen anbefalede denne kommentar
Per Christiansen

Amerikanske angrebsvåben?
Har Ukraine ikke ret til at forsvare sig selv med alle forhåndenværende midler?
Russiske våben er ikke angrebevåben?
Man forestiller sig vel ikke at Ukraine angriber Rusland ?