Coronamodstand
Læsetid: 6 min.

Canada slår ned mod en fire uger lang vaccinekritisk blokade i Ottawa

En erklæring af nødretstilstand har denne uge givet premierminister Justin Trudeau beføjelser til at anvende ekstraordinære midler til at rømme et kvarter i hovedstaden for demonstranter og lastbiler. Det sker på et tidspunkt, hvor den canadiske frihedskonvoj er blevet radikaliseret
Demonstranter og vrede lastbilchauffører har i ugevis blokeret parlamentspladsen i Canadas hovedstad Ottawa i protest over vaccinepas.

Demonstranter og vrede lastbilchauffører har i ugevis blokeret parlamentspladsen i Canadas hovedstad Ottawa i protest over vaccinepas.

Ed Jones

Udland
19. februar 2022

Ottawas politimester er trådt tilbage. Butikker og forretninger i Canadas hovedstad har lidt tab på mange millioner canadiske dollar. Indbyggerne er på kanten af et nervøst sammenbrud, og premierminister Justin Trudeau måtte i denne uge indføre nødretstilstand i landet.

Årsagen til dette postyr er kritiske vaccinedemonstranters nu fire uger lange fysiske blokade af parlamentspladsen og de omkringliggende gader i Ottawa med lastbiler og påhængsvogne – en såkaldt frihedskonvoj anført af canadiske højreekstremister, der har inspireret lignende aktioner i Australien, New Zealand, Frankrig og Belgien.

Nu tyder det imidlertid på, at den canadiske frihedskonvojs dage er talte.

I denne weekend har den nationale regering og provinsregeringen i Ontario lovet at bruge kortvarige ekstraordinære magtbeføjelser til at bryde blokaden og arrestere demonstranter, der nægter at rømme bykvarteret.

Natten til fredag blev de første aktivister arresteret. En af dem, Chris Barber, har været med til at organisere blokaden.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Hvad der startede som en truckerstrejke/-aktivisme har samlet bred opbakning blandt almindelige mennesker, herunder bl.a. underklasserne fra både højre og venstre i det ideologiske spektrum, og derfor er det ikke bemærkelsesværdigt at lastvognschauffører aktuelt er i undertal blandt de aktionerende.

Trudeau, som blev valgt på en række progressive løfter, har erklæret undtagelsestilstand på et stærkt kontroversielt grundlag og tager metoder i brug, som bl.a. skal ramme de aktionerende på deres privatøkonomier, kriminalisere dem og dermed lamme dem og skade dem på også længere sigt . Det er helt uantageligt, og illustrativt, en sådan regeringsførsel anses som værende demokratisk i det såkaldt internationale samfund.

Der er tegn på at underklassen, på alverdens forkvaklede og improviserede måder, rejser sig mod den bestående ordens politiske magthavere, og det vil der blive slået hårdt ned på - uden den mindste tanke for at tryk avler modtræk, og at høje magtdistancer og stigende ulighed notorisk vil føre til anomiske tilstande.

Der er advaret mange gange, meget længe, mod at en fortsat afvikling af demokratisk substans i samspil med øget ulighed i de vestlige lande, vil bringe samfundsordene ud af kontrol, og meget sandsynligt med et stærkt ubehageligt udkomme til følge. Men har ansvarlige myndigheder og politikere lyttet? Nej, de har fastholdt og forceret magtfuldkommenheden og klasseforskelle, og nu fremstiller de resultaterne som terror fra højreradikale, som man naturligvis må slå ned. And there we go, en endeløs spiral, som kun kan forværre situationen og dens kritiske potentialer.

Jesper Nielsen, Peter Mikkelsen, Arne Albatros Olsen, Nicolaj Knudsen, Estermarie Mandelquist, Jens Jensen, David Zennaro, Jacob Nielsen og Lene Basballe anbefalede denne kommentar

En gennemgang af dette juridiske skred, med indgreb der minder mere om Nordkorea, end om noget der er et demokratisk land værdigt:

https://www.youtube.com/watch?v=Vyh8Ro0cvlE

Jesper Nielsen, Peter Mikkelsen og Arne Albatros Olsen anbefalede denne kommentar
Bent Nørgaard

Det er vel en logisk følge af den induvialisering af der er i den personlige opfattelse. Der er ikke noget fællesskab mere. Fra vuggestue bliver det indprentet at man er unikt, og man bare skal følge det man ønsker. Man er slet ikke gearet til andres krav, da man selv står i centrum. Det er mig selv, mig selv først, til helvedet med de andre. Det samme med fællesskabet.

Bent Nørgaard, i dén forstand at demokratisk involvering af mennesker også øger deres ansvar for både egen ageren og samfundsforhold i al almindelighed, har du vel ret i at en forvænt forbrugskultur og konkurrenceinduceret curling af børnelivet på forskellig vis bestemt spiller en rolle for både øget ulighed og demokratisk regression, som er stærke drivkræfter bag den anomiske udvikling.

Thomas Østergaard

"premierminister Justin Trudeau måtte i denne uge indføre nødretstilstand i landet"

Arhh - måtte og måtte - han gjorde det da i hvert fald.

Det kunne da være ganske interessant at høre Informations journalistiske begrundelse for at kalde konvojen for "radikaliseret" og "ledet af højreekstremister". For det skulle da aldrig være fordi det er noget den canadiske præsident har sagt uden videre research efter først at have kaldt demonstraterne for en yderliggående minoritet, der stjal mad fra hjemløse.

Det fleste af de mange beskyldninger om højreekstremisme synes at hvile på at dette specifikke flag er blevet spottet på et tidspunkt, hvor man kan se et håndtegnet nazi-symbol på et omvendt canadisk flag, men for mig at se ligner det ganske grangiveligt en beskyldning mod den canadiske regering for at være nazi-typer, snarere end en tilkendegivelse af egne nazi-sympatier.

Og det er jo måske ikke så pænt at sige, men på den anden side virker Trudeau heller ikke til at være sindet at at holde de relativt løst funderede beskyldninger tilbage...

Jesper Nielsen, Peter Mikkelsen, Søren Ferling, Jacob Nielsen, Arne Albatros Olsen, Nicolaj Knudsen og Hanne Utoft anbefalede denne kommentar