Feature
Læsetid: 9 min.

Europas højrepopulister kalder til kamp mod klimakampen

Europa fryser, energipriserne eksploderer, og folk kæmper med gasregningen. Alt imens er Europas højrepopulister ved at samle sig om en ny fælles fjende: den grønne omstilling. Klimakrisen bliver det næste store slag i højrepopulisternes krig mod eliten
Brexit-ikonet Nigel Farage har omdøbt sit parti, Brexit Party, til Reform UK og gjort det til sin mærkesag, at Storbritanniens formelle ambition om at være klimaneutralt i 2050 skal til folkeafstemning.

Brexit-ikonet Nigel Farage har omdøbt sit parti, Brexit Party, til Reform UK og gjort det til sin mærkesag, at Storbritanniens formelle ambition om at være klimaneutralt i 2050 skal til folkeafstemning.

Oli Scarff

Udland
5. februar 2022

Ingen revolution uden kontrarevolutionære, så mens Europas regeringer formulerer klimamål og fremlægger grønne planer, ulmer et opgør fra højrefløjen.

I Spanien afviser partiet VOX klimakrisen som »grøn religion«, i Tyskland håner Alternative für Deutschland »den hellige Greta fra Sverige«, I Finland hævder Sandfinnerne, at klimapolitikken »hiver pølsen ud af munden på arbejderne«, og herhjemme er Nye Borgerliges Pernille Vermund træt af »klimahysteriet«.

Det er måske ikke så overraskende. Udlændingedebatten er ikke, hvad den har været, og efter Brexit har EU-modstanden mistet bid. Klimakrisen er den næste store front for Europas højrepopulister.

Kampen mod klimakampen bliver hjulpet på vej af, at der lige nu er utroligt mange europæere, der fryser. De høje energipriser har udviklet sig til en social tragedie. I Storbritannien er 2,5 millioner husstande bagud med regningerne, og i medierne fortæller mødre med små, hostende børn på skødet, at de har været nødt til at slukke for varmen. Heat or eat. I The Guardian kan man rent faktisk læse om en mand, der i desperation forsøgte at spise tandpasta.

Det skaber noget nær optimale betingelser for dem, der hævder, at elitens klimaidealisme hiver pølsen ud af munden på almindelige mennesker. Over hele Europa går De Gule Vestes spøgelse gennem den dickenske vinter.

Egentlig er det ikke de grønne bestræbelsers skyld, at energipriserne er så høje. Det er der et virvar af årsager til. Mindre vind, kold vinter, høj efterspørgsel efter pandemien. Men hvis man sidder og spiser tandpasta, er det svært ikke at forbinde de to prikker. Politikerne taler om at frigøre sig fra de gamle energiformer, om en monumental omstilling af hele samfundet, alt i mens prisen på energi eksploderer.

Om ikke andet kan man se den nuværende situation som et varsel om, hvad der sker, når klimapolitikken får konkrete konsekvenser. Når benzin, biler, oksekød, flybilletter og et almindeligt liv bliver dyrere.

»Det her kommer til at udvikle sig,« siger Nye Borgerliges klimaordfører Peter Seier Christensen siger til Information: »Når folk mærker det på egen pengepung, tror jeg, de tænker en gang til, om alt det her med klimaet er så vigtigt.«

Folkets sande stemme

Særligt i Storbritannien er udviklingen slående. Ikke så snart havde sejrsrusen efter Brexit lagt sig, før det populistiske højre begyndte at mobilisere sig omkring den grønne fjende. Nigel Farages Brexit Party hedder nu Reform UK og har gjort det til sin mærkesag, at Storbritanniens formelle ambition om at være klimaneutralt i 2050 skal til folkeafstemning. »Én folkeafstemning er ikke nok for Farage,« som det hed i The Telegraph forleden.

I Det Konservative Parti har en række af de selv samme parlamentsmedlemmer, der i årene op til Brexit var samlet i det EU-skeptiske European Research Group, nu stiftet det klimakritiske netværk Net-Zero Scrutiny Group.

Og da The Telegraph i efteråret kunne berette, at hele 42 procent af briterne støtter en folkeafstemning om klimaambitionerne, mens kun 28 procent er imod, var målingen bestilt og betalt af en række af de donorer, som i sin tid støttede Brexit-kampagnen mest rundhåndet.

Rækker man ud til Reform UK, får man fat i en anden Brexit-veteran.

Gawain Towler går med vest og sixpence, og på Twitter beskriver han sig selv med ordene »ryger som en skorsten, lever på støtten«. Sidst i 1990’erne var han skeptisk medlem af Europaparlamentet for de konservative, siden blev han pressechef for Nigel Farages tidligere parti UKIP, og nu er han altså talsmand for Reform UK. Over to årtier oplevede han sit politiske projekt bevæge sig fra den absolutte ildesete udkant af britisk politik og hele vejen ind i premierministerboligen på Downing Street 10.

Han er ikke i tvivl om, at det samme vil ske i klimaspørgsmålet. Ligesom udlændingepolitikken og den britiske EU-modstand er den et eksempel på, at »der er et enormt gab mellem befolkningen og den politiske klasse«.

Partier som Reform UK er sat i verden for at lukke den slags huller, mener han. Og lige nu er det størst på det grønne område. »Det er den næste store kamp,« siger han.

»Klimapolitikken er helt ude af proportioner. I bestræbelserne på at foregive at gøre noget, gør regeringen stor skade, ikke mindst mod de fattige,« siger Gawain Towler.

Alle partier i det britiske parlament har omfavnet ambitionen om klimaneutralitet i 2050. De folkelige frustrationer har ingen kanaler ind i politik, siger Towler. Det er derfor, Reform UK foreslår en folkeafstemning.

»Det er folkets eneste mulighed for at komme til orde, når politikerne taler med én tunge,« siger han.

»I Danmark har i et system, der tillader en helt anden repræsentation. Vælgere med alternative holdninger kunne stemme på partier, som kunne komme i parlamentet, søge indflydelse og påvirke den førte politik. Det er derfor, I har langt stærkere udlændingepolitik, end vi har,« siger Towler.

Ondskabsfulde kødædere

Ikke kun persongalleriet går igen. Det ligner unægteligt, at Storbritanniens spirende klimaskeptiske bevægelse også har tænkt sig at følge den strategi, EU-skeptikerne havde så stor succes med.

Som den populære klummeskribent – og stålsatte Brexit-tilhænger – Tony Parsons for nylig skrev i The Sun:

»Der er en stor, grøn elefant i rummet, når regeringen prædiker om at tage vores gasblus, vores biler, vores rejser og vores ondskabsfulde, kødædende vaner. Ingen har stemt på denne grønne religion. Ingen har stemt for at være koldere og fattigere. Ingen har stemt for elregninger, der går grassat«.

På mange måder er det svært at forestille sig et politisk emne, som er bedre egnet til at opildne populistisk vrede, forklarer Catherine Fieschi, der er direktør for tænketanken Counterpoint og forfatter til Popolucarcy.

»Essensen i populisme er folkets kamp mod eliten,« siger hun. Og klimapolitik er nem at præsentere som en teknokratisk elites kosmopolitiske projekt, der kræver ofre fra de mennesker, som aldrig bliver taget med på råd.

Som Gaiwan Towler fra Reform UK siger: »Klimapolitik er noget, der bliver gjort mod folk, ikke for folk.«

I den klassiske populistiske figur er der ud over folket og eliten også en tredje figur, påpeger Matthew Lockwood, der forsker i klima og politik ved University of Sussex: de andre. For de britiske EU-modstandere var den østeuropæiske håndværker, de fleste steder i Europa er den kriminelle indvandrer.

»I klimadiskussionen er der den langhårede aktivist, som foragter folkets livsform,« siger Lockwood. Man kan bare se på den vrede, Greta Thunberg eller belærende veganere kan vække. Den hellige Greta fra Sverige, som AfD kalder hende.

Det er en stærk fortælling. For politikerne, for eliten, er klimaet et påskud for at bebyrde folket med nye skatter og afgifter, for de andre, for aktivisterne og de nævenyttige universitetsstuderende, er det endnu et redskab til at udskamme dem som moralsk underlegne for deres »ondskabsfulde, kødædende vaner«.

Abstrakt gevinst, konkrete ofre

Desuden er klimapolitik rettet mod at løse et problem, der er usynligt her og nu. Gevinsten er abstrakt, mens ofrene er konkrete. Og endelig er klimakrisen fundamentalt global. Så hvorfor skal vi gøre så meget, når kineserne, sydeuropæerne, eller amerikanerne alligevel ikke gør noget? Hvorfor skal vi tage pølsen ud af munden, mens de andre æder videre?

Det er den fulde pakke. Den lille mands kamp mod eliten, nationens kamp mod det globale, landområdernes kamp mod byen, arbejdernes kamp mod de veluddannede, det konkretes kamp mod det abstrakte.

På sin vis er det overraskende, at det hidtil ikke har fyldt mere for Europas højrefløjspartier. Men mens klimaskepsis længe har været et centralt tema på højrefløjen i USA og Australien, har man i Europa prioriteret andre spørgsmål. I Storbritannien var EU det altdominerende spørgsmål for Farages skiftende partier, og på kontinentet har partier som AFD, Lega, Rassemblement national, Sverigedemokraterna og Dansk Folkeparti først og fremmest investeret deres politiske kapital i spørgsmål om flygtninge og indvandring.

Men det ændrer sig måske nu. Et eksempel er Sandfinnerne, som op til valget i 2019 satte udlændingepolitikken i baggrunden og hamrede løs på de øvrige partiers grønne planer.

»Klimahysteriet ødelægger den finsk økonomi og industri og smadrer frugten af borgerne hårde arbejde gennem årtier,« sagde formand Jussi Halla-Aho. »Stem på os for at få Finland tilbage.«

Sandfinnerne blev det næststørste parti med 18 procent af stemmerne. Valget i Finland er et godt eksempel på potentialet i klimaspørgsmålet, mener Gawain Towler fra Reform UK.

»Det viser, at det åbner en enorm spillebane for os andre, når hele det politiske system stiller sig fanatisk bag klimapolitikken,« siger han. Og valget i Finland var vel at mærke før de stigende energipriser, bemærker han.

Retning mod centrum

De europæiske højrepopulisters klimapolitik trækker faktisk i to retninger. På den ene side bliver deres klimaskepsis mere offensiv. Den grønne modstand bliver en mere central dagsorden for dem. Men i substansen bløder de op. Med enkelte undtagelser som AFD i Tyskland, benægter de ikke længere de menneskeskabte klimaforandringer.

Jean-Marie Le Pen afviste pure klimaforandringerne som »bohemebourgeoisiets nye religion«. Datteren Marine Le Pens Rassemblement national benægter ikke krisen. Med egne ord insisterer de blot på, at den skal være »økonomisk rimelig«. Le Pens parti er særligt interessant, fordi de også har forsøgt at lancere sig som et grønt parti med fokus på det nære og håndgribelige. Bevarelsen af natur og landsskaber, de franske særkender.

Heller ikke Reform UK er deciderede klimabenægtere.

»Jo, klimaet ændrer sig, det har det altid gjort. Og vi sætter heller ikke spørgsmålstegn ved, at mennesker i et eller andet omfang forårsager forandringerne. Men vi mener, at det bliver håndteret på en overdrevet og skadelig måde,« forklarer Gawain Towler.

 – Hvad skal vi så gøre ved det?

»Tilpasning. Mennesker lever spredt fra ørkenen til Arktis. En procents forandring her og der vil ikke være en katastrofe. Vi kan tilpasse os. Vi skal lytte til Nordhaus.«

Det er Bjørn Lomborgs position. Eller som Martin Ågerup fra CEPOS skrev i Politiken forrige uge: »Slap nu af, klimaforandringerne er et problem – ikke en eksistentiel krise«.

Læren fra De Gule Veste

Meget tyder på, at Farage, Le Pen og Vermund ikke er de eneste, der er opmærksomme på eventuelle sociale konsekvenser af den grønne omstilling. Spøgelset efter De Gule Veste lader til at have taget permanent ophold i de europæiske regeringskontorer.

Ligesom kollegerne i Tyskland, Frankrig og Storbritannien betoner også den danske regering, at omstillingen skal være »socialt balanceret«. EU-Kommissionen har også foreslået en fond på mere end 70 milliarder euro, som skal imødegå sociale skævvridninger. Og over hele Europa diskuterer politikerne nu, hvordan de kan hjælpe borgerne med de stigende energipriser. Så sent som torsdag præsenterede Storbritanniens finansminister en ny støtteordning, der skal hjælpe briterne med regninger.

Faktisk kan man indvende, at politikerne er så fokuserede på ikke at hive pølsen ud af munden på nogen, at det står i vejen for at indfri ambitionerne.

Umiddelbart har den grønne dagsorden endnu et flertal af befolkningerne bag sig. I Danmark viste en ny undersøgelse fra Fagbevægelsens Hovedorganisation tidligere på måneden, at 74 procent af alle lønmodtagere bakker op om omstillingen. Blandt de ufaglærte gælder det 70 procent. Men undersøgelsen viser også, at jo mere specifikke konsekvenserne bliver, des mere falder opbakningen. Blandt faglærte og ufaglærte synes kun 14 procent, at en CO₂-afgift er en dårlig idé, men halvdelen er imod øgede afgifter på benzin, og hele 61 procent er imod en afgift på kød.

Der er i hvert fald ikke tale om en lukket diskussion. Kampen mod klimakampen kommer.

Som Peter Seier Christensen fra Nye Borgerlige siger:

»Folk synes måske alt det der med klima er vigtigt og spændende, men når folk mærker omkostninger personligt, tror jeg, de spørger sig selv en gang til, om det er så vigtigt, at vi i Danmark skal gå så langt foran de andre lande.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Eva Schwanenflügel

Problemet er i essensen, at politikerne i årevis har sparet på sikkerhedsnettet til de besiddelsesløse, og forgyldt de der ejede med det sparede.
Omfordelingen gik i i stå, og pengene fossede ud til de rigeste.

Det bliver kaldt investeringer, men ender oftest i lukkede kredsløb udenfor samfundet.
Det bliver kaldt globalisering, men ender oftest i udbytning af svagere økonomier i fattige lande.

Nu er der ikke flere steder at skære i de besiddelsesløse, for så laver de mytteri.

Det er på tide at tilbageføre det stjålne, så man undgår drastiske tilstande, før både borgerkrig og klimakatastrofe rammer samtidigt.

Hannibal Knudsen, Egon Stich, Alvin Jensen, Peter Beck-Lauritzen, Ruth Sørensen, Bent Larsen, Sven Elming, Lise Lotte Rahbek, Troels Ken Pedersen, Mogens Kjær, Søren Dahl, Olaf Tehrani, Bjørn Pedersen, Fie Ankjer Nielsen, Gitte Loeyche, Dorte Andersen, Mette Johansson, ingemaje lange, Nils Lauritzen, Inger Pedersen, Susanne Kaspersen, Thomas Tanghus, Franz Nitschke, Peter Wulff, Kim Houmøller, Rasmus Kristiansen, Pietro Cini, Jan Fritsbøger, Estermarie Mandelquist, Steffen Gliese, Hans Larsen, Vibeke Olsen, erik pedersen, Inge Lehmann og Niels-Simon Larsen anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Bare et enkelt eksempel:

"Men mens aktionærer i Mærsk har grund til at glæde sig over de enorme udbytter, der venter dem, ser det anderledes ud for den danske statskasse.
Her er der knap så meget at smile ad.

Der kommer nemlig kun et begrænset beløb i skattebetaling fra den store virksomhed.

For den såkaldte tonnageskat – der er en særlig skatteordning for rederierne – betyder, at Mærsk kommer til at betale godt fem milliarder kroner i skat, eller hvad der svarer til lidt over fire procent af indtjeningen.

De penge er den skat, som Mærsk betaler globalt, og den danske statskasse står til at modtage et langt lavere beløb."

https://www.berlingske.dk/virksomheder/maersk-saetter-danmarksrekord-i-i...

Hannibal Knudsen, Alvin Jensen, Peter Beck-Lauritzen, Ruth Sørensen, Fie Ankjer Nielsen, Gitte Loeyche, Carsten Munk, Inger Pedersen, Susanne Kaspersen, Peter Wulff, Thomas Tanghus, Rasmus Kristiansen, Steffen Gliese, Jan Fritsbøger, Estermarie Mandelquist, Vibeke Olsen, erik pedersen, Inge Lehmann og Niels-Simon Larsen anbefalede denne kommentar
Niels-Simon Larsen

Man kan jo undre sig over, at vreden ikke vendes mod kapitalismen og dem, der skaber ulighederne, men at den vendes mod dem, der vil redde verden. Vi kommer nok ikke uden om begrebet, indoktrinering. De, der har pengene, har også midlerne til at påvirke befolkningen, og så svækkes ansvarlighedsfølelsen over for kloden.
Ser man på lønningslisterne, tjener den højestlønnede direktør 57 mio kr om året. Det kræver nok en rådgiver til at fortælle, hvad de penge skal bruges til, men der er ingen vrede mod ulighed.

Problemet er, at klimaproblemerne er så uhyggelige, at den almindelige psyke ikke kan holde ud at tænke på dem, og så er der ikke noget at gøre. Hvis folkeopdragelsen sigter mod et pseudo-liv med underholdning, er det umuligt for små organisationer at agere vagthunde.

John Scheibelein, Hannibal Knudsen, Alvin Jensen, Peter Beck-Lauritzen, Lise Lotte Rahbek, Søren Dahl, Fie Ankjer Nielsen, Dorte Andersen, ingemaje lange, Carsten Munk, Inger Pedersen, Susanne Kaspersen, Peter Wulff, Thomas Tanghus, Franz Nitschke, Rasmus Kristiansen, Jan Fritsbøger, Estermarie Mandelquist, Steffen Gliese, Vibeke Olsen, Eva Schwanenflügel, erik pedersen og Inge Lehmann anbefalede denne kommentar

Eva Schwanenflügel kapitalisterne støttede og samarbejde fint med nazisterne i det tredje rige.

Nazister, der led af den vildfarelse, at de var til for folket og ikke kapitalen, blev fjernet under de lange knives nat.

Hvem profiterede egentlig mest af forfølgelsen i nazityskland?

Det var jo ikke den almindelige tysker, der tjente på, at en arisk bank kvit og frit kunne overtage en konkkurents (jødisk) bank.
Jeg plejer, at kalde det, der skete syd for grænsen for succesfuldt planlagt og udført rovmord.

Kapitalisterne har altid haft hånden oppe i røven på den højreorienterede modstand og som en dygtig tryllekunstner brugt den til, se syndebukken, den er skyld i alt, mens de med folks flyttede fokus samtidig smutter med byttet.

Det har virket før, så hvorfor stoppe nu.

Citatet "Kapitalisterne vil sælge os det reb vi vil hænge dem i" fanger hvor langt formuende mennesker vil gå og hvorfor vi ikke skal forvente, at de heller ikke viger tilbage for ødelæggelsen af en for mennesker beboelig planet, bare deres trickle up ikke bliver forstyrret.

Propaganda virker og det største coup, de formuende har landet, er at få resten af befolkningen til at tro det ikke gør eller eksisterer mere.

Så længe denne opfattelse ikke bliver ændret, vil det ikke være muligt at samle folk, til at kræve de ændringer, der er nødvendige for at redde klimaet.

Hannibal Knudsen, Egon Stich, Alvin Jensen, Ruth Sørensen, Troels Ken Pedersen, Kim Houmøller, erik pedersen, Fie Ankjer Nielsen, Inger Pedersen, Susanne Kaspersen, Peter Wulff, Franz Nitschke, Rasmus Kristiansen, Pietro Cini, Jan Fritsbøger, Estermarie Mandelquist, Steffen Gliese, Hans Larsen, Vibeke Olsen, Eva Schwanenflügel og Kristian Knudsen anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

@ Peter Olsen

Mener du den dag, da de højreorienterede bliver venstreorienterede?

Ellers er jeg da rørende enig.

Alvin Jensen, Susanne Kaspersen, Rasmus Kristiansen og Jan Fritsbøger anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

@ Inge Lehman

Ja, det er sadopopulisme i essensen, når du beskriver kapitalistiske interesser under nazismen.

Det er samme manipulation nu.

Alvin Jensen, Susanne Kaspersen, Rasmus Kristiansen, Steffen Gliese og Inge Lehmann anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Man må tage pengene fra folk, det er den eneste måde, den nødvendige radikale omstilling kan gennemføres på. Til gengæld vil den så ikke i substansen blive så forandret for de fleste - for de første lavthængende frugter vil være at standse overproduktionen på næsten 50% af fødevarer og beklædning, elektronik og meget andet. Det er både forargeligt og forkasteligt i forhold til ressourcerne, men også i forhold til de folk, der ofrer substantielle dele af deres tilværelse på at fremstille bare for at beskæftige.

Niels-Simon Larsen og Rasmus Kristiansen anbefalede denne kommentar
Jan Henrik Wegener

Hvis man kalder sit engagement for den ene eller anden sag for en "kamp" åbner man vel også, logisk, for at der er fjender, eller hvad?
Og udtrykket "kamp" bruges da hyppigt på både den ene og den anden "fløj".
Er der "klimakæmpere" er spørgsmålet hvad - og hvem - de bekæmper. Det samme for "Værdikæmperne" som vel må forberede sig på at have "værdifjender"?

Inger Pedersen

"Politikerne sørger for milliarder i skattelettelser til husejerne, hvorfor er der ingen politikere som sørger for billige almennyttige boliger?"

Jeg vil gætte på, at det er fordi samme politikere ikke har i sigtekornet, at de selv vil få brug for at bo der...

Ligseom de vel heller ikke kan forestille sig, at deres sundhedsforsikringer kan kollapse, så de kan risikere at ende på de offentlige hospitaler, hvor de selv har udsultet de afdelinger, der tager sig af "almindelige" sygdomme

- eller har fantasi til at forestille sig den dag, de ikke har råd/ressourcer til at fravælge offentlige skoler for deres børn til fordel for privatskoler...

... og arvesforskuddet ikke mere rækker til at betale for privat ekstra hjemmepleje eller fri-plejehjem til deres gamle forældre...

... etc,...

Social blindhed er en ganske udbredt lidelse i de kredse.
Gud ved, om der findes en vaccine ´???

Rasmus Kristiansen, Inge Lehmann, Alvin Jensen, Kim Houmøller, Eva Schwanenflügel og Peter Beck-Lauritzen anbefalede denne kommentar