Fotoreportage
Læsetid: 2 min.

Kulminens sidste redningshold

Ruhr-distriktet har historisk været omdrejningspunkt for kulminedrift og tung industri i Tyskland. Hver mine havde sit eget redningshold, som skulle få mennesker og materiel ud af minen, når der skete ulykker. Men kampen mod klimaforandringerne har også haft konsekvenser her: I Ruhr-distriktet blev den sidste mine besluttet lukket i 2018. Den er nu ved at blive ryddet, og fotografen Arne Piepke har fulgt det sidste redningshold
Et hold på fire minereddere efter træning på det gamle Pluto-grubeanlæg i Wanne-Eickel.

Et hold på fire minereddere efter træning på det gamle Pluto-grubeanlæg i Wanne-Eickel.

Arne Piepke

Udland
12. februar 2022

Kulminedrift har haft en enorm indflydelse på den tyske Ruhr-region. Med industrialiseringens begyndelse blev der anlagt flere og flere miner, folk migrerede til Ruhr-distriktet, og regionen blev Tysklands vigtigste industriområde.

Men arbejdsforholdene var hårde, og der skete mange alvorlige ulykker. På grund af den dårlige sikkerhedssituation blev der i begyndelsen af det 20. århundrede etableret redningshold til alle miner. Deres opgave var at redde minearbejdere, at bekæmpe brande og at sikre materiel i tilfælde af ulykker.

De blev hurtigt minernes elitestyrke. Selv om den lange historie med kul i Ruhr-distriktet sluttede i 2018, er der stadig et redningshold, der træner i minebyen Herne. De 121 medlemmer skal bestå fem fysisk krævende øvelser hvert år for at være en del af mineredningsholdet.

Den lange tradition bag mineredningstjenesten og fællesskabsfølelsen i styrken er stadig en kilde til identitet for mange af holdets medlemmer i dag. Først når den sidste kulmine i Ruhr-distriktet endelig er ryddet, vil mineredning ikke længere være nødvendigt.

Øvelserne er ofte fysisk meget belastende. Derfor må træningen ikke vare længere end to timer

Øvelserne er ofte fysisk meget belastende. Derfor må træningen ikke vare længere end to timer

Arne Piepke

Udstyr, dukker m.m. skal gøre øvelserne så realistiske som muligt.

Udstyr, dukker m.m. skal gøre øvelserne så realistiske som muligt.

Arne Piepke

Carolin Kampann er en af tre kvinder, der er kommet på holdet, efter det i 2020 blev åbnet for folk, der aldrig selv havde arbejdet i minen. Hun er begejstret for arbejdet og deltager hver gang, det er muligt.

Carolin Kampann er en af tre kvinder, der er kommet på holdet, efter det i 2020 blev åbnet for folk, der aldrig selv havde arbejdet i minen. Hun er begejstret for arbejdet og deltager hver gang, det er muligt.

Arne Piepke

 

En vigtigt del af øvelserne består i passage gennem meget snævre rum.

En vigtigt del af øvelserne består i passage gennem meget snævre rum.

Arne Piepke

Tidligere udbrød der ofte dødsbrande i mineskakterne. Gasbrande er blandt de opgaver, der trænes på området.

Tidligere udbrød der ofte dødsbrande i mineskakterne. Gasbrande er blandt de opgaver, der trænes på området.

Arne Piepke

For at træne realistisk forgår en del af øvelserne i 40 graders varme.

For at træne realistisk forgår en del af øvelserne i 40 graders varme.

Arne Piepke

I grupper på fire til fem redningsfolk træner deltagerne i at redde en kollage ud af minen.

I grupper på fire til fem redningsfolk træner deltagerne i at redde en kollage ud af minen.

Arne Piepke

Redningsmandskab omkring 1930

Redningsmandskab omkring 1930

Øvelser i bekæmpelse af forskellige former for brand er en central del af arbejdet.

Øvelser i bekæmpelse af forskellige former for brand er en central del af arbejdet.

Arne Piepke

 

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her